proidea.hu online termékinformációs katalógus

A váza saját, a ruhája Lindab - így épült új gabonatároló Marcaliban


2016. április 28.

A könnyűszerkezetes csarnok bizonyos tartóelemeit, illetve burkolatát a Lindab szállította

A kivitelező - a mezőtúri székhelyű - Bavas Bau Kft. vezetője, Bagdán Ákos beszél az alkalmazott technológiáról, a Lindabbal való különleges kapcsolatáról.
Mióta dolgozik a Lindab termékeivel és mekkora ez a magtár?
"A kínálatukat már nagyon régóta ismerem. Kiváló, tartós svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium termékekkel voltak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta. Nagy csarnoknak számít, hiszen 60 méter hosszú és 20 méter fesztávolságú. A gerincmagassága 10 méter. A három méteres támfal vasbetonból készült, a többi rész pedig fémből."

Milyen alkatrészeket szereztek be a Lindabtól?
"Az ún. másodlagos tartószerkezet kialakításához használt Z szelemeneket, a síklemezeket és természetesen a kiegészítő alkatrészeket, csavarokat. Az elsődleges tartószerkezeteket mi készítettük. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az épület váza saját gyártás, a ruhája pedig Lindab."

Ilyen „vegyes„ csarnok esetén nem adódnak kompatibilitási problémák?
"A Lindab egyrészt olyan komplex rendszereket gyárt, amelyek gyakran már meglévő épületrészekhez is illeszthetőek - gondoljunk csak egy tető ráépítésre vagy egy tetőcserére. Másrészt a mi statikus tervezőink az első pillanattól együtt dolgoznak a Lindab szakértőivel - a konzultációk folyamatosak. Az általunk elképzelt szerkezeti gyártmányok tehát már a tervezőasztalon összesimulnak a Lindab termékeivel."

A hazai piacon olcsóbban is kaphatók pl. a csarnokok burkolásához szükséges lemezek. Azzal, hogy ilyen elszántan ragaszkodik a Lindabhoz, a megrendelőknél nem hozza nehéz helyzetbe a cégét?
"Az igaz, hogy ebben a kérdésben nem ismerek pardont! Ha egy beruházó más forrásokból szeretné biztosítani a csarnok építéséhez szükséges acél alkatrészeket, hát akkor én bizony visszaadom a munkát. 2011-től, azaz a megalakulásunk óta vagyunk Lindab partnerek. Én azóta nem dolgozom más beszállítóval - kizárólag a Lindabbal. Egy feldolgozó üzemnek, egy kocsiszínnek, egy hűtőháznak vagy akár egy magtárnak alkalmas épület nem két fillérbe kerül. A legtöbb vállalkozó pedig már előre gondolkodik, és azt mondja, hogy inkább fizetek most egy kicsit többet, cserébe viszont egy jól funkcionáló, tartós és ráadásul esztétikus épületet kapok."

Marcaliban milyen technológiával oldották meg a terményekből felszálló pára kicsapódását és visszacsöpögését?
"Egy olyan szigeteletlen, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, valóban fontos számolnunk a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével. Ez a probléma viszont kiküszöbölhető a Lindab páramentesítő filcbevonattal. Ez a réteg átmenetileg megköti a párát, ami innen elpárolog. Ebben az esetben természetesen elengedhetetlen a helyiség megfelelő szellőztetése, mert így nem csepeg le a víz a tető alatt tárolt anyagokra. Mezőgazdasági jellegű csarnokok esetében kiváló technológia. Marcaliban mi pl. a tető borítását LTP35-ös kasírozott lemezekből készítettük."

Mennyi időt kellett szánni a szerelésre?
"Az ilyen könnyűszerkezetes csarnokok nagy előnye a kivitelezés gyorsasága. A szárazszereléses eljárás miatt nem kell várni száradási időkre stb. A Bavas Bau által legyártott fő tartószerkezeti elemeket természetesen ismerjük és a Lindab termékek is - a megadott méretezés alapján - egyedileg legyártva, nagyon pontos és egyértelmű jelölésekkel mindig határidőre érkeztek. Így két hónap alatt elkészültünk egy ilyen nagy csarnok szerelési munkálataival."
A projektnél alkalmazott Lindab termékekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre. Ha árajánlatot vagy bővebb tájékoztatást szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Hír
2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
2016.05.26    
Kulcsszavak:  lindab  könnyűszerkezetes  csarnok  Z  szelemen  síklemez