proidea.hu online termékinformációs katalógus

Lindab tetőfelújítási tippek


2013. július 03.

A tető gazdaságos, tartós és minőségi renoválásához

Bizonyára sokan emlékeznek, a viccre, amikor a hajó kapitánya a következő párbeszédet folytatja a gépházzal: "Mennyi?" "Harminc!" - érkezik a válasz. "Mi harminc?" "De mi mennyi?" Nos, a tetőfelújítók is gyakran kerülnek ilyen kommunikációs csapdába a szállítókkal vagy a kivitelezőkkel, amikor az árajánlattal kapcsolatban szeretnék megtudni, végül mennyi is az annyi? Noha ezek költsége igen magas, a gyakran megkerülhetetlen tetőfelújítások esetében azonban nem elég kiválasztani a színt, az anyagot vagy a formát. Tisztában kell lenni azzal is, hogy a modern tető nem csupán egy fedőréteg, hanem összetett rétegrendű szerkezet, az épület struktúrájának egyik legfontosabb védelmi alrendszere. A költségek kalkulációja éppen ezért sokszor meglehetősen összetett, és bizonyos szakmai ismeretek meglétét feltételező feladat.

Hasznos fedőszélesség kontra tényleges táblaszélesség
Érdemes például tisztázni, hogy az 1 m² felületre megadott egységár alapján hogyan kell számolni a tetőfedő táblák tényleges árát. Van olyan gyártó, aki a hasznos fedőszélességre, és van, aki a tényleges táblaszélességre vonatkozóan adja meg az árat. A kétféle érték között pedig akár 10-12% különbség is lehet.

Ne maradjon ki semmi! - A tetőfólia, a tartozékok és a beépítés költségei
Érdemes rákérdezni arra, hogy az ajánlat tartalmazza-e a tetőfóliát: ha a meglévő és megmaradó tetőszerkezeti elemek nem tudják ellátni az ún. másodlagos vízelvezetést, ezt mindenképpen be kell építeni.
Az új tetőfedő anyagok megfelelő összeszerelése számos különböző tartozékot igényel: fűző- és rögzítő csavarokat, szegélyezéseket, tömítőprofilokat stb. Vajon ezeket is felvették a kifizetendő anyagok listájára, vagy csak a végső elszámolásnál bukkannak majd elő váratlanul, nem tervezett kiadásként? Hasonlóan fájdalmas, utólagosan jelentkező többletköltség adódhat a tetőfedéshez szükséges anyagmennyiség felmérésének pontatlanságaiból, vagy a munkadíjban foglalt feladatok részletes egyeztetésének elmaradásából. Egyértelműen tisztázni kell a kivitelezővel, hogy az általa kért összeg tartalmazza-e az összes szükséges elem (tetőfedő anyagok, tartozékok, tetőfólia, fa aljzatszerkezet, stb.) beépítésének díját.

Lényegesek a garanciális feltételek is
Mivel egy tető felújítása egy család életében általában a jelentősebb, hosszabb távú beruházások közé tartozik, érdemes tájékozódni arról, hogy a beépítésre kerülő anyagokra a gyártó mennyi garanciát ad és milyen feltételekkel. A körültekintő vásárlók azokat a hazai piacon komoly referenciákkal bíró céget részesítik előnyben, akik két-három évtized múltán is kezeskednek majd vállalásaikért. Nagy előnyt jelenthet a hazai gyártó melletti döntés, hiszen ha a későbbiekben pótlásra, kiegészítésre, bővítésre van szükség, nagyobb az esély arra, hogy ugyanazt az anyagot rövid időn belül ismét szállítani tudják.

