Energiahatékony födémmegoldás az e4 házban

Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja a Wienerberger Porotherm födémrendszerével épült meg

A födém az épület vízszintes tartószerkezete, vagyis az épületet vízszintesen osztó, az emeleteket egymástól elválasztó tartóelem, amely egy alsóbb szinten a belső helyiség mennyezete, és a fölötte levőnek padlójaként szolgál. A födémmel szemben támasztott legfőbb elvárás a teherbíró képessége, masszivitása, tűzállósága; ezen kívül kiemelten fontos még, hogy legyen a födémünk hangszigetelő és egyszerűen, könnyen beépíthető. A födém - tömegének köszönhetően - szintén részt vesz a nyári meleg elleni védekezésben is.

Az e4 téglaházban használt Porotherm födémrendszer minden fent felsorolt elvárásnak kiválóan megfelel. A födémrendszer félig előregyártott gerendákból és kerámia béléstestekből áll. Nagy előnye, hogy a fallal egységes rendszerbe illeszkedik: a Porotherm födémgerendák és béléstestek kerámia felületükkel anyagukban, és 25 cm-es méretrendjükkel is igazodnak a Porotherm Építési Rendszerhez és annak 25 cm-es méretmoduljához. A kézi erővel mozgatható gerendákra és béléstestekre helyszíni vasalt felbeton kerül, ami a megfelelő teherbírást biztosítja.

A födém a tömege miatt lassan melegszik át, ami segít megvédeni az egész épületet a nyári hőhatástól. Ez az előny alacsony hajlásszögű tetőknél is kihasználható, mivel Porotherm födémet akár 20°-os síkban is építhetjük. Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja is így épült meg.
Ferde síkú födém vasszerelés előtt
Elkészült a födém vasszerelése
A gerendák, a koszorúk és a felbeton betonozása egyszerre készül
Elkészült a ferde síkú födém

Porotherm födém alkalmazásával a födém kiváló hangszigetelő képességű lesz, mert a Porotherm gerendák közé hangszigetelés szempontjából optimalizált üregszerkezetű béléstestek kerülnek, így a kész szerkezet egyesíti a beton tömegéből adódó hangelnyelő tulajdonságot, a kerámiaelemek üregeinek hangmegtörő képességével. A födém, a rákerülő felbetonnal, és padlóval együtt dolgozva kiváló hangszigetelést biztosít.

További fontos, igen jó tulajdonsága a Porotherm födémrendszernek a tűzzel szembeni viselkedése. Összetevő anyagai: a kerámia, a beton és az acél mind éghetetlenek. Optimális szerkezeti kialakításának köszönhetően a kerámia megvédi a betont és az acélt azok túlmelegedésétől. A Porotherm födémrendszer egy esetleges tűzben nem vesz részt, viszont lehetővé teszi a bent lakók biztonságos menekülését, mentését, illetve az épület állékonyságát, miközben egyáltalán nem bocsát ki magából füstöt, és nem csepeg belőle veszélyes olvadék sem.

A Porotherm födémrendszer stabil, masszív szerkezete a külső hatásokkal szemben biztonságot, védelmet nyújt. Az egységes kerámia felületek szakszerű vakolás esetén repedésmentes, esztétikus mennyezetet eredményeznek. Az egységes alsó kerámia felület kiváló vakolattartó tulajdonságokkal rendelkezik. A kerámia használata nem csak az esztétikum miatt fontos, a kerámia építőanyagok porózus szerkezetűek, ezáltal a Porotherm fal és födém egyaránt jól gazdálkodik a belső párával, egészséges lakóklímát biztosít.
A szélső béléstestek kizárólag gerendákra támaszkodhatnak. A gerendával párhuzamosan futó falra sem gerenda, sem béléstest nem feküdhet fel. Könnyen beépíthető - gazdaságos kivitelezés.

A Porotherm födémrendszer letölthető termékismertetőit megtalálja a hír alatti termékképre kattintva. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari zRt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Porotherm födémrendszer
2 termék

A Porotherm födémrendszer a Porotherm Építési Rendszer szerves része, de más építési rendszerekhez is alkalmazható. Átlagos födémterhelés esetén családi házak ideális födémmegoldása. Egyszerűbb geometriájú épületek esetén ajánlják. A födémrendszer elemei: kerámia burkolatú előfeszített vasbeton födémgerenda, kerámia béléstest, helyszíni felbeton kiegészítő vasalás.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Felépült Magyarország első e4 téglaháza
A közel zéró energiaigényű családi ház a Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján valósult meg
Felépült Magyarország első e4 téglaháza
e4 a jövő családi háza - energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges
Az e4 házban befejeződött a tetőcserepek felrakása és a távvezérlő rendszerrel működtethető tetőablak beépítése
e4 a jövő családi háza - energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges

Kategóriák

Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...