Lindab könnyűszerkezetes elemekkel épült hűtőház

A projekthez magas profilú és alacsony bordás tetőlemezeket, sinus hullámlemezeket és szendvicspaneleket használtak

A For-Tész Szövetkezet harmadik hűtőházát építette fel az Akasztó és Kiskőrös közötti területen. A projekthez a Lindab Kft.-től rendeltek magas profilú tetőlemezeket, alacsony bordás tetőlemezeket, sinus hullámlemezeket és szendvicspaneleket.
Pohánkovics Andrást, a cég vezetőjét arról kérdezték, miért a Lindabot választották a félmilliárdos beruházás egyik beszállítójaként, illetve Gubán Imre, a generál kivitelezést végző Modus Vivendi Építőipari Beruházó- és Kereskedelmi Kft. igazgatója számolt be arról, milyen tapasztalatai voltak a Lindab termékekkel kapcsolatban.

Mivel foglalkozik vállalatuk, a For-Tész?
P.A.: "Zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel. Viszont nem a hagyományos módon! Kisebb területen gazdálkodó vállalkozókkal ugyanis létrehoztunk egy olyan értékesítési szövetkezetet, amely három alapvető szempont alapján a magas minőségi elvárásokat támasztó nyugat-európai piacot vette célba. A legkorszerűbb technológiával és igen gyorsan kell végeznünk a szüret utáni hűtést-tárolást, a csomagolást és a szállítást. Az árut csak akkor tudjuk értékesíteni, ha ezeket az előírásokat tökéletesen betartjuk. Az ún. dán-modellt adaptálva olyan innovatív know-how alapján dolgozunk, amely nagyban segítené a magyar mezőgazdaságban tevékenykedő kisgazdák érvényesülését, terményeik ár-érték arányos piacra juttatását."

Az új hűtőház is ezt a célt szolgálja?
P.A.:"Bár „fiatal” cég vagyunk, hiszen 2011-ben alakultunk, a módszerünk olyannyira bevált, hogy az eddigi két hűtőház mellé - a kapacitást növelése érdekében - most ezt az üzemet is fel kellett építenünk. Itt 2013 óta valóban 21. századi eljárást alkalmazunk, hiszen Ultra Low Oxygen (ULO) technológiával hűtünk. Az áru ilyen körülmények között hosszabban és a minőség sokkal jobb megőrzése mellett tárolható. Ez a szisztéma nem csupán a működtetők szaktudását feltételezi, de igen magas műszaki követelményeket támaszt az épülettel szemben is. Ha csupán a hőszigetelést nézzük, a hűtőkamráknál a külső és a belső tér között nyáron negyven fokos hőmérséklet különbség is adódhat. Számunkra tehát egyértelmű volt, hogy csak nemzetközi referenciákkal rendelkező, professzionális gyártóval működhetünk együtt. Nos, a Lindab ilyen."
Galéria
A beruházáshoz EU-s támogatást is nyertek. A pályázat megalkotásában, illetve sikerében volt-e jelentősége annak, hogy a Lindabhoz fordultak?
P.A.:"Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy nagyon komoly műszaki elvárásokkal jelentkeztünk a Lindabnál. Legelőször is arról kellett meggyőződnünk, hogy azokat teljesíteni tudják. A termékeik kiváló tulajdonságait illetően meggyőző adatokkal és referenciákkal tudtak szolgálni. Az előkészítés szakaszát az is nagyban megkönnyítette, hogy - mivel egy ilyen projekt hosszas tervezések és változások, bővítések, kiegészítések eredményeként jön létre - a Lindabbal olyan tárgyalássorozat nyomán egyeztünk meg, amelynek folyamán a legnagyobb szakértelemről, rugalmasságról és készségességről adtak bizonyságot. Árajánlatuk pontos és egyértelmű volt, gyorsan érkezett. Megrendelőként nem csak arról győződhettünk meg, hogy igen magas nívójú termékeket kapunk, de mind a szövetkezet vezetősége, mind a tagjai biztosak lehetnek abban, hogy sem hőhidakkal, sem korrózióval, sem garanciális problémákkal nem kell a jövőben számolnunk, hogy tartós és gazdaságosan karbantartható épületben működtethetjük az üzemünket.
2013-ban indítottuk be az üzemet, amely azóta - nem kis büszkeséggel jelenthetem - 100%-os kihasználtsággal működik, és azóta az épület is hiba nélkül funkciónál. Azt hiszem, hogy az együttműködésünk sikerének titka a részünkről - akik a magyar élelmiszer termelésben dolgozunk - jelentkező újító akarat találkozása az Lindab innovatív gyártói szellemiségével. Mivel mi is az ún. hozzáadott értéktől várjuk a boldogulásunkat, rögtön érezhető volt, hogy a Lindab ugyanezt a filozófiát vallja.
Persze azt is hozzá kell tennem, hogy mindez nem jöhetett volna létre a kivitelezést végző Módusz Kft. kiváló csapata nélkül, akik számunkra a Lindabot ajánlották. Mivel Imre már másfél évtizede dolgozik velük, és az új csarnok építését egyébként is az alapoktól a tetőig felügyelte, legjobb lesz, ha a műszaki kérdésekben neki adom át a szót."

