proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Lindab szendvicspaneljével épült meg két új víziszárnyas tartótér Hajdúnánáson


2018. január 15.

Különösen fontos volt a hőszigetelés, a tökéletes légzárás és a gépészeti egységek számára a megfelelő fogadóhelyek kialakítása

A Lindab szendvicspaneljeinek, szelemenjeinek, trapézlemezeinek, ereszcsatornáinak felhasználásával épültek kacsanevelésre alkalmas csarnokok Hajdúnánáson, az ország egyik legnagyobb hústermelőjének megbízásából.

A Tranzit-Ker Zrt. elsősorban sovány víziszárnyasok tenyésztésével foglalkozik. A területen elért részesedése húsliba területén 50%, míg pecsenye kacsából 20-25%. Évente több millió libát és kacsát nevelnek, ezekből évente 30.000 tonna élőállatot dolgoznak fel. A hazai mellett olyan, különösen magas igényeket támasztói külföldi piacokra is, mint pl. a német, az osztrák, a kanadai vagy éppen a japán. Ötven telepükön folyik a szigorúan GMO-mentes tartás és tenyésztés, az övék Kelet-Európa legnagyobb víziszárnyas-keltetője. Most két új istállót - szaknyelven víziszárnyas tartóteret - építtettek önerőből Hajdúnánás Csiszártelepén. Az impozáns adatok arra engednek következtetni, hogy tudhatnak valamit az állattenyésztésről. Éppen ezért feltételezhető, hogy igen komoly minőségi elvárásaik voltak az új csarnokokkal kapcsolatban, ráadásul 100%-os családi vállalkozásként az is alapos megfontolás tárgya lehetett, hogy mire költik a pénzüket.

"A mezőgazdaságban nem csupán a növénytermesztés rizikós szegmens" - mondja Vadai Norbert, a Tranzit-Ker Zrt. műszaki előadója, aki a projekt felelőseként menedzselte a beruházás megvalósítását, tudniillik az állattartásban is nagyon sokféle szabályt kell betartani a kockázatok kiküszöbölése érdekében. "A tartótelepként funkcionáló csarnok tehát nem egyszerűen egy épület, egy istálló, hanem szinte olyan, mint egy inkubátor. Intelligens rendszer, amelyben számítógépek vezérlik és ellenőrzik a levegő megfelelő hőmérsékletét, páratartalmát, minőségét biztosító bonyolult gépészetet, a világítási apparátust, a szellőztetést stb. Igen érzékeny, sérülékeny növendékek és természetesen kifejlett szárnyasok számára kell megteremteni az állatjóléti elvek maximális betartásával a higiénikus, fertőzésmentes és "kényelmes" környezetet, amely a megfelelő fejlődésük egyik alapfeltétele. Nem is beszélve a gondozókról, akiknek szintén tisztességes és az egészségüket nem fenyegető munkahely dukál. Mivel ezt valóban csak a legkorszerűbb építészeti technológiákkal lehet megvalósítani, a Nyak-Ép Kft. tenderünkre beadott ajánlatát választottuk, amely a terveket saját gyártású tartószerkezete és a Lindab termékeinek együttes alkalmazásával ígérte megvalósítani."

A további kérdésekre Nyakas Gábor, a Nyak-Ép Kf. tulajdonos-ügyvezetője válaszol.
Milyen különleges műszaki kihívásokat rejtett ez a megvalósítás?
Az egyenként 1200 m² alapterületű csarnokok paraméterei, azaz a 14 méteres fesztávolság és a 6 méteres gerincmagasság nem jelentenek különösebb kihívást a könnyűszerkezetes építészet számára. Ennek ellenére több olyan dolog is volt, amelyekre különös hangsúlyt kellett fektetnünk. A hőszigetelésre, a tökéletes légzárásra, valamint arra, hogy a Norbert által már említett gépészeti egységek számára kialakítsuk a fogadóhelyeket. Az új csarnokok tetőfedését a Lindab Kft. LTP 45 típusú antikondenzációs termékével oldottuk meg. Annál a másik négy istállónál, ahol csak a tetőhéjazat cseréjét végeztük el megközelítőleg 5000 m²-en, 6 cm vastagságú, PIR hab töltetű, szigetelt panelfedést alkalmaztunk.

