Energiatárolás a HAJDU termékeivel

Az akkumulátoros rendszerekkel összehasonlítva a melegvízben tárolt energia jóval kisebb anyagi ráfordítással jár

Sokak számára jelent nagy előnyt a havi számlaköltségek tekintetében az a fegyvertény, hogy lakóingatlanukra még az éves bruttó elszámolás keretein belül tudtak napelemes rendszert telepíteni. Ezek a rendszerek általában mind napszakonként, mind éves szinten változó mértékben szolgáltatnak villamosenergiát a lakóingatlanok számára.
2023 óta a szabályozások már csak olyan napelemes termelést támogatnak, ahol valamilyen villamos energiatároló rendszer kerül telepítésre. Ezek alapján a visszatáplálás csak akkor és olyan mértékben történik a szolgáltató felé, amely a háztartás napi villamosenergia felhasználásán felül válik feleslegessé, tehát szükségessé vált a napi energiatárolás lakóingatlan szinten.

Milyen rendszerekkel és hogyan tárolhatjuk a megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát?

Ha a jelenleg piacon található villamos akkumulátoros rendszerek árait elemezzük, azzal szembesülhetünk, hogy egy ilyen rendszer ára a kivitelezési költségekkel együtt legkevesebb 1,5 millió Ft-ról indul. Ezzel szemben melegvízben is tárolhatjuk az energiát, jóval kisebb anyagi ráfordítással. Ennek többféle variációja lehetséges.

Energiatárolás a HAJDU termékeivel
Energiatárolás a HAJDU termékeivel

Egy hagyományos elektromos forróvíztároló (bojler) telepítési költsége jelentősen alacsonyabb, 100.000-200.000 Ft nagyságrendű. Ráadásul igénybe vehető a kedvezményes tarifájú, úgynevezett éjszakai (vezérelt) áram.

Másik lehetőségként adódik egy sokkal hatékonyabb megoldás, amit a hőszivattyús bojlerek jelentenek. Ezek segítségével kisebb villamosenergia igénnyel tudunk hőenergiát tárolni. További előnye ezeknek a készülékeknek, hogy nyáron kiegészíthetjük vagy akár megoldhatjuk lakásunk, házunk hűtését is a tároló által hulladékként keletkező hideg levegővel.

Amennyiben úgy szeretnénk napelemes rendszert telepíteni, hogy a megtermelt villamosáram fedezze az éves fűtési igényt is, azt levegő-víz hőszivattyú segítségével villamosáram felhasználásával tudjuk biztosítani. A téli fűtési időszakban ugyan a napsütötte órák rövidebbek, ezért kevesebb a megtermelt villamosenergia is, de a naposabb időszakok télen magasabb külső hőmérséklettel is párosulnak. Ez ideális a kültéren telepített fűtési hőszivattyúk hatékonyabb működésére. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a fűtési rendszerben telepített akár puffer, akár hőszivattyús indirekt HMV tárolónkban hőenergia formájában tároljuk a nappal megtermelt villamosenergiát.

A HAJDU Zrt. termékei között több olyan megoldás is van, amely a leghatékonyabb és egyben a legolcsóbb felhasználási lehetőség lehet napelemes rendszer által termelt villamosáram tárolására.

Legolcsóbbnak számít, ha egy Z..ErP vagy egy AQ..ErP típusú elektromos forróvíztárolóval tudjuk fedezni a háztartás teljes éves használati melegvíz igényét. Ezen kívül számos más típus közül is választhatunk. Néhány példa: a hajdu SMILEY energiatakarékos rétegfűtéssel, a hajdu CUBE típus smart control funkcióval rendelkezik.

Energiatárolás a HAJDU termékeivel
Energiatárolás a HAJDU termékeivel
Másik megoldás a HB és HPT hőszivattyús forróvíztároló használata. Ez olyan háztartásokban ideális, ahol kevesebb a feleslegesen megtermelt napelemes villamosenergia és azt hatékonyabb módon szeretnék felhasználni, de emellett csökkenteni is szeretnék a háztartás éves gázfelhasználását.

