Fagykárok elkerülése vápafűtéssel a Szépművészeti Múzeum felújításánál

A Czinege és Fiai Kft. nem csak a fűtőkábeleket, hanem a tervezést és kivitelezést is biztosította

A Szépművészeti Múzeum esőgyűjtő és elvezető rendszereinek a felújítási munkák alatt sérült részeit ki kellett cserélni. Ehhez a feladathoz a Czinege és Fiai Kft. nem csak az általuk forgalmazott elektromos fűtőszálakat biztosította, hanem a vápafűtés kialakításának tervezését és kivitelezését is.
Budapesti Szépművészeti Múzeum
Budapesti Szépművészeti Múzeum

Gyakran előfordul, hogy a tél folyamán többször is megfagy a tetőről leolvadt víz a csatornákban. A jég megrongálja a csatornát illetve vápát, a lehulló jégdarabok súlyos károkat, baleseteket okozhatnak. A vápákban, csatornákban az is kellemetlenséget okoz, ha a jég miatt nem tud elfolyni a megolvadt víz, ami átnedvesítheti a falakat, beázások keletkezhetnek. A padlástérbe szivárgó víz az elektromos csövek mellett a villamos szekrénybe jutva tüzet is okozhat.

A Czinege és Fiai Kft. által forgalmazott fűtési rendszer megvéd ezektől a károktól.

Az egyik fűtendő terület a Román csarnok feletti rész, ami az épület Dózsa György úti felén található, valamint a középső fogadó csarnok feletti tetőnél lévő vápa fűtése is a feladat része volt. A vápák "U" alakzatban helyezkednek el.

A cégnek a kivitelezés alkalmával 2 db 40 cm széles és 1 db 60 cm széles vápát kellett fűtőkábellel ellátnia, hogy a fagyos és jeges napokon se terhelje súly a tetőszerkezetet, és így megfelelő legyen a csapadékvíz elvezetése is.

Szélesebb vápába egymással párhuzamosan több fűtőszálat kellett behelyezni, és azokat párhuzamosan összekapcsolni. Fontos volt, hogy kültéren csak UV-álló fűtőkábel és hidegvezeték helyezhető el.
Czinege és Fiai Kft. - elektromos vápafűtés a Szépművészeti Múzeumnál
Czinege és Fiai Kft. - elektromos vápafűtés a Szépművészeti Múzeumnál

Itt a kábeleket 10 cm távolságra helyezték el, hogy a szükséges teljesítmény kialakuljon. A lefolyókba csak 1,5 m mélyen engedték a kábeleket, mert a csövek a továbbiakban épületen belül futnak, így az elfagyás lehetősége elenyésző. Ha nem épületen belül futnának a csövek, akkor végig kellett volna vezetni a kábelt a vízszintes csatornarészen és a fagyhatárig belógatni minden lefolyócsőbe.

A csatornákban és a lefolyó csövekben elhelyezett fűtőkábeleket egy nedvesség- és egy hőérzékelő segítségével szabályozó berendezés kapcsolja be és ki. Csak akkor üzemel a fűtés, ha csapadék van a felületen, és +5°C alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után a fűtés megolvasztja a havat, jeget, és amikor lefolyik a csatornából a víz, kikapcsol a vezérlés.


Ha kíváncsi az elektromos fűtési megoldásokat felsorakoztató termékek adataira, pdf formátumban letölthető termékismertetőire, kattintson az alábbi termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Czinege és Fiai Kft. munkatársától, küldje el kérését, kérdését az alábbi gombok egyikének használatával.
 

A hírben szereplő termékek

Csempefűtés Rámpafűtés Ereszcsatorna fűtés Csőkísérő fűtés
 
Fűtőkábelek
7 termék

Az elektromos felületfűtésben kiválóak az SJXFJ5 típusú fűtőkábelek, melyek alkalmazása ideális megoldás, garázslejárók, járdák, ereszcsatornák és mindenféle külső terület hó és jégmentesítésére, vízvezetékek fagymentesítésére, továbbá kerámia lapokkal burkolt fürdőszobába, közlekedőbe, konyhába és nappaliba komfortnövelő fűtésként is alkalmazható. A rövid felfűtési idő, a magas hatásfok és az alacsony energiafelhasználás teszi gazdaságossá a működését. A fűtőkábel működését szabályzó automatika vezérli. A fűtőkábelek robbanásveszélyes környezetben is használhatók, természetesen rendelkeznek VDE, CE és a magyar MEEI engedéllyel.

7 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Elektromos fűtőkészülékek, fűtőszálak
Elektromos fűtőkészülékek, fűtőszálak
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...