Lindab alátéthéjazatok kiválasztási szempontjai

A párazárást, a szellőzést, a por, a porhó, a visszatorlódó csapadékkal szembeni védelmet is biztosítják a Lindab alátéthéjazatai

„Ja! És akkor még jön alá a fólia is!” - mondják a fémlemezes tetőhéjazatok vagy éppen a trapézlemezes burkolattal ellátott csarnokok kivitelezői a beázás esetleg a párakicsapódás miatt aggódó építtetőnek.

Igen ám, de mivel ezeknek az ún. alátétfóliáknak, amelyek magát az alátéthéjazatot adják, több csoportja is van, a megfelelő termék kiválasztása a komplex tervezési folyamat lényeges része. A mérnökök a tetőfedés, a homlokzatburkolás, a csapadékvíz-elvezetés, a hőszigetelés és a páratechnika szempontjainak együttes figyelembe vételével döntik el, hogy egyszerűbb alátétfóliát, párafékező/párazáró fóliát, szellőző szőnyeget vagy ezek kombinációit kell beépíteni. De tekintettel kell lenniük a tetőfedés jellemzőire (pl. arra, hogy cserepeslemezzel, trapézlemezzel vagy éppen síklemezzel történik-e a burkolás), a tetőtér funkciójára, hasznosítási jellegére, tudniillik, hogy beépítetlen padlástérről vagy éppen lakótérként használt, szigetelt épületrészről van-e szó. Számolniuk kell a tetőidom összetettségével (vápák, felépítmények, áttörések stb.) és az átlagostól eltérő, extrém időjárási hatásokkal is. Ugyanakkor az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a tető hajlásszöge. Minél kisebb ugyanis ez az érték, az egyébként vízhatlan fémburkolatból készült felület - az anyag jellegéből fakadó illesztési, lezárási megoldások vagy éppen a tetőáttörések miatt - annál erősebben ki van téve a víz hatásainak.

A Lindab az alátéthéjazatok olyan rendszerét alkalmazza, amely illeszkedik a különböző épülettípusokhoz, illetve a felhasznált fémhéjazat jellegéhez. Ennek értelmében a cserepeslemezzel fedett lakóépületekhez alátétfóliákat, a korcolt síklemez fedéses lakó- és középületekhez az alátétfólia mellé szellőző szőnyeget, a trapézlemezes ipari csarnokokhoz párafékező és párazáró fóliákat, a hőszigetelt tetőkhöz és falazatokhoz belső oldali párafékező és párazáró fóliákat kínál, hogy az épületek – az előírásoknak megfelelően – vízzáróak, fokozottan vízzáróak vagy vízhatlanok legyenek.

Amennyiben az a cél, hogy a tetőfedések illesztési hézagain keresztül a por, a porhó vagy a visszatorlódó csapadékvíz ne jusson a tetőtérbe, a Lindab LAF tetőfedési alátétfólia alkalmazása javasolt. Mivel ez a termék tulajdonképpen polipropilén szálakból előállított nemez, a felső felülete vízzáró - sőt hőtükörként is viselkedik -, az alsó, filces jellegű oldala pedig a párát is megköti.
A hőszigetelt épületek esetében nagyon fontos megakadályozni, hogy a belső pára, illetve a külső nedvesség ne juthasson a hőáramlást gátoló anyagba, hiszen a víz nem csupán károsítaná a struktúrát, de jelentősen rontaná a hőáteresztési mutatókat is. Ennek a jelenségnek a megakadályozására kínálja a Lindab az LPZ 110 jelzetű többréteges, hálóval erősített szerkezetű párazáró/párafékező fóliát. A belső párafékező fólia a hőszigetelés külső oldalán elhelyezett páraáteresztő fóliával együtt használva nyújt védelmet.
Mivel a Lindab alátéthéjazatainál, amelyek általában magas és alacsony hajlásszögű tetők esetében, sőt bizonyos típusok a függőleges falazaton is egyaránt alkalmazhatók, a mérnökök a fejlesztések során a különböző funkciókhoz eltérő anyagokat, bevonatokat, struktúrákat, szerkezeteket rendeltek, igaz a kijelentés, hogy ez a termékcsalád valóban „több mint csak fólia”.

A Lindab építési fóliák letölthető katalógusát a hír alatti termékképekre kattintva érheti el. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Lindab építési fóliák
 
Lindab építési fóliák

Az új fólia termékcsalád speciálisan a Lindab könnyűszerkezetes acél profilokból összeállítható tető- és falszerkezetekhez kínált szükséges építési fóliákat (alátétfóliák, párazáró fóliák) foglalja magába.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Szigetelő fóliák
Szigetelő fóliák
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...