Milyen méretek és milyen szerkezet jellemzi a megépült csarnokot?
Gubán Imre: "Egy összetett épületrendszerről van szó, amely helyet biztosít a fagyasztott élelmiszergyártás minden szakasza számára. Adott egy 400 m²-es, az egyik oldalán nyitott mosó, egy 2400 m²-es manipuláló, ahol a zöldségek és gyümölcsök fagyasztás előtti feldolgozása és csomagolása történik, és egy összesen 1200 m²-es terület, ahol öt hűtőkamra található. Gondoskodnunk kellett természetesen az olyan kiszolgáló helyiségekről is, mint az irodák, öltözők, étkezde, mosdók is, de ez utóbbiakat hagyományos, azaz falazásos eljárással készítettük. Egy több hajós csarnokról van szó, amelynek az első 60 méternyi szakasza 40 m fesztávolságú, a szintén 60 méteres folytatása pedig 20 méter széles.
A homlokzati tartószerkezetet vasbeton elemek adják, a lapos tetőt pedig acélgerendák tartják. A Lindab könnyűszerkezetes elemei közül a szigetelt burkolás megépítéséhez, illetve az épület esztétikai jellemzőinek kialakításához most a magas profilú lemezeket, a szendvicspaneleket és az alacsony bordás trapézlemezeket, valamint sinus fal lemezeket használtuk az egyedi megjelenés hangsúlyozása miatt."