Az épületben télen fűtés, nyáron viszont a - hőguta elkerülése végett - hűtés történik. A temperálás hatékonysága és az energiamegtakarításra való törekvés is professzionális hőszigetelés alkalmazását feltételezi. Hogyan oldották meg ezt?
A Lindab szendvicspaneljével. Ennek az a lényege, hogy két ún. acéllemez - vagy ahogyan a szakzsargonban mondják, fegyverzet - fogja közre a hőszigetelő anyagot. Ezek - miként a Lindab termékei általában - tűzihorganyzott, svédacél alapanyagból készülnek. Felületüket pedig olyan speciális bevonattal borítják, amely megakadályozza a korróziót. Statikai szempontból az a hatalmas előnyük, hogy - az acél tulajdonságaiból fakadóan - ezek a szendvicspanelek önhordó képességgel bírnak, nagyon jók a mechanikai mutatóik. Éppen ezért alkalmasak az olyan csarnokoknál, ahol nagy felületű térelhatárolókat kell kialakítani. Mi a 12 cm vastagságú, PIR habos változatot építettük be. Mivel ennek nagyon alacsony a hőáteresztési mutatója, a külső és a belső tér között csak minimális energiaátáramlás történik. Jóval kevesebbe kerül az optimális hőmérséklet fenntartása. Ugyanakkor azt is meg kell említenem, hogy a szendvicspanelekkel mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek nagyon egyszerű dolgoznia. Az előbbiek biztosak lehetnek abban, hogy a Lindab ezen termékei a teherbírás, az energetikai mutatók és a tűzállóság tekintetében tökéletesen megfelelnek a műszaki előírásoknak. Mi pedig, akik a szerelést végezzük, az előregyártottság magas foka miatt - tudniillik a cég biatorbágyi üzemében az általunk leadott méretezés szerint készülnek az elemek - gyorsan tudunk haladni.
A belső teret az ún. "koporsófedéses" technikával alakítottuk ki. Ez azt jelenti, hogy az oldalfalak esetében a szendvicspanelek a tartószerkezeten belülre kerültek, a felső rész pedig - amit úgy kell elképzelni, mint egy álmennyezetet - egy rövid szakaszon az oldalfalaknál a tető hajlásszögét követi, majd a talapzattal párhuzamos, vízszintes síkban fut végig. Természetesen ezt a felületet is a homlokzatnál használt szendvicspanelekből alkottuk meg. Ez azért is praktikus, mert így a tetőhéjazat, illetve a tartótér felső rétege között egy padlásszerű légrés keletkezik, amely jól kiszellőztethető, tisztán tartható, és a gépészethez szükséges bizonyos szerelvények, pl. vezetékek számára is helyet biztosít.
Amikor a víziszárnyasok tartására szakosodott mezőgazdasági vállalkozás munkatársa az új teleppel kapcsolatban azt hallja, hogy fém, fém és megint csak fém, nem fogja el szorongás?
Ha arra gondolok, hogy a magas páratartalom, illetve a guanóból a levegőbe kerülő anyagok valóban nem nevezhetők fémbarátnak, valóban elfogna az aggodalom. De a kivitelező szakemberei, továbbá a Lindab tanácsadói elmagyarázták, hogy ha szakszerű a szerelés, tehát nem sérül az önmagában is kiváló alapanyagot védő réteg, akkor se a víz, se - egy állattartó telep esetében mindig fontos - az ammónia nem juthat az acélhoz, így nem is indulhat meg a korrodációs folyamat. Meggyőzőek voltak persze a hosszú távú garanciák is, meg a Lindab referenciái, amelyekből kiderült, hogy országszerte épülnek és sikerrel üzemelnek könnyűszerkezetes technológiával megvalósult, hasonló mezőgazdasági funkciójú csarnokok.
Viszont amikor ezekre a tükörszerűen sima, belső fémfelületekre nézek, ahol még a szendvicspanelek illesztései is tökéletesen kiegyenlítettek, akkor az jut eszembe, hogy egy hagyományos anyagokból épült - és most direkt használom a szót - istállót soha nem tudnánk ilyen könnyedén és alaposan tisztítani, mint itt ezeket a falakat. Nincs egy rés, nincs egy egyenetlenség, ahol féreg, kártevő, kórokozó meg tudna telepedni. Ezt a két új épületet az év bizonyos szakaszaiban az ún. törzsállomány tartására használjuk. Ez azért fontos, mert 2007-től pekingi típusú pecsenyekacsa nevelésével foglalkozunk, ami évi mintegy nyolcmillió naposkacsa nevelését jelenti, melyek kizárólag saját törzsállományunktól származnak. Mivel ezek a szülőpárok az ilyen intenzívebb, zárt rendszerű termelésre kialakított törzstelepeinken - mint pl. ez a két új csarnok is - biztosítják a megfelelő számú tojást, tényleg úgy kell vigyáznunk rájuk, mint - hogy stílusos hasonlatot használjak - a hímes tojásra. Ha tehát új turnus érkezik, az első feladatunk a terem fertőtlenítése. No! Ilyenkor pl. nagyon örülök annak, hogy fém, fém, fém.
