LegioFlow komplett hőmérséklet-szabályozó és termikus fertőtlenítő egység

A LegioFlow egy multifunkciós, egy termokeverőből, egy váltószelepből, valamint kiegészítő szerelvényekből álló komplett hidraulikus egység, amely méretéből adódóan lakossági és kisebb fogyasztású rendszerekben, azok használati melegvíz hálózatában használatos. Egyrészt szabályozza a meleg- és a hidegvíz áramlását a csaptelepekhez, zuhanyzókhoz, másrészt a magas teljesítményű, állítható termosztatikus keverőszelep a kívánt hőmérsékleten tartja, szabályozza a melegvíz hőmérsékletét. A váltószelep a fogyasztó helyekig tartó teljes rendszer fertőtlenítésére szolgál, az anti-Legionella rendeleteknek megfelelően.

Hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység, 3/4" csatlakozással
LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység
Kompakt multifunkciós egység hőmérsékletszabályozásra és termikus fertőtlenítésre, 3/4" csatlakozásokkal
LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység

Leforrázás kockázata

Azokban a rendszerekben, amelyek melegvizet tárolnak használati melegvíz céljából, a veszélyes Legionella baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében a melegvizet legalább 60°C hőmérsékleten kell tárolni. Ezen a hőmérsékleten biztos, hogy a baktériumok növekedése teljesen gátolt lesz. Azonban ezen a hőmérsékleten a vizet nem lehet közvetlenül használni.

Ezért szükséges egy termosztatikus keverőszelep alkalmazása, amely képes:

  • csökkenteni a felhasználás helyén a hőmérsékletet a tárolási értéknél alacsonyabb értékre és alkalmassá tenni a szaniterhasználatra,
  • azonos hőmérsékletet tartani a változó beáramlási nyomás és hőmérséklet ellenére is,
  • megakadályozni, hogy a kimeneti víz hőmérséklete 50°C fölé emelkedjen. Amennyiben a felhasználás helyén kevert vízre van szükség, úgy ez a hőmérsékleti érték is biztonságosan rendelkezésre álljon a felhasználási helyeken.
  • hidegvíz-szállítás leállása esetén is biztosítani az égésvédelmi funkciót a bejövő oldalon.

Termikus fertőtlenítés

Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a Legionella baktérium elszaporodásának megakadályozásában, a melegvízhálózat összes részét hőfertőtlenítésnek kell alávetni. Még a keverőszelep alatti szakaszon is, egészen a felhasználói csaptelepig lehetővé kell tenni a rendszer átöblítését minimum 60°C hőmérsékleten. Figyelembe véve a szabályozás pontossági ajánlást, ami ∆t ±5 °C, így a termikus fertőtlenítésnél a tároló vízhőmérsékletét 65 °C-ra kell beállítani. A termikus fertőtlenítés során meg kell kerülni a termosztatikus keverőszelepet, amely alacsonyabb értékre van beállítva és aktiválni kell a váltószelepet, amely lehetővé teszi, hogy a teljes melegvíz-kört közvetlenül a hálózatból érkező forró vízzel tápláljuk és megfelelő ideig áramoltassuk a teljes rendszerben. A megfelelő idő függ a hálózat hosszától, bonyolultságától. Ökölszabályként kimondható, hogy 60°C mellett 60 perc, 65°C mellett 30 perc és 70°C fok esetén 5 perc a fertőtlenítési időtartam.

Termikus fertőtlenítés
LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység
Termikus fertőtlenítés
LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység

A váltószelep alaphelyzetben a termosztatikus keverőszelep által előállított hőmérsékletű vizet engedi át. Átkapcsolás esetén a melegvíztároló vizét közvetlenül a vízhálózatba engedi. A váltószelep működtethető kézzel, ekkor a termikus fertőtlenítést teljes mértékben személyes felügyelet mellett kell végrehajtani. Másik lehetőség, amikor lecseréljük a kézi működtető gombot elektrotermikus állítóműre, amely már külső vezérlő elemmel, így a gyárilag rendelkezésre álló paraméterezhető kulcsos időzítő egységgel is vezérelhető, amely bekapcsolás után a kezelő által beállított időzítéssel végrehajtja a fertőtlenítési ciklust. A termoelektromos fej vezérelhető PLC-vel is, ekkor már mód van programozott fertőtlenítési ciklus működtetésre és a fertőtlenítési és a visszahűtési ciklus hőmérsékletének ellenőrzésére is.

A 98/83/EK tanácsi irányelv módosítása, az Európai Unió 2020/2184 számú irányelve jelentősen átalakítja az ivóvízminőség felügyeleti rendszerét. A módosítás hazai jogrendbe való átültetésének határideje 2023. január 12. A rendelet megfogalmazza a Legionella kockázatértékelés felülvizsgálatának kötelezettségét is. A rendelet konkrétan fogalmaz a Legionella kockázatokkal kapcsolatban, ebbe a körbe tartoznak a szálláshelyek, sportközpontok, büntetés-végrehajtási intézetek ivó- és használati melegvize.

A termikus fertőtlenítő rendszer ajánlott kórházakba, idősotthonokba, sportközpontokba, szállodákba, kempingekbe. Ezekben a közösségi használatra alkalmazott épületekben különösen fontos a Legionella fertőzés megelőzése, lehetőleg programozott módon lehetővé téve az időszakos hőfertőtlenítést.

Kategóriák
Vízvezetéki és egyéb csővezetéki szerelvények
Vízvezetéki és egyéb csővezetéki szerelvények
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...