A svéd világvállalat tűzihorganyzott, színes műanyag bevonatos acélból készült tetőburkolatai elsősorban a természeti és egyéb fizikai hatásokkal szembeni nagy ellenállásuknak és tartósságuknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek. Bár hazánkban hagyományosan a szilikát alapú cserepeket használnak, érdemes elgondolkodni azon, hogy a valóban időtállónak tervezett templomok és kastélyok tetejét miért éppen fémlemezekkel burkolják évszázadok óta. A Lindab e jól bevált tradicionális technológiát a legmodernebb innovációs eredményekkel ötvözve teszi elérhetővé a lakosság számára.
A vállalat biatorbágyi üzemében gyártott cserepeslemezekből, vagy éppen síklemezekből korcolásos technikával épített tetőkben - ha a szerelés az előírások szerint, gyakorlott kivitelező bevonásával történik - a hófúvás és a szélvihar sem tehet kárt. Még a legnagyobb jégverés sem okoz apróbb horpadásoknál nagyobb kárt. Ha a tetőszerkezetben megfelelő hőszigetelést alkalmaznak - amely az energetikai és a vízzárási szempontok együttes követelményei miatt egy professzionális tetőfelújítás szerves része -, akkor teljes egészében kiküszöbölhető az esőcseppek kopogása.
A tűzihorganyzásnak, illetve a műanyag bevonatnak köszönhetően a Lindab tetőfedő anyagai nem csak tartósak, de változatos szín- és formaviláguknak köszönhetően esztétikusak is. Számos formában, így például klasszikus, mediterrán vagy akár a legmodernebb, minimál design stílusban is elérhetőek. Az anyagok hajlékonyságából adódó könnyű megmunkálhatóság bonyolultabb formák, ívek, manzárd ablakok stb. burkolása is tökéletesen alkalmas.
A szerkezet kis önsúlyának további előnye, különösen a felújítások esetében, hogy nem terhelik oly mértékben az épület tartószerkezetét, mint a legalább négyszer-ötször nagyobb tömegű, szilikát alapanyagú, hagyományos cserepek. Ez igen jelentős megtakarítást eredményezhet a Magyarországon igen elterjedt palatetők renoválásakor. A Lindab cserepeslemezeivel vagy síklemezeivel a veszélyes hulladéknak minősülő - éppen ezért meglehetősen jelentős szállítási költségekkel járó - a pala elbontása nélkül, azaz ráfedéssel is megoldható a tető felújítása. A munkálatok megkezdése előtt természetesen ki kell kérni a statikus és/vagy az építészmérnök véleményét a meglévő szerkezet állapotáról, illetve a szükséges javítási munkákról.
A Lindab tetők egyre növekvő népszerűsége a formák és stílusok széles kínálatán, a jelentős munkaóra-megtakarításon, a gyors szerelhetőségen, a kis önsúlyon, a tartósságon és a biztonságon túl a Lindab által biztosított komplex szolgáltatásoknak köszönhető. A vállalat szolgáltatásaival kiküszöbölhetőek a tervezés során adódó nehézségek, vagy éppen a költségvetés pontatlanságai. A Lindab tanácsadói segítséget nyújtanak a precíz felmérésben, a termékmennyiség korrekt meghatározásában, a szerelvények és kiegészítők listázásában, az épület funkciójának, illetve a természeti környezet adottságainak megfelelő lemezvastagság kiválasztásában. Az építtetők az igények legrészletesebb vizsgálatán alapuló árajánlatot kaphatnak mind az anyagszükségletet, mind pedig a munkadíjat illetően. A Lindab olyan kivitelezői partnerhálózattal rendelkezik, amelynek tagjai a gyártó tanfolyamain, bemutatóin szereztek képesítést a vállalat termékeinek szakszerű összeszerelésére. E a bádogosok, tetőfedők ellenőrizhető referenciákkal, és olyan különleges felszereléssel rendelkeznek, amelyek garanciát jelentenek az anyag szakszerű megmunkálására, továbbá biztosítják a korrózió elleni évtizedekig védelmet nyújtó, speciális bevonat sértetlenségét.
A Lindab értékesítői soha nem a gyors vásárlás kikényszerítésén, hanem a jó minőségű tető megvalósításán és az elégedett ügyfelek számának gyarapításán fáradoznak. Jól tudják, hogy a tető a családi otthon, az épület elsődleges fizikai védvonala, ha szükséges, inkább türelemre intik az érdeklődőket a tökéletes tető kialakítása érdekében. Filozófiájuk szerint hosszú távon jelentősebb megtakarítás érhető el egy drágább, de megbízható fedés kialakításával, mint az aktuálisan olcsóbbnak tűnő látszat- vagy félmegoldásokkal.

A tetőfelújításnál alkalmazható Lindab termékekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  tetőfelújítás  tetőfólia  tetőcserép  cserpeslemez  síklemez  trapézlemez  ereszcsatorna