proidea.hu online termékinformációs katalógus

Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények


Épületgépészet   Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények

Épületek fűtése hőtermelő berendezések által termelt hőenergiával történik különálló hőleadó felületek közbeiktatásával vagy közvetlenül. A hőtermelő berendezések felhasználhatnak fosszilis energiaforrásokat vagy természetben megújuló forrásokat, fűtőanyagokat. A szilárd tüzelésű kazánokban szén, hasábfa mellett például faapríték, fapellet, agripellet, fabrikett, tőzegbrikett elégetésével nyernek fűtőenergiát. Többféle anyag hasznosítható vegyestüzelésű kazánokban. Az olajtüzelésű és gáztüzelésű állókazánok valamint gáz falikazánok radiátoros és felületfűtésekre, melegvíz előállítására egyaránt alkalmasak lehetnek. A gázkonvektorok és a sötétsugárzők valamint világossugárzók közvetlenül alkalmasak környezetük fűtésére, utóbbiak akár kültéren is. A kályhák és kandallók szintén jellemzően decentralizált fűtési eszközök, melyek annak a helyiségnek a fűtését látják el, ahol állnak. A kazánok, kályhák és kandallók által termelt füstgáz elvezetését épített vagy szerelt kéményekkel lehet megoldani. Az elektromos fűtőkészülékek, fűtőszálak szintén közvetlen hőtermelő és egyben hőleadó berendezések. Utóbbiak alkalmazási területei a különböző felületfűtések, fűtőpanelek, ereszcsatornák és csövek fagyvédelme.

A használati melegvíz (HMV) előállítására nem csak kombi kazánok alkalmasak, hanem gázüzemű és elektromos átfolyós valamint tárolós vízmelegítők. Hőcserélők, közvetett fűtésű melegvíztárolók, puffertartályok is előállíthatnak használati melegvizet a fűtőközeg segítségével. Megújuló energiákat felhasználó környezetbarát fűtési megoldást nyújtanak a napkollektorok és a hőszivattyúk. A napkollektorok a napsugárzás hasznosításával állítanak elő hőenergiát épületfűtésre és melegvíz készítésre. Felépítésük alapján megkülönböztethetők a síkkollektorok és a vákuumcsöves kollektorok. A hőszivattyúk képesek a hidegebb helyről hőt elvonni, átadva azt a melegebb helynek. Ez lehetőséget nyújt hűvös időben az épület fűtésének támogatására, de nyáron is felhasználható megoldás hűtésre. A geotermikus hőszivattyúk a mélyebb talajrétegek egyenletes hőjét hasznosítják télen fűtésre, nyáron hűtésre. A folyóvizek, tavak és kutak vize hasonló lehetőséget nyújtanak. A talaj-víz és a víz-víz hőszivattyúkon kívül léteznek még a levegő-víz és levegő-levegő típusú hőszivattyúk. A fűtőközeges rendszerek hőleadói a radiátorok, falszegély fűtőtestek és a padlófűtések, falfűtések. Az alacsony hőmérsékletű felületfűtési rendszerek nyáron felhasználhatók a belső terek túlzott felmelegedése ellen mint fal és mennyezet felülethűtési rendszerek.
Termékkategória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hír
2019.07.29    
2019.07.10    
2019.07.09    
2019.06.19    
2019.06.07    
2019.05.29    
2019.05.22    
2019.05.08    
2019.08.19    
2019.04.29    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  szilárd  tüzelés  gáztüzelés  olajtüzelés  kazán  boyler  bojler  villanybojler  tagos  radiátor  lapradiátor  csővázas  radiátor  lapfűtőtest  csőfűtőtest  bordáscső  konvektor  szegélyfűtőtest