A fotovoltaikus rendszerekre telepített fűtési hőszivattyús megoldásokhoz a HAJDU termékpalettáján minden fontosabb rendszerelem megtalálható, amivel a villamosáram hőenergiaként tárolható a fűtéshez. Ebben az esetben a rendszer főeleme a 4-30 kW-os fűtési teljesítményű HPAW hőszivattyú valamelyike. Fűtési energia tárolására és akár HMV előállításra ideálisak lehetnek az AQ PT, PT és PT CF típusú puffertárolók 300-tól akár 2000 liter űrtartalomig.
A hőszivattyú által megtermelt hőenergia tárolható HMV számára az STXL indirekt tárolókban 160-tól 300 literes változatig. Ha pedig arra is gondolunk, hogy a nyári melegben a hűtés számára is szeretnénk villamos energiát tárolni, azt a 60-200 liter űrtartalmú hajdu PT HC hűtési-fűtési puffertárolóban tehetjük meg.

Energiatárolás a HAJDU termékeivel
Energiatárolás a HAJDU termékeivel

A legolcsóbb lehetőséget alapul véve ha azzal számolunk, hogy a villamos bojler által felvett éves 2720 kWh villamos energiából a nyári időszak napelemes túltermelésének időszakára esik kb. 1500-1700 kWh, amit a villamos szolgáltató felé adnánk tovább, akkor ezért számunkra a szolgáltató nagyjából 7.000-8.000 Ft-os összeget fizetne évente. Eközben, mivel a háztartás számára ettől függetlenül szükség van használati melegvízre, ennek az előállításához ugyanezt a villamos energiát még a rezsicsökkentett fogyasztáson belül, az éjszakai tarifa esetén is kb. 35.000-40.000 Ft, míg nappali díjszabás szerint kb. 52.000-60.000 Ft összegért vásárolhatnánk csak meg.
Ezek alapján belátható, hogy egy ilyen készülék vásárlásával a befektetett pénz nagyon rövid időn belül megtérülhet.

A hírben szereplő termékek
ZA10 elektromos forróvíztárolók	ZA15 elektromos forróvíztárolók	Z...ErP elektromos forróvíztárolók Z...C ErP elektromos forróvíztárolók
 
hajdu elektromos forróvíztárolók
9 termék

Az elektromos, zártrendszerű forróvíztárolók a használati melegvíz igény kielégítésére szolgálnak. A zártrendszerű tárolós vízmelegítők tartálya acéllemezből készül, a korrózió elleni védelmet speciális, titán tartalmú tűzzománc bevonat és aktív magnézium anód biztosítja. Ezek a készülékek több vízvételi hely, illetve zuhanyzós csaptelepek ellátására alkalmasak. A készülékek hőszigetelése freonmentes, ciklopentán hajtóanyagú poliuretán szigetelő hab. A fémburkolatú kivitelek nanokerámiás felület előkészítéssel rendelkeznek. A zártrendszerű elektromos forróvíztárolók 10-300 literig elérhetőek, különböző elhelyezési lehetőségekkel: fali függőleges, vízszintes és álló kivitelben.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
hajdu napenergia hasznosító rendszerek
 
hajdu napenergia hasznosító rendszerek

A napkollektor a napsugárzást elnyeli, hővé alakítja, a hőt pedig átadja a benne áramló fagyálló folyadéknak. A kollektorok abszorber felülete különleges szelektív bevonattal rendelkezik, ami magas hatásfokot, jó hőállóságot és hosszú élettartamot eredményez; valamint nem tartalmaz feketekrómot, ami erősen környezetszennyező. A kollektorban lévő folyadék a szivattyú segítségével jut el a forróvíztárolóba, és a hőcserélőn keresztül adja át a nap energiáját. A rendszer működését a szolár szabályozó folyamatosan felügyeli, és az érzékelőkkel mért hőmérsékletek függvényében indítja, illetve állítja le a szivattyút. A HAJDU Zrt. által forgalomba hozott szolár rendszerek kiegészíthetőek a tárolóba beépíthető villamos pótfűtéssel vagy központi fűtés rásegítéssel. A HAJDU - a napkollektorokon kívül - biztosítja a rendszer működtetéséhez szükséges többi elemet is (tároló, szolárszabályozó, tágulási tartály, stb.). A napenergiával biztosítható részesedés ezekkel a készülékekkel - vízmelegítés esetén - éves szinten 70–80%.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Aquastic indirekt fűtésű forróvíztárolók HR-N indirekt fűtésű forróvíztárolók	IDE/IND...F ErP SZTEA indirekt fűtésű forróvíztárolók STA...C/C2 SZTEA indirekt fűtésű forróvíztárolók
 