Az imént felsorolt termékeket a tervező, a megrendelő vagy önök választották?
G.I.: "Az akasztói gyár megépítésekor olyan speciális elvárásokkal szembesültünk, amelyeket - ahogyan a fentiekben András is említette - ezekkel az elemekkel lehetett megoldani.
Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy tartanunk kellett azt a határidőt, amit a pályázat a megrendelőnk számára előírt. Az oldalfalakat és a tetőt szendvicspanelekből alakítottuk ki. Mivel ezek építése ún. száraz-szereléses technológiával történik, a hagyományos építési módokhoz képest - ahol például számolnunk kell a száradási időkkel is - a munkálatok ideje a töredékére csökken. Erre a gyorsaságra volt szükségünk a határidők betartásához.
A következő két szempont az épület funkciójából fakad. Mivel hűtőházról van szó, szigorú energetikai paramétereknek kellet eleget tenni: olyan falazatott kellett felhúzni, amelynek igen alacsony a hőáteresztési együtthatója, magyarul nagyon jó a hőszigetelése. A hűtőkamrákat befogadó résznél ezt úgy oldottuk meg, hogy a vasbeton szerkezet belső felén helyeztük el a kőzetgyapottal töltött szendvicspaneleket, a külső részre pedig 45-ös trapézlemez került. Mivel ez felfogja a napsugárzást, a szigetelést nem éri közvetlenül a meleg.
Az öt kamra esetében szembesültünk még egy újabb kihívással is. A tartósítás technológiái közé tartozik, hogy időnként gázt fújnak a kamrákba. A szendvicspanelek csatlakozásánál tehát gázzáró tömítést alkalmaztunk az erre a célra gyártott ragasztóanyaggal. Az építés előtt természetesen próbaragasztásokkal teszteltük az eljárást és kiderült, hogy a Lindab anyagai kompatibilisek ezzel a tömítéssel is. Azért hangsúlyozom, hogy is, mert a Lindab rendszerek általános előnye a tökéletes tervezésükből fakadó rugalmasságuk, amelynek következtében szinte bármilyen meglévő építészeti struktúrához kiválóan illeszkednek, nagyon hatékonyan és egyszerűen integrálhatók.
De nem csupán ezt a területet kellett speciálisan megalkotnunk, mert az előkészítőre is vonatkozik egy olyan előírás, miszerint a hőmérséklet ott sem emelkedhet - még nyáron sem - húsz fok fölé. Éppen ezért a lapostető rétegrendje itt a következő módon alakult: legfelül egy vízhatlan PVC fedőréteg, alatta 20 cm-es kőzetgyapot szigetelés, ami a Lindab trapézlemezein nyugszik. Ezeket a vasbeton gerendázat tartja. Ez alatt található egy légrés, ahol egyébként az üzemeltetéshez szükséges kábelek is futnak. Ezt a járatot alulról az az álmennyezet zárja le, amit a Lindab PUR habbal töltött, öt cm-es szendvicspaneljeiből állítottunk össze. Az előkészítő oldalfalait is ilyenekkel borítottuk, de már a vasbeton tartószerkezet külső oldalára helyezve. A gyár két éve üzemel, és a hőszigetelői mutatói azóta is tökéletesek."

Feltételezem, hogy a másik szempont az élelmiszer biztonsággal kapcsolatos.
G.I.: "Valóban. Az ÁNTSZ csak akkor adja meg a működési engedélyt egy ilyen üzem számára, ha a belső falak moshatóak és olyan anyaggal vannak fedve, amin nem szaporodhatnak el a baktériumok. Nos, ennek a feltételnek mi felelhetne meg a leginkább, mint a svédacél alapanyagú tűzihorganyzott - éppen ezért a rozsdával szemben igen ellenálló - Lindab műanyag bevonattal ellátott lemezei. Megoldás lett volna persze a csempézés is, de elképzelhető, mennyi munkával és költséggel járna, ha egy 2400 m²nyi alapterületű helyiséget ezzel borítanánk belülről."
Galéria
A Lindab termékek nem feltétlenül a legolcsóbb megoldást jelentik. Mint Pohánkovics úr iménti mondataiból kiderült, ebben az esetben nem az aktuális költségek, hanem a minőség és a jó ár-érték arány indokolta a Lindab termékek választását.
G.I.: "Ha csupán alkatrészek árjegyzékeit állítanánk egymás mellé, biztosan akadnának olyan elemek, amikhez olcsóbban is hozzá lehetne jutni a magyar piacon. A mi megrendelőnk azonban valóban 21. századi és tartós épületet akart. András, illetve a projektet felügyelő kollégái azonnal átlátták, hogy a Lindabbal építkezni a hozzáadott értékek sokasága miatt végeredményben gazdaságosabb, mint olcsó alapanyagokból barkácsolni."

