Nyomásérzékeny ragasztók a modul melegburkolatoknál

Nyomásérzékeny ragasztók

Alapigazságnak gondoljuk, hogy egy jó ragasztónak erősnek kell lennie, ami képes szilárdan a helyén tartani a burkolatot. Akkor vagyunk elégedettek, ha a leragasztott burkolatot nem lehet feltépni, bontani, eltávolítani anélkül, hogy valami tönkre ne menjen. Azonban ez nem mindig jó, vannak kivételek.

Az irodaépületek piacán megszokott burkolatok a modulszőnyegek és PVC padlóburkolatok. Ezeknek a burkolatoknak a fektetése merőben más módon történik, mint amit a hagyományos burkolatoknál megszoktunk. Itt, ha túl erős a ragasztás, akkor az könnyen lehet rossz, ha meg szinte bonthatatlan, akkor a reklamáció borítékolt.

A ragasztó, a lábakon álló és szintén elemekből álló álpadlóval és a rá kerülő burkolattal együtt alkot olyan rendszert, aminek az előnye az utólagos variálhatóságában, cserélhetőségében rejlik. A lábakon álló álpadló alatt el lehet vezetni a vezetékeket és ott hozzuk fel a burkolat szintje fölé azokat, ahol akarjuk. Az íróasztalok mellett ki tudunk állni a vezetékekkel, kábelekkel és ha szükség van rá, akkor nemcsak az íróasztalok, hanem a kiállások helyét is meg tudjuk változtatni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az álpadló lapjaira ne bonthatatlanul ragasszuk le a modul szőnyeget vagy PVC-t, hanem az a későbbiekben visszaszedhető és újra telepíthető legyen. Ehhez különleges ragasztóra van szükség.

A nyomásérzékeny, avagy fixáló ragasztók azok a termékek, melyek a ragasztó kiszáradása, az oldószer távozása után is ragadósak maradnak. Ilyen nyomásérzékeny ragasztók találhatóak a különböző ragasztószalagok alján és ilyen típusú a Post-it papírlapocskákon található öntapadó csík is. Ez az elv a modul padlóburkolatoknál is. Leragasztjuk őket az álpadlóra, majd hónapokig vagy évekig ott vannak, eközben akárhányszor visszaszedhetjük a burkolatot. Ez nagyon hasznos funkció, azonban egy ilyen burkolat telepítése komoly rutint és tapasztalatot igényel.

A ragasztónak olyan erővel kell ragadnia a burkolathoz, ami stabilan rögzíti a burkolatot, azonban visszaszedéskor annak hátoldala nem sérülhet meg. A burkolatok hátoldala lehet kemény vagy puha, könnyen vagy nehezen ragasztható. Ezért a szükséges tapadóerő termékenként más és más. A keményebb és nehezebben ragasztható hátoldalhoz nagyobb tapadóerőre, erősebb ragasztásra van szükség, míg egy lágyabb hátoldalhoz egy gyenge fixálás is elégséges.

Túl erős ragasztás miatt leszakadt modulszőnyeg hátoldal
Túl erős ragasztás miatt leszakadt modulszőnyeg hátoldal

Az egyensúlyt megtalálni egyáltalán nem könnyű feladat. És itt merül fel a kérdés, vajon ez azt is jelenti, hogy minden szőnyeghez más és más ragasztóra van szükség? Egyáltalán nem! Egy tapasztalt kivitelező majdnem minden szőnyeget képes egy ragasztó használatával magas minőségben telepíteni.

A Mapei Ultrabond Eco Fix ragasztó tapadóereje erősen függ a felhordás módjától és a ragasztó hígításától. Minél vékonyabb rétegben hordjuk fel a ragasztót, annál gyengébb lesz a tapadása, így ez a termék más-más tapadóerőt ad fogazott glettvassal, egyenes glettvassal vagy festőhengerrel felhordva. Ha szükséges, akkor hígítással szintén állítható a tapadóerő úgy, hogy a hígítás ellenére a termék nem veszti el a megbízható bedolgozhatóságát és tapadását sem. Ezzel a két beállítással széles határok között lehet variálni a ragasztó tapadóerejét egészen a bonthatatlan ragasztástól kezdve a gyenge, Post-it-szerű fixálásig.

Ultrabond Eco Fix felhordása fogazott glettvassal
Ultrabond Eco Fix felhordása fogazott glettvassal

Egy-egy jól sikerült kivitelezés hátterében kivitelezői rutin és kiváló termékek állnak, melyek biztosítják a burkolatok stabilitását és tartósságát. Melegburkolati területen bátran támaszkodhat a Mapei hátterére, termékeire és műszaki gárdájára.

A hírben szereplő termékek

Ultrabond Eco Fix ragasztó
 
Ultrabond Eco Fix ragasztó

Nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású, diszperziós ragasztó tartós tapadással modul padlóburkolatok fektetéséhez. A modul szőnyegek számos alkalommal eltávolíthatók, illetve visszarakhatók.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...