Hogyan alakítsuk kerítésünket házunk megjelenéséhez?

Hogyan alakítsuk kerítésünket házunk megjelenéséhez?

Egy modern gabion kerítés iskolapéldája

Egy budapesti házaspár új építésű házuk kerítésének kivitelezésében kérte a Kerítésrendszerek Kft. munkatársainak segítségét.
Az építészük gondosan ügyelt arra, hogy az épület impozáns formáit a viszonylag hosszabb előkert kihangsúlyozza, ezért elegáns egyedi megoldást akartak a bejáratra is.

Konkrét elképzeléssel keresték meg a Kerítésrendszerek munkatársait. Színben és formákban harmonizáló masszív frontkerítést, illetve kocsifeljárót képzeltek el antracit kapuval és világos színű gabion falakkal.

A megbeszélés és helyszíni felmérés után választásuk a 20 cm vastag Basic rendszerre esett, mely az egyik legerősebb gabion típus, rejtett tartóoszlopokkal. A bejárati kapu egyedi gyártmány, a megbízó igényei alapján a gabion rendszerhez illeszkedik, mely horganyzott táblákból és fehér mészkőből épült fel. A kerítés stabil, de természetes és megfelelő takarást biztosít. Jó példája annak, hogyan igazíthatjuk a gabiont házunk modern megjelenéséhez.

Kerítésrendszerek gabion kerítés
Hogyan alakítsuk kerítésünket házunk megjelenéséhez?

3D horganyzott táblás kerítés gabion alappal

Ennek a fiatal párnak természetesen nem csak a kapura volt szüksége, hanem egész hosszú szakaszon előkerítésre is. Olyan megoldáson gondolkodtak, ami a gabion bejárathoz jól illeszkedik, de takarékosabb és gyorsabb megoldás.
A Basic kerítésnél sokkal egyszerűbben telepíthető 3D kerítést választották, mely színében és hangulatában jól passzol a kocsifeljáróhoz, a folytonosságot pedig gabion lábazattal biztosították. Természetesen a kapuval megegyező fehér mészkövet választottak itt is töltőanyagnak. Amikor azonban a rácsok színét választották ki, kiderült, hogy ezen a szakaszon az antracit helyett sokkal jobban érvényesül a horganyzott rács, így ugyanis nem vonja el a figyelmet a bejáratról, hanem szépen összeolvad a lábazat fehér színével és a világos szín nem akasztja meg a tekintetet, így nem lesz zárt rácsos hatású a kerítés.
Attól sem kellett tartaniuk, hogy a fém táblás kerítés összhatásban eltörpül a gabion bejárat mellett, mivel ez a tábla a legerősebb rácsok közé tartozik, és a gabionhoz illő szilárd és stabil megjelenést biztosít.

Kerítésrendszerek gabion és 3D táblás kerítés
Hogyan alakítsuk kerítésünket házunk megjelenéséhez?

Basic kerítés

A Basic gabion kerítés előnye a tökéletes belátásgátlás mellett a remek zajfogó képessége. Mint minden gabion típus, ez is egy időtálló kerítés. Jól kombinálható fa, illetve fém tábla betétekkel. Könnyen formára alakítható, így többek között a kerítés mellett támfal, kerti bútor, kerti dekoráció, garázs, tároló is készíthető belőle. 

Vastagsága magasságtól függetlenül 20 cm. A horganyzott rács a leggyakrabban alkalmazott rácstípus gabion kerítéshez, amelynek vastagsága, magasságtól és a merevítő oszlopoktól függően, 120-300 milliméter lehet. A kerítéshez pontalapokba helyezett speciális oszlopok szükségesek. A gabion megfelelő tartása miatt belső merevítő alkalmazása szükséges. 

Összeszerelési leírás

Az első fázis az oszlopok pontalapozása, szükség esetén sávalap kialakítása. A beton kötési ideje után megkezdődhet a rácsok felszerelése. Általában a külső oldal teljes magassága felszerelésre kerül, míg a belső oldal rendszerint két ütemben készül. Kitöltéskor óvatosan, kézzel kell a köveket a rácsok közé helyezni. Nem szabad dobni vagy önteni, mert a rácsok elmozdulhatnak. A belső merevítők megfelelő számú elhelyezése is fontos ahhoz, hogy a rácsok párhuzamosak maradjanak. A merevítők számát a kerítés mérete és súlya határozza meg. Ha különböző színű kövekből mintát kívánunk kialakítani, érdemes arról egy ábrát felragasztani a rácsokra, így könnyebb a forma megtartása. Kitöltéskor fontos a kövek válogatása, összeforgatása, az éles részek legömbölyítése, hogy azok lehetőleg minél kisebb hézagokat hagyva, a lehető legszorosabban illeszkedjenek.

A GabionBlog-on további érdekes cikkeket olvashat a gabionok felhasználásával kapcsolatban.

A hírben szereplő termékek
Krypton 2D50 dupla pálcás kerítés Krypton 3D50 bordás 3D kerítés Krypton 3D60 bordás 3D kerítés Gabion 2D dupla pálcás kerítés rejtett oszlopokkal
 
Kerítésrendszerek kerítések
5 termék

Krypton 2D dupla pálcás kerítés, Krypton 3D bordás kerítések és Gabion 2D dupla pálcás kerítés, rejtett oszlopokkal.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kerítések
Kerítések
Ipari kapuk, garázskapuk, kapuk, kerítések
Ipari kapuk, garázskapuk, kapuk, kerítések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...