A váza saját, a ruhája Lindab - így épült új gabonatároló Marcaliban

A könnyűszerkezetes csarnok bizonyos tartóelemeit, illetve burkolatát a Lindab szállította

A kivitelező - a mezőtúri székhelyű - Bavas Bau Kft. vezetője, Bagdán Ákos beszél az alkalmazott technológiáról, a Lindabbal való különleges kapcsolatáról.
Mióta dolgozik a Lindab termékeivel és mekkora ez a magtár?
"A kínálatukat már nagyon régóta ismerem. Kiváló, tartós svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium termékekkel voltak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta. Nagy csarnoknak számít, hiszen 60 méter hosszú és 20 méter fesztávolságú. A gerincmagassága 10 méter. A három méteres támfal vasbetonból készült, a többi rész pedig fémből."

Milyen alkatrészeket szereztek be a Lindabtól?
"Az ún. másodlagos tartószerkezet kialakításához használt Z szelemeneket, a síklemezeket és természetesen a kiegészítő alkatrészeket, csavarokat. Az elsődleges tartószerkezeteket mi készítettük. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az épület váza saját gyártás, a ruhája pedig Lindab."

Ilyen „vegyes„ csarnok esetén nem adódnak kompatibilitási problémák?
"A Lindab egyrészt olyan komplex rendszereket gyárt, amelyek gyakran már meglévő épületrészekhez is illeszthetőek - gondoljunk csak egy tető ráépítésre vagy egy tetőcserére. Másrészt a mi statikus tervezőink az első pillanattól együtt dolgoznak a Lindab szakértőivel - a konzultációk folyamatosak. Az általunk elképzelt szerkezeti gyártmányok tehát már a tervezőasztalon összesimulnak a Lindab termékeivel."

A hazai piacon olcsóbban is kaphatók pl. a csarnokok burkolásához szükséges lemezek. Azzal, hogy ilyen elszántan ragaszkodik a Lindabhoz, a megrendelőknél nem hozza nehéz helyzetbe a cégét?
"Az igaz, hogy ebben a kérdésben nem ismerek pardont! Ha egy beruházó más forrásokból szeretné biztosítani a csarnok építéséhez szükséges acél alkatrészeket, hát akkor én bizony visszaadom a munkát. 2011-től, azaz a megalakulásunk óta vagyunk Lindab partnerek. Én azóta nem dolgozom más beszállítóval - kizárólag a Lindabbal. Egy feldolgozó üzemnek, egy kocsiszínnek, egy hűtőháznak vagy akár egy magtárnak alkalmas épület nem két fillérbe kerül. A legtöbb vállalkozó pedig már előre gondolkodik, és azt mondja, hogy inkább fizetek most egy kicsit többet, cserébe viszont egy jól funkcionáló, tartós és ráadásul esztétikus épületet kapok."

Marcaliban milyen technológiával oldották meg a terményekből felszálló pára kicsapódását és visszacsöpögését?
"Egy olyan szigeteletlen, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, valóban fontos számolnunk a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével. Ez a probléma viszont kiküszöbölhető a Lindab páramentesítő filcbevonattal. Ez a réteg átmenetileg megköti a párát, ami innen elpárolog. Ebben az esetben természetesen elengedhetetlen a helyiség megfelelő szellőztetése, mert így nem csepeg le a víz a tető alatt tárolt anyagokra. Mezőgazdasági jellegű csarnokok esetében kiváló technológia. Marcaliban mi pl. a tető borítását LTP35-ös kasírozott lemezekből készítettük."

Mennyi időt kellett szánni a szerelésre?
"Az ilyen könnyűszerkezetes csarnokok nagy előnye a kivitelezés gyorsasága. A szárazszereléses eljárás miatt nem kell várni száradási időkre stb. A Bavas Bau által legyártott fő tartószerkezeti elemeket természetesen ismerjük és a Lindab termékek is - a megadott méretezés alapján - egyedileg legyártva, nagyon pontos és egyértelmű jelölésekkel mindig határidőre érkeztek. Így két hónap alatt elkészültünk egy ilyen nagy csarnok szerelési munkálataival."
A projektnél alkalmazott Lindab termékekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Lindab trapézlemez

A Lindab trapézlemezek gazdaságos és biztonságos megoldást, fedést kínálnak új épületek és felújítások tető- és falburkolataihoz, valamint homlokzatokhoz és válaszfalakhoz egyaránt. A fedések rendkívüli tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acéllemezből készülnek, amelynek alapja tűzihorganyzott acél a korrózió megelőzése érdekében.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
 
Lindab Z-C-U gerendák

A profilok fő felhasználási területe a tető- és oldalfalburkolatok közvetlen alátámasztása, és az épületekre ható terhek közvetítése a főtartó vázszerkezetre. Bizonyos esetekben akár a főtartó szerepét is átveheti, mint például az SBS kisépület-rendszer keretszerkezetében. A gerendákat a mindenkori igényeknek megfelelően különböző profilmérettel és vastagsággal, előre megadott hosszban gyártják. Lehetőség van akár előre lyukasztott gerendák gyártására is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
A Lindab Profil tervezői és költségvetési szoftverek használatával, korrekt árajánlattal és minősített termékekkel teheti sikeressé a pályázót
2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás

Kategóriák

Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...