Ablakpárkányok, ablakkönyöklők

 
Vidual ablakpárkányok

A kőből készült ablakpárkányok nagyon fontos funkciót töltenek be a ház szempontjából. Az ablakkönyöklők elsődleges feladata az esővíz és a lecsapódó pára elvezetése, ez akadályozza meg a fal vizesedését, esetleges későbbi penészesedését. A kőpárkányok időtállóak, rendkívül jól tűrik a hőingadozásokat és igényes megjelenésükkel emelik a ház esztétikai értékét. Színek, formák és profilok széles skálájából lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja az elképzelésének megfelelő párkányt. Kültérre elsősorban gránitból készült ablakpárkány elhelyezése javasolt, magasfokú ellenállóságuk és jó fagytűrésük miatt. Márványból, mészkőből és agglomerátból is készülnek ablakkönyöklők, ezeket inkább beltéren érdemes elhelyezni. A természetes kő felhasználási területe igen széles, készül belőle konyhapult, mosdópult, kerítésfedkő, lépcső, falburkolat továbbá számos más termék.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
HELLA TRAV®frame ablakpárkány rendszer

A HELLA által kifejlesztett két részes alumínium ablakpárkány a bélésfal rendszer része. A tökéletesen illesztett, magas minőségben eldolgozott és elegánsan kinéző ablakpárkány rendszert többletráfordítás nélkül minden standard TRAV®frame mellé szállítani lehet.
Az ablakpárkányok szabványszerű beépítése teljesen bevakolt napellenző vezetősínekkel együtt. A vezetősínek mélyedéseit már a gyárban elkészítik.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Az ablakpárkány az ablak csapadékvíz elvezetését, légmentességét és az ablakkáva vízszintes felületének védelmét szolgáló külső oldali lezáró elem. Az ablakpárkányok hagyományosan épületbádogos szerkezetek, de manapság a készre gyártott ablakpárkányok és ablakkönyöklők használata a jellemző. Az előregyártott kő és műkő anyagú párkány elsősorban kő- és téglaburkolatokhoz illik, időjárásálló és könnyen tisztítható. A minőségi fa és műanyag párkány alkalmazásával a hőszigetelési probléma csökkenthető. A felületkezelt vagy fóliával laminált fémlemez párkányidom nagytáblás falburkolatokhoz és vakolt falakhoz is alkalmazható. A polisztirol anyagú párkány széles választékban kapható, könnyen beépíthető, vakolható és festhető. A párkány elhelyezése kis lejtéssel történik, így vezeti el a vizet az épületszerkezettől. A párkányon kialakított vízorr meggátolja a víz visszafolyását a homlokzatra. A beépítést követően a párkány és az ablak közti rést vízzáró tömítéssel kell hézagmentesíteni. Az eltérő anyagú szerkezetek csatlakozásánál hőhíd alakulhat ki, ami a homlokzati felületképzés előtt megfelelően kialakított nyíláskeret és a párkány szakszerű beépítésével megelőzhető.

Az ablakkönyöklő régen, a rossz hőtechnikai tulajdonságú ablak páralecsapódásának elvezetését oldotta meg. Manapság már csak az ablak belső, formális lezárására szolgál. A normál és szélesített kivitelű ablakkönyöklő elem anyaga lehet kő, fa, laminált lemez vagy műanyag egyaránt. Fontos kritérium, hogy fűtőtesttől függetlenül a függöny és árnyékoló nem takarhatja el a könyöklő felső síkját, mert csak így garantált a hőáram szabad mozgása. A könyöklő része lehet a fűtőtestet részben vagy teljesen takaró ablakmellvédnek, ennek burkolati kialakítása történhet felső takarólappal, hézagos takarással, lamellás vagy réshézagos burkolattal.

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...