proidea.hu online termékinformációs katalógus

Mapei termékek a Sagrada Família burkolatai alatt


2018. június 01.

Padlófűtés telepítése a Mapei szakemberei segítségével

A világszerte méltán híres, Barcelona jelképének számító Sagrada Falmilia építése 2025-re várhatóan befejeződik. A történet még 1866-ban kezdődött, amikor Josep María Bocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.

A katalán építőművész teljesen új alaprajzot alkotott a leendő bazilikához. Az öthajós kialakításon kívül ez elsősorban a függőleges struktúrákban és az ezekre épülő domináns látványban öltött alakot. Gaudí szándéka az volt, hogy a Sagrada Família Barcelona minden pontjáról látható legyen. Ez volt a függőlegeseket hangsúlyozó koncepció mögöttes tartalma is, hogy a templom a katalán főváros minden polgári és egyházi építménye fölé magasodjon. Az eredeti tervek szerint a Sagrada Família összesen 18 toronnyal büszkélkedett volna, 90 és 170 méter közötti magasságokkal. Utóbbi az egyházi épülethez valaha épített legmagasabb torony lenne.

1914-től Gaudí minden idejét és energiáját a templom építésére fordította. Még egy kis házat is felhúztak neki az építési területen, hogy folyamatosan jelen lehessen. 1926. június 7-én Gaudít baleset érte: elütötte egy villamos, és három nap múlva belehalt a sérüléseibe. Egész Barcelona mély gyászba borult, a pápa pedig külön engedélyt adott arra, hogy az építészt a még befejezetlen templom kriptájában temessék el. Gaudí úgy becsülte, 200 év szükséges a Sagrada Família megépítéséhez, viszont nem hagyott hátra részletes tervrajzokat. Halálát követően számos építész irányította a munkálatokat, amelyek napjainkban is zajlanak, megállás nélkül az építés kezdete óta, még a spanyol polgárháború nehéz éveiben is. Most úgy számolnak, hogy 2025-re befejeződhet a Sagrada Família építése, továbbra is csak adományokból és a látogatók belépőjegyeiből finanszírozva.

Kövek a padlófűtés fölött

A Sagrada Família öt főhajója és három kereszthajója együtt egy feszület alaprajzot ad ki. A főhajók 90 méter, a kereszthajók pedig 60 méter hosszúak. A tetőszerkezet építése még folyamatban van, azonban a kapuk nyitva állnak napközben, fogadva a látogatók hatalmas tömegeit. Ez azzal jár, hogy a templom belsejében folyamatosan hideg van, különösen télen. Ezért találta ki a munkálatok folytatásával megbízott építésziroda, hogy a munkások és a látogatók kényelme érdekében padlófűtést telepítsenek.

2016 februárjában kezdődött a megvalósíthatósági tanulmány időszaka. Az építészek meghívták a fűtési rendszert szállító Rehau és a Mapei műszaki szakértőit is. A terv az volt, hogy első lépésként a szentélyben szerelnék be a padlófűtést, és ezt később bővítenék az épület további részeiben. A részletes felmérések után a Mapei műszaki szakemberei előálltak egy teljes körű megoldással, amelynek a padló alatt futó fűtőkör is része volt.
Padlófűtés építése a Sagrada Falmiliában
1. kép: A fűtőelemek elhelyezése a padlón a simítóanyag előkészítése előtt.
2. kép: A Primer G alapozóval kezelt, megerősített simítóanyag.
3. kép: Egy réteg Novoplan maxi aljzatkiegyenlítő került a simítóanyag fölé. Ez a termék jó hővezető képességei miatt ideális a kompakt padlófűtési rendszerekhez.
Keraquick S1 ragasztóhabarcs alkalmazása 4. kép: A fűtéssel kiegészített padlózat telepítésre készen.
5. és 6. kép: A kőlapokat Keraquick S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre.
A padló illesztése Ultracolor plus fugázóhabarccsal történt 7. kép: A padló illesztéseit Ultracolor Plus fugázóhabarccsal biztosították.
8. kép: A templombelső a munkálatok befejezése után.

A kezdő fázisban új bevonatréteget kapott a megerősített betonaljzat. A beavatkozás első lépéseként elhelyezték a fűtőelemeket a betonaljzaton, majd simítóanyaggal fedték az elemeket. A fémháló lefektetése után az aljzatot Primer G 1:1 arányú vizes diszperziójával kezelték. Tapadást elősegítő jellemzőin túl ez a termék megköti az esetleges pormaradványokat is, és megakadályozza, hogy az aljzat túl gyorsan szívja be a vizet még a megfelelő kötés kialakulása előtt.

Ebben a fázisban kezdték meg a Novoplan Maxi cementes aljzatkiegyenlítő habarcs szivattyús adagolását. Ez a speciális, gyorskötésű, erősen folyós, szálerősített habarcs kifejezetten a kompakt, nagy hővezetésű (1,727 W/mK) padlófűtési rendszerek telepítésének elősegítésére lett kifejlesztve. A Novoplan Maxi 3-40 mm vastagságú rétegekben használható, és az így kiegyenlített aljzatok alkalmasak lesznek kerámia, terméskő és készparketta burkolatok fektetéséhez.

