proidea.hu online termékinformációs katalógus

Energiahatékony födémmegoldás az e4 házban


2016. január 07.

Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja a Wienerberger Porotherm födémrendszerével épült meg

A födém az épület vízszintes tartószerkezete, vagyis az épületet vízszintesen osztó, az emeleteket egymástól elválasztó tartóelem, amely egy alsóbb szinten a belső helyiség mennyezete, és a fölötte levőnek padlójaként szolgál. A födémmel szemben támasztott legfőbb elvárás a teherbíró képessége, masszivitása, tűzállósága; ezen kívül kiemelten fontos még, hogy legyen a födémünk hangszigetelő és egyszerűen, könnyen beépíthető. A födém - tömegének köszönhetően - szintén részt vesz a nyári meleg elleni védekezésben is.

Az e4 téglaházban használt Porotherm födémrendszer minden fent felsorolt elvárásnak kiválóan megfelel. A födémrendszer félig előregyártott gerendákból és kerámia béléstestekből áll. Nagy előnye, hogy a fallal egységes rendszerbe illeszkedik: a Porotherm födémgerendák és béléstestek kerámia felületükkel anyagukban, és 25 cm-es méretrendjükkel is igazodnak a Porotherm Építési Rendszerhez és annak 25 cm-es méretmoduljához. A kézi erővel mozgatható gerendákra és béléstestekre helyszíni vasalt felbeton kerül, ami a megfelelő teherbírást biztosítja.

A födém a tömege miatt lassan melegszik át, ami segít megvédeni az egész épületet a nyári hőhatástól. Ez az előny alacsony hajlásszögű tetőknél is kihasználható, mivel Porotherm födémet akár 20°-os síkban is építhetjük. Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja is így épült meg.


Ferde síkú födém vasszerelés előtt
Elkészült a födém vasszerelése


A gerendák, a koszorúk és a felbeton betonozása egyszerre készül
Elkészült a ferde síkú födém

Porotherm födém alkalmazásával a födém kiváló hangszigetelő képességű lesz, mert a Porotherm gerendák közé hangszigetelés szempontjából optimalizált üregszerkezetű béléstestek kerülnek, így a kész szerkezet egyesíti a beton tömegéből adódó hangelnyelő tulajdonságot, a kerámiaelemek üregeinek hangmegtörő képességével. A födém, a rákerülő felbetonnal, és padlóval együtt dolgozva kiváló hangszigetelést biztosít.

További fontos, igen jó tulajdonsága a Porotherm födémrendszernek a tűzzel szembeni viselkedése. Összetevő anyagai: a kerámia, a beton és az acél mind éghetetlenek. Optimális szerkezeti kialakításának köszönhetően a kerámia megvédi a betont és az acélt azok túlmelegedésétől. A Porotherm födémrendszer egy esetleges tűzben nem vesz részt, viszont lehetővé teszi a bent lakók biztonságos menekülését, mentését, illetve az épület állékonyságát, miközben egyáltalán nem bocsát ki magából füstöt, és nem csepeg belőle veszélyes olvadék sem.

A Porotherm födémrendszer stabil, masszív szerkezete a külső hatásokkal szemben biztonságot, védelmet nyújt. Az egységes kerámia felületek szakszerű vakolás esetén repedésmentes, esztétikus mennyezetet eredményeznek. Az egységes alsó kerámia felület kiváló vakolattartó tulajdonságokkal rendelkezik. A kerámia használata nem csak az esztétikum miatt fontos, a kerámia építőanyagok porózus szerkezetűek, ezáltal a Porotherm fal és födém egyaránt jól gazdálkodik a belső párával, egészséges lakóklímát biztosít.

A szakszerűen épített födém öt alapelve
 • A födémgerendákat építés közben alá kell támasztani, és az alátámasztást csak a felbeton megszilárdulása után szabad kivenni.
 • Beépítéskor a gerendáknak a falra legalább 12 cm-t fel kell feküdniük és cementhabarcsba kell ágyazni azokat.
 • Ha az elhelyezés indokolja, a gerenda végeiből maximum 10-10 cm vágható le.
 • A béléstestek fölötti betonba, illetve a gerendák fölé az előírásoknak megfelelően hálós vasalást, nyíróvasalást és további vasakat kell elhelyezni.
 • A szélső béléstestek kizárólag gerendákra támaszkodhatnak. A gerendával párhuzamosan futó falra sem gerenda, sem béléstest nem feküdhet fel.
Porotherm födémrendszer
 • Kerámia burkolatú vasbeton gerenda széles méretválasztékban és kerámia béléstest kétféle méretben és magasságban érhető el.
 • Kiváló hőszigetelés, hőtárolás – gazdaságos üzemeltetés télen és nyáron is.
 • Kerámia felülete egészséges lakóklímát biztosít.
 • Magas tűzállóságú, éghetetlen födém.
 • Repedésmentes, esztétikus felületet eredményez a mennyezeten.
 • Könnyen beépíthető - gazdaságos kivitelezés.

A Porotherm födémrendszer letölthető termékismertetőit megtalálja a hír alatti termékképre kattintva. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari zRt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
Horváth András
műszaki szaktanácsadó - Nyugat-Magyarország +36 30 185 5241
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
Hír
Felépült Magyarország első e4 téglaháza
2015.12.11    
e4 a jövő családi háza - energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges
2015.07.22    
További hírek a Födémszerkezetek, nyílásáthidalók termékkategóriában
További hírek a Teherhordó szerkezetek, falazatok termékkategóriában
További hírek az Épületszerkezetek termékkategóriában
Kulcsszavak:  Wienerberger  Porotherm  födémrendszer  födémszerkezet  tartószerkezet  födém  födémgerenda  béléstest  kerámia  e4  ház  téglaház