proidea.hu online termékinformációs katalógus

Napkorona Bajnokot díjazott a HAJDU


2016. április 18.

Hazánk legnépszerűbb napenergiás versenyét idén Újszilvás nyerte

Napkollektoros rendszerrel díjazta a Napkorona Bajnokság győztesét a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. A Napkorona Bajnokság hazánk legnépszerűbb napenergiás versenye, melyre olyan települések nevezhettek, ahol az önkormányzat fejlesztésében jelentős, napenergiát hasznosító beruházások valósultak meg.
Az Energiaklub által megálmodott kezdeményezésre idén már hatodik alkalommal került sor. A pályázat győztese az idén Újszilvás önkormányzata lett, ahol az utóbbi évek fejlesztéseivel egy főre levetítve a legtöbb szén-dioxidot spórolták meg.

"Társaságunk mindig komolyan vette a környezetvédelmet. Stratégiai feladatnak tekintjük az új anyag- és energiatakarékos, környezetbarát technológiák bevezetését. Komoly erőfeszítéseket teszünk a helyi, a hazai és a nemzetközi közösség elvárásainak teljesítése és a környezetszennyezés, toxikus kibocsátás, energiafelhasználás csökkentése érdekében." - mondta el Sztányi Péter, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kereskedelmi igazgatója.
"Az idei Napkorona Bajnoknak felajánlott díjunk egy 2 darab napkollektorból álló szolár rendszer, amely tartalmazza a hozzá kapcsolódó 300 literes tartályt és szükséges szolár állomást is. A több mint félmillió forintos napkollektoros rendszer használati melegvíz előállítására alkalmas, hozzávetőlegesen egy négytagú család igényeit elégíti ki - vagy akár egy kisebb közintézményét. Idén először szponzoráltuk a Napkorona Bajnokságot."
A Napkorona Bajnokság díjátadó ünnepségen a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. részéről Sztányi Péter kereskedelmi igazgató adta át a nyertes település, Újszilvás polgármestere, Dr. Petrányi Csaba részére az első helyet szimbolizáló oklevelet.

Fontos jó példákkal motiválni a települések lakosait - ahol az önkormányzat energiabarát fejlesztéseket valósít meg, ott a helyi lakosok is előbb választanak környezettudatos megoldásokat.
Az önkormányzatok a hasonló beruházások által függetlenedni tudnak a nagy energiaellátóktól is, ami összecseng az Európai Uniós irányvonallal is. A fejlett országokban jellemzően több kisebb energiaellátó rendszer működtetésére törekszenek.

Az Energiaklub hagyományteremtő céllal szervezi évek óta a Napkorona Bajnokságot, amely környezettudatos szemlélet kialakítására ösztönöz.
"Egy nemzetközi kezdeményezés hazai adaptációja a Napkorona Bajnokság. A verseny lényege, hogy az egy lakosra eső legmagasabb arányú napenergia hasznosítással büszkélkedő önkormányzat lesz a bajnok, az a település, ahol a lakosszámra vetítve legtöbb napelem, napkollektor termeli az energiát. A Napkorona Bajnokságon minden települési önkormányzat pályázhatott országszerte. A versenybe az önkormányzati tulajdonú vagy hasznosítású napelemekkel, napkollektorokkal lehetett nevezni. Idén 23 önkormányzat versengett, ez nagyjából 150 megújuló energiás projektet jelent. Ebben a kisebb intézményeket ellátó napkollektoroktól a hatalmas napelem parkig minden benne van. Érdekes tapasztalat, hogy nem csak a nagy, koncentrált termeléssel lehet jó eredményt elérni, több településen is a sok kicsi sokra megy elv érvényesül: a több, kisebb rendszer összességében jelentős szén-dioxid-megtakarítást hoz." - tette hozzá Király Zsuzsanna, az Energiaklub Napkorona Bajnokság programvezetője.
A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. által felajánlott napkollektor nagy szerepet kap az idei Napkorona Bajnok, Újszilvás településének energiahatékony fejlesztésében.
"Újszilvás másodjára vesz részt a Napkorona Bajnokságon - örülünk, hogy az idén megnyertük a versenyt, és az ezzel járó díjat. Az öko-tudatosság központi szerepet játszik a település vezetőségének és lakóinak gondolkodásában is. A képviselőtestülettel együtt elsődleges szempontnak tekintjük azt, hogy fenntartható települést működtessünk. Településünk óvodája és iskolája is öko-minősítést kapott. Az önkormányzat napenergiát hasznosító beruházásai közül kiemelkedő például a 400 kW órás csúcsteljesítményű, napkövető napelem-rendszerünk, mely látogatható oktatóbázisként is funkcionál. A HAJDU-tól kapott napkollektoros rendszer a legjobb helyre kerül, hiszen egy kulcsfontosságú intézményünk, az újszilvási Kerekerdő Óvoda hasznosíthatja azt." - fűzte hozzá Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere, Magyarország legnaposabb településének képviselője.


A HAJDU napkollektoros rendszereinek letölthető termékismertetőiért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a HAJDU Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
HAJDU Zrt. napenergia hasznosító rendszerei

A napkollektor a napsugárzást elnyeli, hővé alakítja, a hőt pedig átadja a benne áramló fagyálló folyadéknak. A kollektorok abszorber felülete különleges szelektív bevonattal rendelkezik, ami magas hatásfokot, jó hőállóságot és hosszú élettartamot eredményez; valamint nem tartalmaz feketekrómot, ami erősen környezetszennyező. A kollektorban lévő folyadék a szivattyú segítségével jut el a forróvíztárolóba, és a hőcserélőn keresztül adja át a nap energiáját. A rendszer működését a szolár szabályozó folyamatosan felügyeli, és az érzékelőkkel mért hőmérsékletek függvényében indítja, illetve állítja le a szivattyút. A HAJDU által forgalomba hozott szolár rendszerek kiegészíthetőek a tárolóba beépíthető villamos pótfűtéssel vagy központi fűtés rásegítéssel. A HAJDU - a napkollektorokon kívül - biztosítja a rendszer működtetéséhez szükséges többi elemet is (tároló, szolárszabályozó, tágulási tartály, stb.). A napenergiával biztosítható részesedés ezekkel a készülékekkel - vízmelegítés esetén - éves szinten 70–80%.

Cég
Székhely: H-4243 Téglás, külterület Hrsz: 0135/9
Telefon: +36 52 582 700
Fax: +36 52 384 126
E-mail:
Web: www.hajdurt.hu
Misinkó Sándor
megújuló energia üzletágvezető  
   
   
   
A Hajdúsági Iparművek 1952-ben alakult. Háztartási készülékeket 1957-től gyártanak, fokozatosan bővülő típusválaszték és növekvő export mellett. Saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított gyártmányokkal, valamint az ehhez tartozó géppark kialakításával a 80-as évekre létrehoztak egy közepes méretű iparvállalatot. Cégük 1993-ban átalakult részvénytársasággá. Vállalatuk legfontosabb termékcsoportjai a hőtechnikai háztartási készülékek (forróvíztárolók, vízmelegítők), a szolár fűtési rendszerek és a motoros háztartási készülékek (mosógépek, centrifugák).
Márkanevek: HAJDU, Aquastic
Kulcsszavak:  hajdu  napenergia  napkollektor  napenergia  hasznosító  rendszer  szolár  napkorona  bajnok  újszilvás