proidea.hu online termékinformációs katalógus

Világítástechnika


Épületvillamosság    Világítástechnika

A mesterséges világítás lehet általános, helyi, kiemelő és dekorációs világítás. Korszerűnek tekinthető a világítás, ha az alkalmazott lámpatestek és a fényforrások is energiatakarékosak. Az elektromos áramot világításra használó leggyakoribb fényforrások az izzólámpák, fénycsövek, indukciós lámpák, halogénlámpák, LED-ek. A fényforrásokat beltéri vagy kültéri használatra alkalmas, eltérő beépítési módú lámpatestekben helyezik el. Ahol a szükséges fényerőt energiahatékony módon szeretnék biztosítani, lehetőség van központilag vezérelt világítás kialakítására is.

Egy helyiség általános megvilágítását leginkább a mennyezetről lelógó, függesztett lámpatestek biztosítják. A beltérben elhelyezett közepes vagy kisméretű, falra és mennyezetre szerelt lámpatestek általános és helyi megvilágításra egyaránt alkalmasak lehetnek. A süllyesztett lámpatestek álmennyezetbe vagy falba, padozatba kialakított üregbe építhetők be. Az asztali- és állólámpák könnyen mozgatható, bútorjellegű világítótestek. Az asztali lámpák alacsony, közvetlen fényt adó világító eszközök, az állólámpákkal közvetlen (direkt) és/vagy közvetett (indirekt) megvilágítás érhető el. A beltéri lámpacsaládok azonos formavilágú és anyaghasználatú családok, melyben előfordulhatnak többféle beépítési típusú lámpák. A spotlámpák, bútorvilágító és képmegvilágító lámpák célzott fényt kibocsátó, leginkább kiemelő világításra használt lámpatestek. A főként üzletekben, irodákban alkalmazott moduláris lámpatestek egymással összeköttetésben, elemekként sorban vagy térben összeépítve szolgáltatják a fényt. Az ipari világítás feladata jellemzően nagy belső terek, csarnokok (üzemek, raktárak) megfelelő szintű és fényelosztású megvilágítása. A tartalékvilágítás üzemi világítástól független vészvilágítást biztosít kulturális, szórakozató, sport létesítményekben belső tereiben, és egyéb ipari vagy középületben.

A helyileg vezérelhető kültéri lámpatestek házak bejáratainál, homlokzatain, árkádok alatt, illetve kertekben alkalmazva segítik a tájékozódást, növelik a biztonságérzetet és hangulatvilágítást nyújtanak. Az épülethomlokzatok, hidak, szobrok éjszakai megvilágítása, az építészeti és művészi elemek, részletek kiemelése az éjszakai városkép hangulatának fokozására ad lehetőséget. A járófelületbe süllyesztett lámpatestek diszkrét elhelyezésükkel homlokzatok, növényzet megvilágítását teszik lehetővé. A központi vezérlésű közvilágítási lámpatestek a közforgalmú területek éjszakai megvilágítását végzik. Dekorációs világítással köztereken, fákon, oszlopokon, épülethomlokzatokon, épületek belső tereiben találkozhatunk.
Termékkategória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hír
2019.06.20    
2019.06.06    
2019.05.27    
2019.02.07    
2018.11.21    
2018.11.19    
2018.11.08    
2018.11.05    
2018.09.27    
2018.09.19    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  világítás  lámpatest  lámpatestek  világítótest  világítótestek