proidea.hu online termékinformációs katalógus

Klíma- és hűtéstechnika


Épületgépészet   Klíma- és hűtéstechnika

A klímatechnika a klimatizált tér levegőjének összetételét, hőmérsékletét, nedvességtartalmát és nyomását hivatott optimális szinten tartani. A teljes klíma a friss levegő hűtését, fűtését, párásítását és szárítását ellátja, a részklíma vagy félklíma ennél kevesebbre képes, míg az egyszerűbb szellőztető rendszerekben egyféle légkezelés vagy semmilyen nem létezik. Ezért például az ablakklíma, mobil klíma, split esetében csak központi frisslevegő bejuttatása esetén beszélhetünk klimatizálásról, egyébként ezek csak léghűtő berendezésnek tekinthetők.

A split klímák kültéri kondenzátor egységből és beltéri elpárologtató egységből állnak. A rendszerben használt hűtőközeg (például R407C, R410A) folyékonyból gázneművé alakul, és fordítva, ezáltal a split klímák a hőszivattyú elvén hűtik a belső teret. A monosplit egy beltéri egységgel, a multisplit több beltéri egységgel rendelkezik. Az inverteres klímák a kompresszor fordulatszámának szabályozásával gazdaságosabban és gyorsabban működnek, mint a fix fordulatszámú on-off klímák. A változó tömegáramú split kímákkal (VRV, VRF) nagy teljesítményű klímarendszerek, melyeknél a beltéri egységek önállóan vezérelhetők.

A hővisszanyerős vagy hővisszanyerő nélküli roof-top klímák kompakt, kültéri léghűtéses berendezések, közepes és nagy légterek hűtését és fűtését látják el. A klímaszekrények a helyiség levegőjének hűtését, fűtését, tisztítását, páratartalmának szabályozását önállóan, decentralizált módon végzik nagyobb előadótermekben, tárgyalókban, irodahelyiségekben. A mobil klímák kerekeken mozgatható, alacsony hatásfokú hűtőkészülékek. A fan-coil egy ventilátorral szerelt radiátor, más nevén hűtőkonvektor, klímakonvektor vagy ventilátoros konvektor. A hűtésre és fűtésre is alkalmas rendszer közvetítő közege a víz. A beltéri egységek kialakítása ugyanolyan, mint a split klímák esetén, valamint létezik légcsatornázható változat is. A felülethűtésekhez is alkalmazható többnyire kültéri telepítésű folyadékhűtők a közvetítő közeget (vizet) hűtik a klímaberendezések részére.

A hűtőgerendák, vagy klímagerendák egy készülékben egyesítik a hűtési, fűtési és (aktív klímagerendák esetén) szellőztetési funkciókat. A belső terek páraállapotának és tisztaságának kívánt szinten tartását szolgálják a légszárító és légnedvesítő berendezések, légtisztítók és páramentesítők. Mesterséges, központi szellőztetés esetén a kompakt vagy építőelemes légkezelőket a megfelelő levegőminőség biztosítása érdekében használják. A kompakt légkezelőkkel ellentétben az építőelemes légkezelők moduláris felépítésűek, elemeiket a megkívánt funkcióknak megfelelően válogatják és szerelik össze. A hűtőaggregátok hűtőgépészeti berendezések, melyek például hűtőkamrák működését biztosítják. Hűvös, normál hőmérsékletű, mélyhűtő vagy gyorsfagyasztó (sokkoló) kamrák kialakítása lehetséges.
Termékkategória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hír
2019.04.24    
2019.02.01    
2019.01.14    
2018.11.05    
2018.10.16    
2018.10.01    
2018.09.28    
2018.09.27    
2018.08.30    
2018.07.09    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  klímák  klimatizálás  hűtés  hűtő