Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt

Az elektromos jármű töltőjének kiválasztása, vásárlása és beszerelése kissé bonyolultnak tűnhet, de az Euro-Purator segít megszerezni a megfelelő döntéshez szükséges összes információt. Otthoni töltőállomást választhat a jellemzőitől és modelljétől függően.

Parkolási hely

Először figyelembe kell venni a parkolóhelyet. Az elektromos autó általában a szabadban vagy a garázsban parkol. Tekintettel arra, hogy nem minden töltőállomás időjárásálló, ez fontos. Az időjárásálló egységek közül az ellenállásuk szintje is változik attól függően, hogy milyen szélsőséges az éghajlat.

Ha extrém időjárásról van szó, a legjobb, ha rugalmas kábellel ellátott otthoni töltőállomást választunk. Így hidegebb éghajlaton is kezelheti a kábelt, könnyebben töltheti készülékeit.

Otthoni töltőállomás helye

Szem előtt kell tartani a töltőkábel hosszát, amikor otthoni töltőállomást választ elektromos autójához. Minden 2. szintű töltőállomáshoz különböző hosszúságú kábel tartozik, ezért ügyelni kell arra, hogy pontosan ellenőrizze a töltő telepítési helyét és hogy a kábel elérje az autó portját.

Ha több elektromos autója van, amelyet fel kell tölteni, két fő lehetőség közül választhat. Az első egy kettős töltőállomás beszerzése, amely egyszerre két járművet is képes tölteni. Ezeket az állomásokat úgy kell elhelyezni, hogy mindkét elektromos autóhoz csatlakoztathatók legyenek. A másik lehetőség az, hogy vásárol két intelligens töltőállomást, és egyetlen áramkörre telepíti őket, összekapcsolva azokat. Bár ez nagyobb rugalmasságot biztosít a telepítés során, általában drágább megoldás.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt
Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt

Milyen típusú elektromos töltőt válasszon?

1. szint: Csepptöltés
Az 1-es szintű kábelek alapfelszereltségként szerepelnek minden új elektromos járműben és szabványos fali csatlakozóaljzattal rendelkeznek, amihez a mobiltelefonokhoz hasonlóan tudja csatlakoztatni autóját. A szabványos fali csatlakozó kimenete azonban korlátozott, így a töltési sebesség lassú (körülbelül 6 km hatótávolság óránként vagy 48 kilométer hatótáv per éjszaka).

2. szint: Otthoni töltés
A 2. szintű töltő professzionális telepítést igényel, és dedikált, 240 V-os áramkört használ a gyorsabb töltés érdekében. A 2-es szintű töltők akár 40 kilométeres hatótávolságot biztosítanak minden töltési óránként, vagy több mint 322 kilométeres hatótávolságot éjszakánként. Az óránkénti tényleges hatótávolság a töltőegység névleges teljesítményétől és a jármű teljesítményétől függ.

3. szint: Frissítés egyenáramú gyorstöltési technológiára
Ezeket a töltőket az erre a célra kijelölt töltőállomásokon, élelmiszerboltokban és más nyilvános helyen ajánlott telepíteni, mivel otthoni telepítésük túl költséges. Ha hosszú utakra használja elektromos autóját vagy nem tud otthoni töltőt telepíteni érdemes megfontolni egy DC Fast Charging technológiával felszerelt elektromos jármű vásárlását.

A legtöbb új elektromos autó képes egyenáramú gyorstöltő használatára, de egyeseknél ez nem szabványos funkció. Bár ez többletköltséget jelenthet, érdemes megfontolni, ha sokat közlekedik elektromos autójával.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt
Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt

Töltőkábel csatlakoztatása elektromos járműhöz
Ha otthoni töltőállomást keres elektromos autójához, a legfontosabb szempont, hogy milyen gyorsan tudja feltölteni az akkumulátort. Függetlenül attól, hogy melyik modellt választja, egy éjszaka alatt képes feltölteni egy teljes EV-akkumulátort.