De van egy másik, az építkezés során szerzett, közvetlen tapasztalatból fakadó érvem is a könnyűszerkezetes technológia mellett. Itt, a hajdúnánási Csiszártelepen adott volt hat épületünk, amelyben kacsát tartottunk. Ezt a mostani beruházást tulajdonképpen nem az állomány bővítése, hanem az egység működésének átstrukturálása indokolta. Az optimális módszer az, ha egy ún. előnevelő "dolgozik" három utónevelőre. A két új csarnokot úgy állítottuk a régebbiek mellé - amelyek közül négy vadonatúj Lindab tetőhéjazatot is kapott -,hogy két darab olyan, egy plusz hármas blokk jöjjön létre, ahol az egységek együttese a leghatékonyabb szisztémát teszi lehetővé. Ez a kis szakmai kitérő azért volt indokolt, mert talán világossá válik belőle, hogy a beruházás megvalósításának időtartamára a helyszínen a teljes termelést le kellett állítnunk.
Képzelje el, hogy júliustól novemberig elkészült a két új csarnok, egy kisebb kiszolgáló épület a dolgozók és a tojásmosó számára, továbbá összesen 5000 m²-nyi tető újrafedése. Ha elképzelem, meddig tartott volna ez a hagyományos építési módokkal (lásd pl. száradási idők stb.), és mennyi bevételkiesést jelentett volna ez a gazdaságunknak, hát megint csak azt mondom, hogy fém.
Mi teszi lehetővé a kivitelezők részéről ezt a gyorsaságot?
Talán nem szerénytelenség azzal kezdenem, hogy a szakértelem. A Tranzit-Kerhez hasonlóan mi is közel negyed százada vagyunk a piacon. Majdnem ilyen régi a kapcsolatunk a Lindabbal is. Annak idején az elsők között váltunk szakmai partnereikké - hogy azóta már a termékeik hivatalos forgalmazói is legyünk. Egy olyan világcégtől, amely a könnyűszerkezetes építési technológiák terén mindig az innovációiról, a minőségi termékekről, a pontosságáról, a megrendelő kiszolgálásának rugalmasságáról és gyorsaságáról volt híres, bizony sokat lehetett tanulni. Ugyanakkor a Lindab filozófiája szerint a szakembereik mindig is fogékonyak a gyakorlatból érkező problémafelvetésekre, kihívásokra, amelyeket viszont mi tudunk közvetíteni a számukra. Nos, éppen ez a kooperáció, ez a rugalmasság a gyorsaság egyik fontos magyarázata. A Lindab termékei a tervezők számára eleve szerepelnek az ArchiCADben: könnyebb a tervezés. A műszaki paraméterek ismertek, sokaságuk jól rendszerezett formában hozzáférhető: sebesebb a számolás. Mivel maguk is csarnokrendszerekben gondolkodnak, ahol a csomóponti kialakításoktól az utolsó csavarig mindennek megvan a maga helye és szerepe, nagyon jól illeszthetőek a termékeik - mint ez az építkezés is mutatja - egyedi struktúrákhoz (pl. a tetők esetében régebbi építőanyagból készült épületekhez): kevesebb időt vesz igénybe az összeállítás. Mivel projekt-együttműködés zajlik, az árajánlattól a gyártáson keresztül a szállításig minden időben és pontosan történik: nincs késlekedés. A kiszállított termékek profi csomagolásban és precíz jelölésekkel érkeznek: elmaradnak a fennakadások. A szerelő azonnal tudja, mi hová való. Ráadásul egyszerűen integrálni is tudja azokat, mert a méretek tökéletesek: nem kell kompatibilitási problémáktól tartani. Ehhez az építkezéshez a Lindab szállította a szendvicspaneleket, a szelemeneket, a trapézlemezeket, a Rainline ereszcsatorna rendszert, és mindegyik passzolt.
Ezek egyenként mind a gyorsaságot szolgáló mozzanatok. Viszont ha összességében és összefüggéseikben tekintjük őket, egy olyan vállalat képe bontakozik ki, ahol nem csupán acélt kapunk a pénzünkért, hanem jelentős hozzáadott értéket is. Ez a tény pedig el kell, hogy gondolkodtassa azokat a beruházókat, akik rövid távú anyagi előnyök érdekében bizonytalan eredetű könnyűszerkezetes elemekből kívánnak építkezni, hiszen ezzel nagy kockázatot is vállalnak.
Ezzel szemben, amit mi ide a Tranzit-Kernek építettünk, az még ötven év múlva is csarnok. És nem kacsa, amit mondok!

