proidea.hu online termékinformációs katalógus

Napkollektorok


Épületgépészet   Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények   Napkollektorok

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napsugárzás felhasználásával állít elő fűtésre, fűtés rásegítésre és melegvíz készítésre használható hőenergiát. Ez különbözteti meg a napelemtől, amely elektromos áramot állít elő. A napenergia ingyen rendelkezésre álló megújuló energiaforrás, hasznosítása nem környezetszennyező. A fototermikus rendszer tavasszal és ősszel, az átmeneti időszakban, valamint télen leggyakrabban kisegítő fűtésre alkalmas. Segítségével a használati melegvíz egész évben biztosítható, és ezen kívül medencefűtésre is használható. A napkollektorok elhelyezése a délkeleti, déli, délnyugati tájolású ferde tetőkön (lapostetők esetében állványon, szerelőkereten) a legkedvezőbb.

Szerkezetét és működésiét tekintve alapvetően három típus különböztethető meg: a folyékony hőhordozó közeggel működő síkkollektor, és vákuumcsöves kollektor, valamint a levegős kollektor (légkollektor). A szolár folyadék, mint hőcserélő közeg, jellemzően víz, fagyálló folyadék és egyéb adalékok elegye. A fekete kollektor (abszorber) elnyeli a berendezésre érkező közvetlen vagy szórt napfényt, szelektív bevonat esetén nagyobb hatásfokkal. Az elnyelt hő felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot, mely azután szivattyú segítségével jut el egy hőcserélőig. A napkollektor rendszerek teljesen automatikusan üzemelnek. A rendszer általános elemei a kollektor, a szivattyús szoláris szerelési egység, a szabályozó és a (puffer, melegvíz, kombi) tároló. Egy helytakarékos és egyszerű beszerelésű napkollektor altípus a tartályos berendezés, ahol a napkollektor és a tartály egybe van építve.

A síkkolektorok eredményesebben hasznosítják a meredek szögből érkező sugarakat, ezért nyáron és a déli órákban hatékonyabbak. A vákuumcsöves kollektorok télen, valamint az év bármely szakában, a ferde szögben érkező napsugarakat és a szórt napfényt is jobban hasznosítják. A levegős napkollektorok szintén alkalmasak fűtésre, de akár melegvíz előállítására is. Az ilyen rendszer kiépítése nagyon egyszerű, gazdaságos, és nincs kitéve fagyveszélynek. A helyiség levegője közvetlenül, közvetítő közeg közbeiktatása nélkül melegszik fel.
Információ- és ajánlatkérés

Jelölje be a terméket, majd nyomja meg a megfelelő gombot. Kérése közvetlenül a gyártóhoz/forgalmazóhoz jut el.

Termék
HAJDU Zrt. napkollektorai
HAJDU Zrt. napkollektorai

Az M4-200 síkkollektorok 10 db abszorber csőből és szelektív bevonatú, egy darabból álló (monolit) abszorber lemezből készülnek. Az abszorber lemez 0,5 mm vastag alumínium lemez, amely lézerhegesztéssel van rögzítve a csövekhez, ezáltal biztosítva a jó hőátvitelt. A kollektor szigetelése 40mm vastag, kőzetgyapotból készül, amely nemcsak hátul, hanem oldalt is biztosítja a hőszigetelést és javítja a kollektor merevségét. A kollektor fedése 3 mm vastag hőkezelt üveg. Az üveg tömítése háromszoros: EPDM tömítés, szilikon gél és rugalmas rögzítő/leszorító lemez. A kollektor ház és hátlap eloxált alumínium.
A VTN vákuumcsöves kollektorok 1,5 m hosszú, 47 mm átmérőjű vákuumcsövekből állnak. A csövek két koncentrikus üvegcsövet tartalmaznak. A két cső között lévő vákuum biztosítja a rendkívül jó szigetelést. A belső cső tartalmazza a napsugárzást elnyelő szelektív bevonatot, alumínium lemezt és U alakú rézcsövet, amelyben közvetlenül a fagyálló-víz keverék kering. A kollektorok 12 és 16 csöves kivitelben rendelhetők. A kollektorok hatásfokát fokozza a csövek mögött elhelyezett alumínium parabolikus fényvisszaverő lemez, amely a csövekre koncentrálja a napsugárzást.


Saunier Duval HelioSet 3 DB szolárrendszer
Stiebel Eltron napkollektoros rendszerek
HAJDU Zrt. napenergia hasznosító rendszerei
HAJDU Zrt. napenergia hasznosító rendszerei

A napkollektor a napsugárzást elnyeli, hővé alakítja, a hőt pedig átadja a benne áramló fagyálló folyadéknak. A kollektorok abszorber felülete különleges szelektív bevonattal rendelkezik, ami magas hatásfokot, jó hőállóságot és hosszú élettartamot eredményez; valamint nem tartalmaz feketekrómot, ami erősen környezetszennyező. A kollektorban lévő folyadék a szivattyú segítségével jut el a forróvíztárolóba, és a hőcserélőn keresztül adja át a nap energiáját. A rendszer működését a szolár szabályozó folyamatosan felügyeli, és az érzékelőkkel mért hőmérsékletek függvényében indítja, illetve állítja le a szivattyút. A HAJDU által forgalomba hozott szolár rendszerek kiegészíthetőek a tárolóba beépíthető villamos pótfűtéssel vagy központi fűtés rásegítéssel. A HAJDU - a napkollektorokon kívül - biztosítja a rendszer működtetéséhez szükséges többi elemet is (tároló, szolárszabályozó, tágulási tartály, stb.). A napenergiával biztosítható részesedés ezekkel a készülékekkel - vízmelegítés esetén - éves szinten 70–80%.

Vaillant auroTHERM sík napkollektor
Ariston napkollektoros rendszerek
Greentechnic napkollektoros rendszerek
Daikin EKS(V/H)-P napkollektor
Információ- és ajánlatkérés

Jelölje be a terméket, majd nyomja meg a megfelelő gombot. Kérése közvetlenül a gyártóhoz/forgalmazóhoz jut el.

Hír
2019.04.24    
2019.01.10    
2018.09.27    
2018.09.06    
2018.04.16    
2017.02.06    
2016.04.04    
2015.06.02    
2014.03.17    
2013.05.14    
Termékkategória további hírei
Kulcsszavak:  vákuumcsöves  sík  napkollektor  szolártechnika  szolárrendszer  fototermikus  napenergia  hasznosítás