Energiagyűjtő falak készítése gabionból

Energiagyűjtő falak készítése gabionból

Télen fűtenek, nyáron hűtenek

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire hasznos lehet gabionfalak beépítése otthonunkba, pedig egy kezdeti anyagi befektetéssel a jövőben sokat spórolhatunk meg. Ezek mellett manapság emberi feladatunk figyelni a fenntarthatóságra, valamint a környezetvédelemre, melyekhez kiváló eszközként szolgálhatnak a hűtő-fűtő gabionfalak.

Tudta, hogy egy gabionfal építésével klíma nélkül is elérhető a hűs szoba a nyári melegben?
És azt, hogy ezzel még télen a fűtés számlánkat is csökkenthetjük?

Egy ilyen gabion fal igen sok hőt képes megtartani, na de hogyan is működik?

A hűtő-fűtő gabionfalak működési elve
Energiagyűjtő falak készítése gabionból
A hűtő-fűtő gabionfalak működési elve

Fűtő hatás
A fűtő hatású gabionfal a házon belül helyezkedik el egy naptérben. A naptér egy olyan helyiség, ami a házzal soros kapcsolódásban van, vele teljesen összenyitható, átlátszó (általában üveg) fallal rendelkezik, fűtéssel viszont nem. Ahhoz, hogy a fal a téli hűvös napokon minél több napfényt kapjon, a naptérnek déli tájolásúnak kell lennie.

A gabion fal képes a hideg napokon magába szívni a napsugarak termelte hőt, ami az üvegfelületen keresztül érkezik. Ugyanakkor a hőt nem csak a gabionfal, hanem a naptér is visszatartja. Ha ilyen hőtároló falat szeretnénk, akkor szükségünk lesz ezek mellett egy levegő keringető rendszerre is, melynek segítségével ezt a hőt el tudjuk juttatni a ház további helyiségeibe is.
A hőtároló gabionfal töltőanyagának legideálisabb a bazalt, mivel ez a vulkanikus kőzet - sötét színe és tömege miatt - remek hőtartó képességgel rendelkezik.

Hűtő-fűtő gabionfal
Energiagyűjtő falak készítése gabionból

Hűtő hatás
A gabionfalak nem csak a hűvös téli napjainkat könnyíthetik meg, hanem kiváló hűtő hatásuk miatt nyáron is szolgálhatnak minket. Ezt a hűtő hatás víz csepegtetésével érhető el, viszont ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a gabionfal alá egy vízzáró réteg kerüljön kialakításra. A víz csepegtetéssel elérhető, hogy a gabionban lévő kövek lehűljenek, melynek eredményeként az egész ház hőmérséklete is csökkenni fog. Egy gabionfal alkalmazásával tehát nincs szükség további légkondicionálásra, hiszen egy természetes légkondicionáló rendszerrel rendelkezünk.

Hűtő-fűtő gabionfal
Energiagyűjtő falak készítése gabionból

Ezt a módszert számos déli országban alkalmazzák már, ezzel is figyelve a fenntarthatóságra.

De mi az oka annak, hogy a télen működő fűtő hatás nyáron nem érvényesül?
A téli hónapokban a napsugarak laposabb szögben érkeznek a földre, ezért azok akadálytalanul érhetik el a gabionfalat felmelegítve azt. Nyáron a nap sugarai meredekebb szögben érkeznek, így a naptérben álló falat - a tetőszerkezet miatt - nem érik el a nap sugarai. Természetesen emellett egyéb árnyékolásról is gondoskodni kell. Remek megoldás lehet erre olyan kúszónövények telepítése, mint például a zöldborsó. A naptér előtt felépített növényfuttató télen nem árnyékolja a falat, de nyáron, amikor a növények felkúsznak rá, hűs árnyékot ad.

Fűtő hatású gabionfal a Solar Decathlon Europe 2019 versenyen
A Kerítésrendszerek Kft. munkatársai büszkék arra, hogy az általuk forgalmazott gabionok segítségével építhette meg a BME csapata 2019-ben passzívház prototípusát, mellyel a Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indultak el. További örömükre szolgált, hogy egy ilyen projekt segítségével még nagyobb rálátást kaphattak gabionjaik felhasználási lehetőségeire. Igaz, a hűtő-fűtő hatásáról eddig is volt tudomásuk, azonban csodálatos élmény volt látni ennek megvalósítását.

Az alábbi rövid videóban az építési munkálatokat figyelheti meg.

A Kerítésrendszerek Kft. meggyőződése, hogy a hűtő-fűtő gabionfal egy elgondolkodtató téma, hiszen rengeted energiát spórolhatunk meg vele, ezáltal a költségeinket is csökkenthetjük. Ennek az innovatív gondolkodásmódnak köszönhetően olyan helyzetet teremthetünk, melyben mindenki győztes, mi is, és a környezet is.

A hírben szereplő termékek
Gabion 2D dupla pálcás kerítés rejtett oszlopokkal
 
Gabion 2D dupla pálcás kerítés rejtett oszlopokkal

A Gabion 2D kerítés horganyzott 2D dupla pálcás fém kerítéstáblák és zárszelvények felhasználásával készül. 20 cm széles, és a kőfeltöltés után a tartóoszlopok nem látszanak. Elsősorban azoknak ajánlják, akik egy masszív és teljesen zárt kerítést szeretnének.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Rézsükövek, támfal elemek
Rézsükövek, támfal elemek
Kerítések
Kerítések
Klíma- és hűtéstechnika
Klíma- és hűtéstechnika
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...