Mit szól ehhez Vadai Norbert?
Ezt több okból megnyugtató ismételten is hallani. Nem csupán azért, mert a mi beruházásunk teljes mértékben önerőből történt és - a jövőbe fektetvén - nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást kívántuk választani, hanem azért is, mert a két új csarnokba bonyolult és szofisztikált, ún. okos-tartástechnológia rendszerek kerültek beépítésre, amelyek használata szintén hosszú távú elvárásokat támaszt az épülettel szemben. Ezen a tartótelepen a vázszerkezet, a falak, a belmagasság, a térkialakítás, a szigetelés, a hűtési és fűtési rendszerek, a kiszellőztetők, a ventillátorok, a fények, az érzékelő és vezérlő elektronika - és még sorolhatnám - tökéletes együttműködése, szimbiózisa biztosíthatja csak az uniós szabályoknak, az állatjóléti kritériumoknak és a gazdaságosságnak megfelelő baromfitartást.
Szinte általánosan ismert megállapítás, miszerint a stresszmentes környezetben nevelt állatok húsa ízletesebb. Prémium terméket pedig csak prémium infrastruktúrával lehet produkálni. Eddigi tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a Nyak-Ép és a Lindab közös produktuma a legjobb választás volt. Nézze meg ezeket az elégedett rucákat! A nyugodtságukkal, a természetes viselkedésükkel valójában nem ezt üzenik-e ők is?

A projektnél alkalmazott Lindab termékekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  szendvicspanel  állattartó  csarnok  víziszárnyas  tartótér  víziszárnyas-keltető  kacsanevelő  tartótelep  hőszigetelés  LTP  45  PIR  hab  töltet  szigetelt  panelfedés  tetőhéjazat  szelemen  trapézlemez  Rainline  ereszcsatorna  könnyűszerkezetes  acélszerkezet