HAJDU Zrt. közvetett fűtésű forróvíztárolói
17 termék

Kazánról vagy napkollektorról vagy mindkettőről együttesen fűthető forróvíztárolók akár elektromos pótfűtéssel, vagy annak elhelyezési lehetőségével.

17 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
AQ10A elektromos forróvíztárolók AQ ECO...ErP elektromos forróvíztárolók AQ ECO...SLIM elektromos forróvíztárolók Aquastic Flat elektromos forróvíztárolók
 
Aquastic elektromos forróvíztárolók
4 termék

Az elektromos, zártrendszerű forróvíztárolók a használati melegvíz igény kielégítésére szolgálnak. A zártrendszerű tárolós vízmelegítők tartálya acéllemezből készül, a korrózió elleni védelmet speciális, titán tartalmú tűzzománc bevonat és aktív magnézium anód biztosítja. Ezek a készülékek több vízvételi hely, illetve zuhanyzós csaptelepek ellátására alkalmasak. A készülékek hőszigetelése freonmentes, ciklopentán hajtóanyagú poliuretán szigetelő hab. A fémburkolatú kivitelek nanokerámiás felület előkészítéssel rendelkeznek.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
hajdu HPAW 4-6 kW levegő-víz fűtési/hűtési hőszivattyúk hajdu HPAW 8-16 kW levegő-víz fűtési/hűtési hőszivattyúk hajdu HPAW 18-30 kW levegő-víz fűtési/hűtési hőszivattyúk
 
hajdu HPAW levegő-víz fűtési/hűtési hőszivattyúk
3 termék

A hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyú komplett megoldást nyújthat fűtésre, hűtésre, használati melegvíz előállításra, széles környezeti tartományban. Ideális megoldás meglévő és új építésű ingatlanok korszerű és környezetkímélő fűtési és klimatizációs rendszerének kiépítéséhez, vagy korszerűsítéséhez. Kiegészíthető akár hagyományos, gáz, vagy más fűtési rendszerekkel is. Monoblokk kialakítású, a hőszivattyú és a hydrobox egy készülékházban helyezkedik el.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Új hajdu STXL forróvíztárolók hőszivattyús rendszerekhez
Új hajdu STXL forróvíztárolók hőszivattyús rendszerekhez
Nagy felületű hőcserélővel rendelkező víztárolók többféle űrtartalommal
Új hajdu STXL forróvíztárolók hőszivattyús rendszerekhez
Nagy teljesítményű hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk
Nagy teljesítményű hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk
Energiahatékonyan nagy teljesítménynél is
Nagy teljesítményű hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk
hajdu bojlerek éjszakai árammal
hajdu bojlerek éjszakai árammal
Költségoptimalizálás a HAJDU Zrt. forróvíztárolóival
hajdu bojlerek éjszakai árammal
A hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk alkalmazási lehetőségei
A hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk alkalmazási lehetőségei
Komplett megoldást nyújtanak fűtésre, hűtésre, használati melegvíz előállításra
A hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyúk alkalmazási lehetőségei
Kategóriák
Elektromos melegvíztárolók
Elektromos melegvíztárolók
Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Napkollektorok
Napkollektorok
Közvetett fűtésű melegvíztárolók, puffertartályok
Közvetett fűtésű melegvíztárolók, puffertartályok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...