NILAN Compact JVP készülék alkalmazása egy mosonmagyaróvári plusz energia házban

Fűtés, szellőztetés, és melegvíz készítés egyetlen kompakt készülékkel

Decemberben adtak át egy modern ügyfélszolgálati irodaházat Mosonmagyaróváron, mely egyszerűen és költséghatékonyan épült és működik. A beruházó a Rekultív Kft. aki közszolgáltató tevékenységéből is adódóan olyan épületet szeretett volna, mely megújuló energiák felhasználásával a legtakarékosabban működik, de nem jelent jelentős többletberuházást. A tervezési feladatokat az SM Építész Kft. és a Fűtésenergia Kft. végezte.

A beruházásban több környezettudatos és energiatakarékos megoldás kapott helyet, melyek révén az épület felhasznál minden hulladékhőt és többfajta környezeti energiát is. A most átadott irodaépület lényegében passzívház, mely minimális energiát fogyaszt és a károsanyag-kibocsátása is nulla. Természetesen a tervezés során a jó hőszigetelést, a passzívházhoz alkalmas nyílászárókat és a hőhídmentes szerkezeti kialakítást alkalmazták, mely lehetővé tette a legmodernebb gépészet beépítését is. Legfontosabb egységként egy kompakt készülék került beépítésre (NILAN Compact JVP), mely egymagában gondoskodik az iroda teljes komfortjáról, melybe beletartozik a friss levegő betáplálás, légfűtés, léghűtés, a párátlanítás, a por és pollenszűrés, valamint a padlófűtés működtetése és a használati melegvíz elkészítése és tárolása is. A készülék többek között egy kereszt-ellenáramú levegős hőcserélőt és két hőszivattyút tartalmaz. A levegő/levegő hőszivattyú a passzív hővisszanyerés után az épületből elszívott használt levegő maradék hőtartalmát nyeri ki, és képes a befújt friss levegőt akár 30-35 C°-ra melegíteni. 0,5 kW befektetett villamos teljesítménnyel cca. 2 kW fűtési teljesítményhez jutunk. Az irodaházban keletkező hulladékhő is így hasznosul (számítógépek, hűtőszekrény, dolgozók által leadott hőenergia, stb.). A használati melegvizet is ez a hőszivattyú állítja elő, sőt nyáron hűtési üzemmódban „ingyen”, hiszen az épületből kinyert hőt nem kidobja a szabadba, hanem a HMV tartályba sűríti.

Kiegészítésként padlófűtés kör is kiépítésre került, melyet szintén a kompakt gép vezérel és működtet. Az épület mellett 2 db „energiakosár” került telepítésre, melyek segítségével a talajból nyerhető ki energia. A készülékbe integrált sole/víz hőszivattyú így még 3 kW fűtési teljesítményt ad le cca. 0,6 kW befektetett villamos teljesítményért. A gépészet jó minőségére utal az is, hogy a kompakt gépre a gyártó 5 év teljeskörű garanciát vállalt.

A gépészet energiaigénye igen kicsi, így a napenergia hasznosítására nem napkollektort alkalmaztak, hanem egy 2,4 kW névleges teljesítményű napelemes rendszert, mely a hálózatra dolgozik, és éves szinten a rendszer teljesítménye lefedi az épület teljes fűtési, hűtési, szellőztetési és melegvíz készítési igényét.


A generálkivitelező Energia Plusz Ház Kft. ígérete szerint, az irodaház hosszútávon biztonságosan működő, jó belső klímával rendelkező, jövőbe mutató épület lesz, mely kellően bizonyítja, hogy ár-érték arányban megéri az ilyen beruházás. A nettó 235.000 Ft/m² kulcsrakész ár nem több, vagy nem sokkal több mint a hagyományos technológiával épített házaké, de a rezsiköltségek megtakarítása már rövidtávon megtérülővé teszi a beruházást.

A NILAN Compact JVP berendezésről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a NILAN Légtechnika Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Kategóriák
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Légtechnika
Légtechnika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...