Az aljzat megszáradása után megkezdték a terméskő lapok elhelyezését. Ehhez a Keraquick S1 gyors cementkötésű ragasztóhabarcsot használták, amelynek nagyon alacsony az illékony szervesanyag (VOC) kibocsátása. A padlózat illesztéseit Ultracolor Plus fugázóhabarccsal oldották meg. Ez a gyorskötésű és gyorsszáradású, polimerekkel módosított, kivirágzásmentes fugázóhabarcs penészedésgátló BioBlock® technológiával és víztaszító DropEffect® technológiával készült.

A művelet befejezése után a tágulási hézagokat alul Mapefoam zártcellás, habosított polietilén zsinórral zárták le, majd feltöltötték Mapesil AC szilikonos hézagkitöltővel. Ezt követően tesztelték a Mapei által javasolt teljes rendszer teherbíró képességét, hogy a Sagrada Família felújítási munkáiban használt targoncák súlyát is biztosan elbírja.

A jelenlegi állapot és a folyamatban lévő munkák

A Mapei műszaki szakemberei a jelenleg futó második fázisban is részt vesznek, ahogy fektetik le a Sagrada Família padlózatának további részeit. Az itt alkalmazott padlókövek lényegesen nehezebbek az előző beavatkozásnál használtaknál, ezért módosítani kell a telepítési megoldást.
A Mapei kutatólaboratóriumaiban gondosan kielemezték a használni kívánt kövek deformálódással és elszíneződéssel kapcsolatos kockázatait a választott rögzítési megoldás mellett, és a Mapestone 3 Primer tapadóhidat ajánlották a Novoplan Maxi cementes aljzatkiegyenlítő habarccsal kezelt aljzat előkészítésére. A Mapestone 3 Primer segítségével biztosítható a soron következő kőlapréteg megfelelő tapadása. A még nedves felületre felhordtak egy réteg Mapestone 2 szálerősített, cementes ragasztóhabarcsot.

A hátlapokra felvitt Mapestone 3 Primer biztosította, hogy a lerakás után stabil monolit kötés alakuljon ki. A Sagrada Família kültéri megoldásaihoz a Mapei műszaki csapata a Mapestone TFB 60 előkevert ágyazóhabarcsot ajánlotta. Ez a termék ideális az építészeti kőpadlók simítóanyagainak előkészítéséhez, mert nagy nyomásállóság mellett ellenáll a hó- és jégoldó anyagok, a fagyási/olvadási ciklusok, sőt akár a tengervíz állagrontó hatásainak is.
A kerámialapok és a katalán modernizmusra jellemző apró mozaikok ("trencadís") hiperboloid hengert mintázó beépítéséhez Elastorapid ragasztóhabarcsot és Fugolastic adalékkal kevert Keracolor GG fugázóhabarcsot használtak. A tetőzet vízszigeteléséhez a Mapelastic Smart kétkomponensű, fokozottan rugalmas, cementkötésű habarcs tett jó szolgálatot.

Reflektorfényben a Keraquick S1

Ez egy fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű, alakváltozásra képes, lecsúszásmentes cementkötésű ragasztóhabarcs (C2FT S1 osztály az EN 12004 szabvány szerint) kerámia- és kőlapok ragasztására, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással.
A Keraquick S1 egy speciális cementekből, osztályozott szemcseméretű adalékokból, műgyantákból és kötésgyorsító adalékszerekből álló por, amely felhordása után csak 2-3 óra múlva köt meg. Ezért a termék használatával telepített padló- és falburkolatok rövid időn belül használatba vehetők.

Műszaki adatok:

Sagrada Família, Barcelona (Spanyolország)
Eredeti terv: Antoni Gaudí
Építés ideje: 1881-től folyamatosan; tervezett befejezési dátum: 2025
A Mapei hozzájárulásának éve: 2016
A Mapei hozzájárulása: a padlófűtés és az aljzatok illesztéséhez, valamint a beltéri és kültéri járófelületek lerakásához szükséges anyagok szállítása
Ügyfél: Fundació Junta Constructora del TempleExpiatori de la Sagrada Família
Mapei-forgalmazó: Siesmo
Koordinátorok a Mapei részéről: Sergi Sanchez, Joan Lleal és Antoni Cattla, Mapei Spain SA (Spanyolország)

A Mapei termékei:

Aljzat előkészítése: Primer G, Novoplan Maxi
Kerámialapok lerakása: Keraquick S1, Elastorapid
Illesztések kitöltése és fugázása: Fugolastic + Keracolor GG, Ultracolor Plus, Mapefoam, Mapesil AC
Kőpadlózat kialakítása: Mapestone 2*, Mapestone 3, Primer*, Mapestone TFB 60
Tető vízszigetelése: MapelasticSmart

(* A csillaggal jelölt termékeket a Mapei Spain SA forgalmazza Spanyolországban)

A Mapei Kft. termékeiről tájékozódhat a hír alatti termékképekre kattintva. Amennyiben bővebb információt, katalógust vagy ajánlatot szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársaitól, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  Mapei  Sagrada  Familia  Mapei  ragasztóhabarcs  fugázóhabarcs  Ultracolor  Plus  Keraquick  Mapelastic  Elastorapid