proidea.hu online termékinformációs katalógus

Lindab termékek mezőgazdasági alkalmazása


2018. június 14.

5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren Lindab termékekből

Az alábbi interjú a kivitelező Bavas Bau Kft. vezetőjével, Bagdán Ákossal készült a műszaki megoldásokról.

Milyen méretekkel jellemezhető az új gabonatároló?

A fesztávolsága 22, a vállmagassága 7,5, a gerincmagassága 10,5 a hossza pedig 60 méter. Egy nagy csarnokról van szó, aminek a Bavas Bau Kft. készítette a vázszerkezetét, de a Lindabtól származnak a másodlagos tartóelemként funkcionáló Z szelemenek, illetve a tető és a homlokzat burkolata, a természetes fény beáramlását lehetővé tévő, az oldalsó raszterek közepén elhelyezett bevilágítók, a kiegészítő alkatrészek, önfúró csavarok stb. és természetesen a Rainline ereszcsatorna rendszer.
Terménytároló Ópusztaszer Miért pont a Lindab?

A megrendelő ragaszkodott a legjobb színvonalhoz, azaz a minőségbiztonsághoz, a tartóssághoz a kompatibilitáshoz, a gyorsasághoz. Mivel cégünk már régóta a Lindab szerződött forgalmazója, sőt szakértője is, tudom, hogy a Lindab termékek alapanyaga a kiváló svédacél. Az egyes elemek a legmagasabb műszaki elvárásoknak is megfelelnek. Rendelkeznek a tűzvédelmi, biztonsági és egyéb tanúsítványokkal. A tűzihorganyzásnak és a speciális bevonatoknak köszönhetően nagyon ellenállóak a korrózióval szemben. Az egyes darabok, illetve rendszerek mind egymással, mind pedig más struktúrákkal tökéletesen illeszkednek. A cég biatorbágyi gyárában rövid határidőkkel dolgoznak, mindig időben, tökéletesen védő és egyértelműen megjelölt csomagolással szállítanak. Ezek után nem volt kérdéses, hogy ismét a Lindabtól rendelünk.
Terménytároló Ópusztaszer Milyen termékeket használtak a fedésekhez?

Az LVP 20-as trapézlemezt az oldalfalon, a tetőn pedig az LTP 35-ös filckasírozással ellátott terméket. Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egy olyan szigeteletlen, szaknyelven szólva hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, számolnunk kell a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével, hiszen a gabonából távozik a nedvesség. Ez a probléma küszöbölhető ki ezzel a páramentesítő bevonattal. Ez a réteg ugyanis átmenetileg megköti a párát, ami később a levegőbe jutva távozik. Ehhez persze szükséges az épület tökéletes szellőztethetőségének kialakítása, mert így nem csepeg vissza a víz a tető alatt tárolt anyagokra.
Terménytároló Ópusztaszer Ebben az esetben hogyan oldották meg ezt?

Egy úgynevezett passzív épületszerkezeti megoldással. Mivel a gabona hatalmas oldalirányú nyomását megtartani hivatott vasbeton támfal van beljebb és a homlokzati burkolat kijjebb, a két elem között adódó távolságban vízszintesen elhelyeztük a Lindab kifejezetten erre a célra gyártott, perforált lemezét. Ezen keresztül úgy tud a levegő áramlani, a szellőzés megvalósulni, hogy közben a madarak, a rovarok nem juthatnak az épület belsejébe.
Terménytároló Ópusztaszer Fontos volt-e az építkezés gyorsasága? Mennyi idő alatt készültek el?

Mivel a teljes kivitelezést mi csináltuk, négy hónap kellett a befejezéshez. Az alapozásnál, illetve a vasbeton támfalnál szükséges tartani a száradási, kötési időket, de a könnyűszerkezetes elemek összeszerelése - mint általában - nagyon gyorsan haladt. Ez a gyorsaság pedig a gabonatárolók esetében mindig fontos, hiszen a növény nem vár, azt vagy azonnal el kell adni, vagy el kell helyezni. Ha valaki nem árutőzsdei szakember, az is belátja, hogy az utóbbi lehetőség sokkal nagyobb haszonnal kecsegtet, hiszen akkor lehet piacra dobni a terményt, amikor magasabb az ára.
Terménytároló Ópusztaszer Ezt az impozáns magtárat elnézve, rögtön feltűnik, hogy két oldalt, a teljes hosszúságban még tetőszárnyak is kapcsolódnak a fő épület homlokzatához. Miért?

Ez egy igen praktikus és gazdaságos ötlet volt. Hiszen ha már alapot épít az ember, miért ne lehetne az nagyobb, mint ami a magtárhoz kell. Ha pedig ez az újabb felület és még a statikai szerkezet egy része is adott, egy fedéssel miért ne alakíthatnánk ki egy nyitott színt is, ahol a csiszolt, ipari padozaton eszközöket, műtrágyát, gépeket, egyebeket lehet tárolni - megóvva azokat a csapadéktól. Éppen ezért az oldalfal tetejétől számítva egy méterrel lejjebbről indítva - szintén Lindab trapézlemezből - építettünk egy tetőt, ami öt méterre nyúlik ki. Így összesen további 600 m²-nyi hasznos területet nyert a megrendelő.
Terménytároló Ópusztaszer
A Lindab termékekkel kapcsolatban további információt talál a hír alatti termékképekre kattintva. Amennyiben árajánlatot, katalógust szeretne kérni a Lindab Kft. munkatársaitól, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  magtár  terménytároló  Z  szelemen  Rainline  ereszcsatorna  síklemezes  tető  trapézlemez  LTP  35  LVP-20