proidea.hu online termékinformációs katalógus

Légtechnika


Épületgépészet   Légtechnika

A különböző felépítésű és funkciójú ventilátorok, a központi szellőztető rendszerek elemei (légcsatornák, légbevezető, befúvó és légelvezető elemek, hangcsillapítók, szűrők, fűtőelemek és hőcserélők), a szellőzést szabályozó szerkezetek és vezérlések mind a légtechnika körébe tartozó berendezések.

A légcsatornák a friss levegő bevezetésére és az elhasznált levegő kivezetésére szolgáló kör alakú vagy szögletes keresztmetszetű vezetékek. A befúvó és légelvezető elemek azok az anemosztátok, szelepek, rácsok és zsaluk melyek a légcsatorna beltéri vagy kültéri végén helyezkednek el. Az esetenként páraszabályozást is ellátó légbevezetők közvetlen friss levegő utánpótlást biztosítanak nyílászáróba, külső falba építve. A hangcsillapító elemek feladata a légcsatornában közlekedő levegő által keltett zaj csillapítása. A belső térbe juttatandó levegő szűrése szűrőkőn, szűrőházakon áthaladva történik. A friss levegő megfelelő hőmérsékleten történő biztosításáról levegő-levegő és levegő-víz hőcserélők, valamint elektromos vagy gázégős légtechnikai fűtőelemek gondoskodnak. A légáramlás szabályozása vagy elzárása szabályozó elemek (fix légmennyiség-szabályzók, mozgatható zsaluk, pillangószelepek) és különböző motoros mozgatás valamint vezérlés révén valósul meg.

A ventilátorok olyan épületgépészeti berendezések, mely nyomáskülönbség generálásával levegőt szállítanak. Az axiális ventilátoroknál a levegő beszívása is és továbbítása is tengelyirányban történik irányváltoztatás nélkül, nagy légszállítást és kis nyomásváltozást eredményezve. A radiális vagy centrifugális ventilátoroknál a tengely irányból érkező levegő sugárirányban elfordulva hagyja el a ventilátort, kisebb légszállítást biztosítva nagyobb nyomáson. Beépítési helyük, funkciójuk szerint sokféle ventilátor létezik. A kishelyiség ventilátorok decentralizált szellőztetést végeznek, leggyakrabban falba, ablakba építve. A termoventilátorok hőcserélővel vagy elektromos léghevítővel működő egyszerű szellőztető és légfűtő berendezések. A tetőventilátorok tetőn elhelyezett, általában folyamatos működtetésű elszívó ventilátorok, melyet például füstelszívásra is használnak. A cső-, csatorna és dobozos ventilátorok a légcsatornában helyezkednek el. Robbanásbiztos ventilátorokra olyan helyen van szükség, ahol állandó vagy időszakos jelleggel robbanásveszélyes atmoszféra kialakulásának veszélye áll fenn. A hő- és füstelszívó ventilátorok szerepe tűz alkalmával a menekülési útvonalak füstmentességének biztosítása, ezáltal a gyors tűzoltói beavatkozás elősegítése, valamint a füst és az égési gázok okozta károk csökkentése. Mélygarázsokban, parkolóházakban a kipufogó gáz vagy tűz miatt létrejövő füst kiszellőztetésére egyre gyakrabban alkalmazzák a légcsatornák kiépítését nélkülöző Jet ventilátorokat.

Légcsatorna rendszereknek és kiegészítőiknek, valamint ventilátoroknak az együtteséből szellőztető rendszerek hozhatók létre, melyek az egyszerű, központi elszívástól a hővisszanyerős szellőztetésen keresztül a geotermikus szellőztetésig többféle komfortfokozatban jelenhet meg. Különleges légtechnikai berendezések a légfüggönyök, melyek nagyobb forgalmú épületek bejáratánál képeznek gátat a külső hideg vagy meleg levegő előtt. A központi porszívók kulturált és higiénikus megoldást jelentenek az épületek takarításánál.
Termékkategória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hír
2019.05.24    
2019.05.21    
2019.04.24    
2019.04.15    
2019.02.22    
2019.02.18    
2019.02.11    
2019.01.21    
2018.10.24    
2018.10.01    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  szellőzéstechnika  szellőztetés  szellőzőberendezés  légcsatorna  ventilátor