proidea.hu online termékinformációs katalógus

Középfeszültségű és nagyfeszültségű villamosenergia-elosztás


Épületvillamosság    Középfeszültségű és nagyfeszültségű villamosenergia-elosztás

A középfeszültségű és nagyfeszültségű villamosenergia-elosztás a villamos áramot előállítő erőművektől, a nemzetközi, országos és főelosztó hálózatokon, valamint középfeszültségű elosztóhálózatokon keresztül a fogyasztókat ellátó kisfeszültségű elosztóhálózatokig terjedő villamos hálózati rendszerekben valósul meg. Ahhoz, hogy a villamos energia nagyobb távolságra gazdaságosan szállítható legyen ésszerű keresztmetszeti méretű vezetékeken, nagyobb feszültségre és kisebb áramerősségre van szükség. A transzformátorok a villamosenergia-rendszer egyik legfontosabb elemeként feltranszformálják a generátorok feszültségét az átviteli hálózati szintre, majd a fogadó oldalon az alaphálózati szintről letranszformálják a feszültséget az elosztóhálózati feszültségszintre, mivel a fogyasztók vételezése középfeszültségen és kisfeszültségen történik.

A transzformátorok segítségével optimális áramelosztás valósul meg a távvezetékeken, a rendszer csomópontjain a feszültség a kívánt határok között tartható, valamint az üzemzavarok során fellépő értékek is befolyásolhatók. A transzformátor állomások (alállomások) tartalmazzák a nagyfeszültségű és középfeszültségű kapcsoló-berendezéseket , nagyteljesítményű transzformátorokat és elektronikus berendezéseket. Az alállomások elhelyezése szabadtéren, utcán vagy épületen belül történhet gyakran előregyártott kivitelben. A középfeszültségű és nagyfeszültségű kapcsolóberendezések zárt térben és szabadtéren is kialakítható villamos kapcsolókészülékek rendszere, melyet egy bizonyos funkció ellátására, meghatározott kapcsolási séma szerint hoztak létre. Felépítésükben megtalálhatók tokozott gyűjtősínek, szakaszolók, biztonsági földelők, megszakítók, áramváltók, feszültségváltók, földelő szakaszolók, gyorsföldelők, csatlakozók.

A nagyfeszültségű és nagyteljesítményű villamos áram szállítása leginkább szabadvezetéken történik. A kábelen történő költségesebb vezetés inkább településeken, ipartelepeken belül gyakori, ott ahol a szabadvezeték nem jöhet számításba. Középfeszültségű és nagyfeszültségű szerelvények közé tartoznak az árnyékolt kapcsoló készülék és transzformátor csatlakozók, hidegzsugor szerelvények, (kompozit és száraz) végelzárók, egyenes és árnyékolás-keresztező (Cross-bond) összekötők. A középfeszültségű és nagyfeszültségű hálózatokban használt túlfeszültség-korlátozók, túlfeszültség-levezetők a rendszer és annak elemeinek (transzformátorok, kapcsoló-berendezések, távvezetékek) védelmét szolgálják a légköri eredetű, a villám okozta, a kapcsolási és egyéb időszakos túlfeszültségek korlátozása révén.
Termékkategória
 
 
 
 
 
 
Hír
2019.03.26    
2016.06.01    
2015.08.27    
2014.12.01    
2014.03.31    
2012.04.04    
2010.10.04    
2009.10.12    
2009.08.09    
2009.06.23    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  Középfeszültségű  nagyfeszültségű  villamosenergia  elosztás