Nincs itt valami ellentmondás? Említene pár olyan mozzanatot, amelyben ez a hozzáadott érték realizálódik, és a drágább végül kevesebbe kerül?
G.I.: "Ha például egy cég pályázaton indul, a Lindab egyértelmű és pontos árajánlatai - mint ebben az esetben is hallhattuk - nagyban megkönnyítik a dolgát. Ebben a szakaszban egyébként egyszerűbb a tervezőnek is, hiszen a legnépszerűbb tervezői programok tartalmazzák a Lindab termékek paramétereit, a csomóponti kialakításokat stb. Modulokkal lehet operálni. A kivitelező által megadott adatok alapján a Lindab biatorbágyi gyárában egyedi méretben gyártják le a kívánt anyagokat. Ezeket - 15 éves tapasztalat mondatja velem - mindig időben szállítják. A megérkező csomagok olyan pontosan és egyértelmű jelölésekkel vannak ellátva, hogy gyerekjáték meghatározni, mi hová kerül. Már említettem, hogy a Lindab híres arról, hogy komplex és igen innovatív rendszerekben gondolkodik. Ez a kivitelező számára azt jelenti, hogy minden alkatrész a legnagyobb gerendától az - esetünkben is alkalmazott Rainline - ereszcsatornán keresztül a legapróbb csavarig tökéletesen illeszkedő lesz; hogy a cég olyan célszerszámokat biztosít, amelyekkel sérülés nélkül szerelhetők a bevonattal rendelkező lemezek is.
És itt van a garanciák kérdése. A kivitelező minimum öt évre köteles szavatosságot adni például egy ilyen jellegű épületegyüttesre. Ha bármi történne is, a garanciák biztosan érvényesíthetőek annál a Lindabnál, amely már két évtizede hazai gyártóbázissal és országos partneri-szakértői és kereskedői hálózattal rendelkezik. Ezzel kapcsolatban személyes élményekről nem tudok beszámolni, mert a praxisomban még nem fordult elő, hogy reklamálnom kellett volna a Lindabnál."

Milyen tapasztalatokat szerzett az épületről maga a beruházó?
P.A.: "2013-ban indítottuk be az üzemet, amely azóta - nem kis büszkeséggel jelenthetem - 100%-os kihasználtsággal működik, és azóta az épület is hiba nélkül funkciónál. Azt hiszem, hogy az együttműködésünk sikerének titka a részünkről - akik a magyar élelmiszert ermelésben dolgozunk - jelentkező újító akarat találkozása a Lindab innovatív gyártói szellemiségével. Mivel mi is az ún. hozzáadott értéktől várjuk a boldogulásunkat, rögtön érezhető volt, hogy a Lindab is ugyanezt a filozófiát vallja."


A projektnél alkalmazott Lindab termékekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb tájékoztatást vagy katalógust szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Lindab Rainline ereszcsatorna rendszerek

A Lindab Rainline ereszcsatorna esztétikus, könnyen szerelhető, tartós, komplett esővíz-elvezető rendszer. Kiváló svédacél alapanyagának köszönhetően nem deformálódik, nem vetemedik, és nem repedezik. Hosszú élettartamát és a korrózióállóságot a horganyréteg és a műanyagfesték bevonat garantálja, így a csatorna színe évek múlva is egyenletes marad. A Lindab csatornarendszer széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy a különböző stílusú házak, épületek homlokzatához és tetőburkolatához a legmegfelelőbb szín kiválasztását.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Lindab trapézlemez

A Lindab trapézlemezek gazdaságos és biztonságos megoldást, fedést kínálnak új épületek és felújítások tető- és falburkolataihoz, valamint homlokzatokhoz és válaszfalakhoz egyaránt. A fedések rendkívüli tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acéllemezből készülnek, amelynek alapja tűzihorganyzott acél a korrózió megelőzése érdekében.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
 
Lindab szendvicspanel

A Lindab által forgalmazott szendvicspanelek ipari jellegű, acél, valamint vasbeton vázszerkezetű épületek külső és belső falainak, illetve tetőinek térelhatárolására szolgálnak. A változatos megrendelői igényeknek megfelelően a paneleket igen széles termékskálán kínálják. A panelek belső hőszigetelő anyaga igény szerint kétfajta lehet, a panelek zártcellás PUR-hab vagy nagyobb fajsúlyú kőzetgyapot töltettel készülnek. Az acél fegyverzet statikailag meghatározott vastagsággal és az igényeknek megfelelő színű bevonattal ellátva áll az építtetők rendelkezésére.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
A Lindab Profil tervezői és költségvetési szoftverek használatával, korrekt árajánlattal és minősített termékekkel teheti sikeressé a pályázót
2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás

Kategóriák

Ereszcsatornák
Ereszcsatornák
Szendvicspanelek, hőszigetelt homlokzati panelek
Szendvicspanelek, hőszigetelt homlokzati panelek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...