Mekkora elektroszmogot gerjeszt az elektromos fűtés?

Van olyan fűtési rendszer, amelyik nem árasztja el a lakást ezzel a láthatatlan veszélyforrással

Mit is nevezünk elektroszmognak? Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése. Elektroszmogot bármi termelhet, ami elektromos áramot használ a közvetlen környezetünkben. Lakásunkban a sugárzást maga az elektromos hálózat, és az arról üzemelő fogyasztók okozzák: világítótestek, az akvárium levegőztetője, kábelek a falakban és szabadon, laptopok védőföld nélküli tápegységei és még hosszan sorolhatnánk.

Az elektroszmogot csillapítják a szilárd testek/falak, és a távolság. Például, ha bedugunk a konnektorba egy vasalót, a vasaló kábele mellett lehet elektromágneses sugárzást mérni, de a konnektorhoz vezető falban levő vezeték felett már nem. Akkor nem, ha az nem a vakolatban, hanem tényleg a fal felületétől pár cm-re be van vésve.

Egy jó megközelítés tehát az, ha arra kérdezünk rá, melyik az az elektromos fűtési rendszer, ami a legkisebb elektroszmogot termeli? Van-e olyan, amelyik nem árasztja el ezzel a láthatatlan veszélyforrással a lakást? A válasz az, hogy van.
Czinege és Fiai Kft. - Elektromos fűtések
Czinege és Fiai Kft. - Elektromos fűtések

Elektromos térerő méréssel könnyedén megállapítható a fűtési rendszerek elektroszmog kibocsátási értéke. A dolog viszonylag egyszerű, minden olyan elektromos berendezés, amelynek az elektromos vezető részei nem árnyékoltak, ad ki magából elektromágneses sugárzást. Az infrasugárzó panelek például ilyenek. Fontos viszont megjegyezni, hogy a sugárzás a távolsággal lényegesen csökken, így a plafonra rakott panelek elég távol lesznek ahhoz, hogy ne okozzanak gondot. Azt is vegyük figyelembe, hogy a nagyképernyős TV-ket szinte az év minden napján használjuk, míg a fűtés maximum az év felében kapcsol be pár órára.

Példának vehető az elektromos fűtések két – az elektroszmog szempontjából – szélsőséges terméke, a fóliafűtést és a fűtőkábelt. A kettő között lényeges különbség az áramjárta hőleadó felület nagysága, és az árnyékolás megléte, vagy hiánya. A fűtőfólia – bármennyire is „intelligens” egyes reklámok szerint -, a teljes felületén fűt, és ad le elektromágneses sugárzást. Ezt úgy lehet kivédeni, ha letakarjuk sűrű fémhálóval, amit bekötünk a földelésbe. A betonba helyezett fűtőkábel és a járólap-ragasztóba fektetett csempefűtés, szerencsére gyárilag körkörösen be van fonva/szőve sűrű rézhálóval – hasonló árnyékolás ez, mint korábban a koax jelkábeleken volt, amit kötelezően be kell kötni az épület földelésébe. Ez a háló levezet minden keletkező sugárzást.


Ha kíváncsi az elektromos fűtési megoldásokat nyújtó termékek adataira, pdf formátumban letölthető termékismertetőire, kattintson az alábbi termékképekre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Czinege és Fiai Kft. munkatársától, küldje el kérését, kérdését az alábbi gombok egyikének használatával.
 

A hírben szereplő termékek

CZPE-infra fűtőpanelek Adax elektromos radiátorok Climastar elektromos radiátorok Elztrip infrasugárzók
 
Infrapanelek és elektromos radiátorok
9 termék

Az infrafűtés bárhol alkalmazható, ahol elektromos energia áll rendelkezésre. A lakásokon és családi házakon, üzleteken kívül számos, akár szokatlan helyek fűtésére is alkalmas, ott is ahol egyéb fűtési módok nem igazán praktikusak. A legnagyobb helységektől a legkisebb terekig mindenütt alkalmazható, akár kültéren is. Infrafűtés esetén az üzembe helyezést követő 15 percen belül a napfény hőjét idéző meleg tölti be a helységet. Az infrapanelek ugyanolyan biztonságos és természetes infravörös sugarakat bocsájtanak ki, mint amivel a nap a Földet felmelegíti. Az infrafűtés során mesterségesen állítjuk elő az infravörös hullámokat (650-1000 nm), ez a leghatékonyabb módja annak, hogy az elektromos energiát, hőenergiává alakítsuk át.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Csempefűtés Rámpafűtés Ereszcsatorna fűtés Csőkísérő fűtés
 
Fűtőkábelek
7 termék

Az elektromos felületfűtésben kiválóak az SJXFJ5 típusú fűtőkábelek, melyek alkalmazása ideális megoldás, garázslejárók, járdák, ereszcsatornák és mindenféle külső terület hó és jégmentesítésére, vízvezetékek fagymentesítésére, továbbá kerámia lapokkal burkolt fürdőszobába, közlekedőbe, konyhába és nappaliba komfortnövelő fűtésként is alkalmazható. A rövid felfűtési idő, a magas hatásfok és az alacsony energiafelhasználás teszi gazdaságossá a működését. A fűtőkábel működését szabályzó automatika vezérli. A fűtőkábelek robbanásveszélyes környezetben is használhatók, természetesen rendelkeznek VDE, CE és a magyar MEEI engedéllyel.

7 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...