Gunnebo beléptető rendszer és objektumbiztonsági eszköz modellek BIM alapú tervezéshez

Felhasználásra kész BIM modellekkel támogatják a tervezést

Gunnebo modellek a BIM alapú tervezéshez
Gunnebo modellek a BIM alapú tervezéshez


Az ezredforduló utáni években jelent meg a számítógépes építészeti tervezésben a BIM (Building Information Modeling) kifejezés, amely nem a szoftvergyártók új(abb) marketing szlogenje, hanem a tervezési folyamat új módja.

Az általánossá vált CAD (Computer Aided Design) a "számítógéppel támogatott tervezés" rövidítése, de valójában inkább "számítógéppel támogatott rajzolás"-ról (Computer Aided Drawing) van szó. A személyi számítógépek megjelenésekor az alkalmazásuk leggyorsabban bevezethető és az akkori tervezési folyamatba legegyszerűbben beilleszthető módja a kézzel való rajzolás számítógéppel való kiváltása volt. A CAD módszerek sokat fejlődtek az elmúlt három évtizedben, a kétdimenziós (2D) tervezést lassan felváltja a háromdimenziós (3D) tervezés, amellyel az inkonzisztenciák nagy része könnyen felderíthető. A CAD módszer központi eleme azonban továbbra is a struktúra két- vagy háromdimenziós rajza.

A BIM módszer nevének megfelelően az épület háromdimenziós virtuális modelljéből indul ki, és a kivitelezéshez szükséges rajzokat a modellből automatikusan generálja. A BIM azonban nem csupán egy fejlett 3D modell, olyan adatokat is tartalmaz, amelyek a 3D/2D rajzokon nem jelennek meg. Ezek az adatok lehetővé teszik az épület működésének virtuális szimulációját, például az összetett épületgépészeti rendszer megvalósítás előtti ellenőrzését. A modell a későbbi esetleges belső-külső átalakításokhoz is segítséget ad, nemcsak a tervezést-kivitelezést, hanem az üzemeltetést is támogatja.

A CAD alapú tervezés esetén a projekt méretének a növekedésével, azzal azonos arányban, sok esetben pedig annál meredekebb mértékben növekszik a tervezéshez szükséges munkaóra ráfordítás. BIM modellezéskor az erőforrás ráfordítás növekedési üteme ennél jóval alacsonyabban tartható. A CAD-hez képest jelentősen csökkenthető a teljes erőforrás igény, ez azonban a tervezés kezdetén nem látszik, sőt az erőforrásigény időbeni eloszlásának a változása miatt úgy tűnhet, a BIM erőforrás igényesebb és ezért drágább módszer. A két eljárás erőforrás igényének időbeni változását a tervezési a folyamat során az alábbi diagram szemlélteti.

Az erőforrás igényének időbeni változása
Az erőforrás igényének időbeni változása


A Gunnebo - a beléptető rendszerek és az objektumbiztonsági eszközök vezető gyártójaként - termékeinek 2D és 3D rajzai mellett felhasználásra kész BIM modellekkel támogatja a tervezést. Gyakorlatilag a teljes Gunnebo termékválaszték elérhető már Autodesk Revit formátumban, és folyamatosan bővül az OpenBIM (IFC) formátumban elérhető termékek köre is. A Gunnebo hazai képviselete szívesen nyújt információt és támogatást a BIM alapra átálló vagy már így dolgozó tervezőknek.

A BIM fájlok megtekintéséhez kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben a BIM fájlokkal kapcsolatban további információt szeretne kérni a Gunnebo Magyarország Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

A hírben szereplő termékek

Gunnebo gyorskapuk
 
Gunnebo gyorskapuk

A Gunnebo gyorskapuk nagy személyforgalmat bonyolítanak le, jól alkalmazkodnak a belsőépítészeti térkialakításhoz és rendszeres karbantartással hosszú élettartamúak. A gyorskapuk 90 cm széles átjárószélességgel is rendelhetők, így az akadálymentesített áthaladást is biztosítani tudják. A gyorskapu nyitása történhet az ajtószárnyak tengely körüli elfordulásával, vagy oldalirányban, a kaputestbe való becsúszásával. Az első változatnál a kaputest helyigénye kisebb, a Gunnebo választékában a SpeedStile FLs és SpeedStile FL típusok működnek ezen a módon. A SpeedStile BP és FP típusoknál az ajtók üvegszárnyai a kaputestbe csúszva nyitnak szabad utat. A kártyaolvasók valamennyi típusnál elhelyezhetők a kaputestbe süllyesztve is.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Moduláris Gunnebo RotaSec teljes magas forgókereszt kapu Gunnebo ClearSec teljes magas forgókereszt kapu Gunnebo RevoSec forgókapu Gunnebo GyroSec forgókapu
 
Gunnebo teljes magasságú forgókapuk
4 termék

A teljes magas forgókereszt kapuk és a forgókapuk magasabb biztonsági szintet nyújtanak a forgóvilláknál, mert fizikai akadályt jelentenek az illetéktelen áthaladással szemben. Alkalmazásuknál az akadálymentesített beléptetésről ha szükséges, külön eszközzel kell gondoskodni.

4 termék
Termékismertető
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Forgókapuk, forgóvillák, terelők
Forgókapuk, forgóvillák, terelők
Beléptető és parkoló rendszerek
Beléptető és parkoló rendszerek
Fém nyílászárók, fém profilrendszerek
Fém nyílászárók, fém profilrendszerek
Biztonsági berendezések
Biztonsági berendezések
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületautomatizálás, biztonságtechnika

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...