Az elektromos járművek töltési ideje hosszú lehet, számos változótól függően, például:

  • Az elektromos autó akkumulátorának mérete: minél nagyobb az akkumulátor, annál tovább tart a töltés.
  • Otthoni töltőállomásának maximális teljesítménye: még ha autója fedélzeti töltője nagy teljesítményt is képes fogadni, ha otthoni töltőállomása csak kevesebbet tud leadni, akkor sem tölti fel olyan gyorsan a járművét, mint amennyire képes lenne.
  • Az elektromos autó fedélzeti töltőjének teljesítménye: csak 120 V-on és 240 V-on képes maximális tápellátást fogadni. Ha a töltő többet tud tölteni, a jármű korlátozza a töltési teljesítményt és befolyásolja a töltési időt.
  • Környezeti tényezők: a nagyon hideg vagy nagyon forró akkumulátor korlátozhatja a maximális teljesítményfelvételt, és így befolyásolhatja a töltési időt.

Az elektromos autók töltési idejét az áramforrás és a jármű fedélzeti töltőkapacitása határozza meg. Az elektromos autót egy hagyományos háztartási csatlakozóhoz csatlakoztathatja. Ezek 120 V-os feszültséget adnak, és akár 24 órát is igénybe vehet az akkumulátor teljes feltöltése. Most egy 2-es szintű töltőállomással 240 V-ra növeljük az áramforrást, amely négy-kilenc óra alatt képes a teljes akkumulátortöltést leadni.

Az elektromos autó fedélzeti töltőkapacitása fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni elektromos autó vásárlásakor. Az autóban található töltő a falról érkező váltakozó áramot egyenárammá alakítja az akkumulátor töltéséhez és a töltő mérete határozza meg, hogy milyen gyorsan tölthető fel az akkumulátor. A nagyobb töltő azt jelenti, hogy az akkumulátor gyorsabban tölthető és ez fontos szempont, ha hosszú távú utazást tervez autójával.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt
Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt

Milyen előnyei vannak az otthoni töltőállomás használatának?

Egyes 2. szintű töltőállomások „okosak”, és távolról is vezérelhetők a telefonon található alkalmazással WiFi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül. Ezek az intelligens otthoni töltőállomások nem töltenek gyorsabban, de olyan előnyöket kínálnak, mint például a hozzáférés-vezérlés vagy az adatfelügyelet.

Még néhány szempont az otthoni töltőállomások kiválasztásához:

  • Kábelkezelés: Egyes modellek tartalmaznak egy tokot vagy kampót, hogy a kábelt és a csatlakozót biztonságosan el lehessen helyezni. Ez akkor lehet hasznos, ha gyermekei vagy házi kedvencei vannak vagy ha el akarja kerülni a garázsban a rendetlenséget.
  • Zárási mechanizmus: Ha azt tervezi, hogy egy hordozható otthoni töltőállomást kültéren telepít, győződjön meg arról, hogy az egységet és a nem elektromos csatlakozókábelt is le tudja zárni. Ez segít megelőzni a lopást és hogy a gyerekek vagy állatok hozzáférjenek a 240 V-os aljzathoz.

Bár a méret és a megjelenés a személyes preferenciákon alapul, ne feledje, hogy az állomás súlya fontos, ha azt tervezi, hogy gyakran mozgatja. A tetszetős dizájn könnyen magával ragad, de az esztétikát ne helyezze előtérbe az életstílusához jobban illeszkedő kulcsfontosságú funkciókkal szemben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt
Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos autótöltőt
A hírben szereplő termékek
GL Charge elektromos autó töltőállomások
 
GL Charge elektromos autó töltőállomások

Európai termék, amely minden elektromos autó márkával kompatibilis, a legmagasabb fokú elektromos biztonsággal és vezérléssel, valamint elegáns dizájnnal büszkélkedhet.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Elektromos autó töltőállomások
Elektromos autó töltőállomások
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...