proidea.hu online termékinformációs katalógus

Felépült Magyarország első e4 téglaháza


2015. december 11.

A közel zéró energiaigényű családi ház a Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján valósult meg

2015 szeptember végére lezárultak Magyarország első energiahatékony e4 téglaházának építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család.

A Wienerberger konszern válasza az egyre szigorodó épületenergetikai előírásokra az ún. e4 koncepció. Az e4 négy „e” betűvel kezdődő fogalom - az energiahatékonyság, élhető lakókörnyezet, elérhető építési költségek és egészséges lakókomfort - rövidítését jelenti. Az e4 épületfilozófia lényege, hogy ez a négy szempont egyenlő súllyal határozza meg, lakóépületünk mennyire jól szolgálja majd a benne lakókat. Mind a négy kritériumnak tehát egyformán kell érvényesülnie, egyik sem lehet a másiknak alárendelve.

A magyarországi leányvállalat közel három évig tartó előkészítés után 2015-ben döntött arról, hogy Vincze László DLA építész tervei alapján a valóságban is megmutatja ennek az épületfilozófiának a megvalósíthatóságát. Az e4 téglaház építtetője egy budapesti, kétgyermekes pedagógus házaspár - mondhatjuk, hogy egy átlagos magyar család -, akik rendelkeztek egy budapesti építési telekkel. Az e4 tanulmánytervet tehát a telekre és a család igényeihez kellett „igazítani”.

A ház építése mindösszesen 207 napot vett igénybe, amit Vincze László DLA építész véleménye alapján is kivitelezési bravúrnak mondható Magyarországon. A felépült közel zéró energiaigényű téglaház a Wienerberger e4 tervezési filozófiája alapján az energiahatékonyság mellett élhető lakókörnyezetet, egészséges lakóklímát és elérhető építési költségeket is biztosít. A ház 4,5 szobás, lakóterülete összesen 147 m², ezen túl a belső teret tágas, fedett teraszok (58 m²) kötik össze a kerttel, illetve az emeleten 7,3 m² erkélyt és 21 m² tárolót építettek.

Az épület kétszintes, mely energetikailag kedvezőbb a földszintesnél. A földszinti nagy üvegfelületek természetes árnyékolását a felső épülettömeg kiugratásával oldotta meg az építész. A nappali mennyezetét a ház ferde, 20 fokos hajlásszögű tetősíkja adja - vizuálisan az emeleti galériával összenyitva, mely tágas térélményt biztosít. A 20°-os dőlésszögű födém Porotherm födémrendszer alkalmazásával Magyarországon különleges mérnöki megoldásnak számít, így méltó eleme a Wienerberger referenciaháznak.

Energiatudatos építészeti tervezés
Az energiafogyasztás minimalizálásának érdekében az e4 ház építésze már a ház alapkoncepcióját is energiatudatos szemléletben alakította ki. Az épület formája igen kompakt, a termikus burok pedig kiválóan hőszigetel. A külső falak Porotherm 44 Klíma Profi téglából épültek külső hőszigetelés nélkül, mely alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkezik a hőveszteség csökkentése érdekében, ugyanakkor hőtároló tömegével segít megvédeni az épületet a nyári túlmelegedéstől. Az épület tornácos kialakítása nyáron biztosítja a déli nagy üvegfelületek árnyékolását, míg télen lehetővé teszi a napsugárzás bejutását a belső térbe, ezzel csökkentve a fűtési költséget.

Megújuló energiaforrások
A Wienerberger e4 ház épületgépészeti rendszere levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A hőszivattyú a hőt a környező levegőből vonja el, a működéséhez szükséges energia pedig napelemekkel megtermelhető. A hőelosztást felületfűtés és -hűtés biztosítja, mely hatékonyan kapcsolható a hőszivattyúhoz. Ezekkel a rendszerekkel az épület fűtési költsége akár nullára is csökkenthető. A belső levegő minőségét hővisszanyerős szellőztető berendezés biztosítja.

Magas komfortszint elérhető áron
A nagy belmagasságú nappali összeköttetést biztosít a fölső szint közlekedőjével, így a fő élettér a ház szívében koncentrálódik. Ezzel az elrendezéssel az építész az alapterület hatékony kihasználását kellemes, és különleges belső térrel ötvözte. Az épület természetes építőanyagai, mint például a vakolt égetett kerámia téglák, és födémek javítják az épület páraháztartását, hozzájárulva a kiváló egészséges lakókomforthoz. A természetes fény bejutását egy nagyméretű tetőablak is segíti.
Az energiahatékony építészeti megoldásokkal, a megújuló energiát hasznosító fűtéssel és a magas komfortszinttel az e4 ház jó példa arra, hogyan lehet az e4 koncepció komplex elképzelését a helyi igényeknek megfelelően, működőképesen megvalósítani.
Alapadatok
  • Hasznos alapterület: 147 m²
  • Fajlagos primerenergia-fogyasztása: 81,9 kWh/m²
Épületgépészet
  • Levegő-víz üzemű hőszivattyú
  • Hővisszanyerős gépi szellőztetés
  • Talajkollektor a beszívott frisslevegő temperálására
  • Padlófűtés és mennyezetfűtés-hűtés
  • Napelemek előkészítése
  • Kandalló kémény beépítése

A Porotherm 44 Klíma Profi tégla letölthető katalógusát megtalálja a hír alatti termékképre kattintva. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari zRt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
   
Horváth András
műszaki szaktanácsadó - Nyugat-Magyarország +36 30 185 5241
Híves Zsolt
műszaki szaktanácsadó +36 30 928 7432
Nagy Tamás
műszaki szaktanácsadó - Bp., Pest és Nógrád megye +36 30 982 0798
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
Hír
Hella TRAV®frame toldásmentes kávaszigetelő rendszer került az e4 mintaházba
2016.03.29    
Környezetbarát hang- és hőszigetelés az e4 házban
2016.03.21    
Az e4 házon többféle  RAVATHERM XPS hőszigetelés került beépítésre
2016.01.22    
Az e4 ház modern vonalvezetéséhez és színvilágához illeszkedik a Tondach Figaro Deluxe tetőcserepe
2016.01.12    
Energiahatékony födémmegoldás az e4 házban
2016.01.07    
Stiebel Eltron hőszivattyús és szellőztető rendszer a Wienerberger e4 referencia házában
2016.01.07    
Az e4 ház nyílászáróit a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió termékei közül választották
2015.12.16    
VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak az e4 mintaházban
2015.12.15    
Pipelife csövek az első magyarországi e4 házban
2015.09.24    
Elkészült a Schiedel kémény az e4 mintaházban
2015.08.03    
e4 a jövő családi háza - energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges
2015.07.22    
Kulcsszavak:  Wienerberger  e4  téglaház  családi  ház  zéró  energiaigényű  energiahatékony