proidea.hu online termékinformációs katalógus

A császlói terménytároló is a Lindab könnyűszerkezetes építési technológiájával valósult meg


2016. június 24.

Gabonafélék raktározása esetén számolni kell az épület oldalfalaira ható erőkkel és gondoskodni kell a természetes szellőzésről

A mezőgazdasági termelés egyik stratégiai mozzanata a termények biztonságos tárolása. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozók vagy éppen szövetkezések ezért egyre több magtár építésére adnak megbízást. Az ilyen jellegű objektumok használatba vétele azonban szigorú műszaki és biztonsági előírásoknak való megfelelés után történhet meg. A statikusoknak például figyelemmel kell lenniük a gabonafélék raktározása esetén arra, hogy jelentős erők hatnak az épület oldalfalaira. Ugyanakkor a tervezőknek gondoskodniuk kell olyan - lehetőleg természetes - szellőzés kialakításáról, amellyel a megfelelő páratartalom fenntartható és megakadályozható a mennyezeten képződő kondenzációs víz visszacsepegése. A beruházók a magtárakat a leggazdaságosabb módon és általában minél gyorsabban szeretnék megvalósíttatni.
Ezen elvárások kielégítésének a leghatékonyabb módja manapság a könnyűszerkezetes csarnokok építése. 2015 nyara óta egy ilyen létesítmény emelkedik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Császló határában is. A közel százmillió forintos beruházás nyomán megvalósult terménytároló megépítésére egy helyi gazda adott megbízást a mátészalkai székhelyű METOPA-ART Építészeti Iroda Kft.-nek. A cég ügyvezetőjét, Szabó Gábort kérdezték a kivitelezés részleteiről, illetve a csarnok alkatrészeit gyártó Lindab Kft.-vel való együttműködésükről.
Mi a METOPA-ART fő profilja?
Építészeti irodaként a jelen gazdasági helyzetben tulajdonképpen minden, a szakterületünkkel kapcsolatos munkát el kell vállalnunk, azaz a lakóházaktól a középületeken át az mezőgazdasági és ipari jellegű épületekig széles a spektrumunk. Az utóbbi években azonban - feltehetőleg a gazdaságélénkítő programoknak, illetve a megye adottságainak köszönhetően - egyre több megbízást kapunk az agrár szektorból. Éppen ezért egyre jelentősebb gyakorlatot szereztünk ezek tervezésében és kivitelezésében.

Hogyan érkezett Önökhöz ez a felkérés?
A beruházó szándéka az volt, hogy - ha már befektet - ár-érték arányos és jó minőségű, tartós épületet kapjon a pénzéért, olyat, ahol a maga által termelt, főként búzát és kukoricát biztonságban tudhatja. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a pozitív szemléletmód egyre inkább elterjedőben van. Az is lehetséges, hogy a már megvalósult Lindab-csarnokok önmagukat is hirdetik, így hozzájárulnak a könnyűszerkezetes technológia hazai elterjedéséhez. Ettől az elhatározástól vezérelve tehát a vállalkozó megkereste a Lindab Kft.-t. Ők svédacél alapanyagokból közel 25 éve gyártanak Biatorbágyon tűzihorganyzott termékeket és országszerte forgalmazzák is azokat. A márkanév a családi házak tulajdonosai számára leginkább az acél alapanyagú tetőborító rendszerek vagy éppen az ereszcsatornák, a vállalkozók számára pedig a kis és közepes SBS (Small Building System) típusú vagy éppen a Systemline elnevezésű nagy csarnokok miatt ismert és elismert.
A Lindab komplex árajánlatot adott, de kellett egy cég, amelyik a tervezési és kivitelezési munkálatokat felvállalja. Így kerültünk mi a képbe.

Volt-e már előzőleg munkakapcsolata a Lindabbal?
Építészként természetesen már régóta ismerem a céget. A területi képviselő pár alkalommal járt az irodánkban bemutatni a Lindabot és az általa kínált rendszereket. A sajtóban is olvastam róluk, és - a szakmámból kifolyólag - több olyan épületet is volt szerencsém látni, amely Lindab alkatrészekből készült. Ennek ellenére ez volt az első közös munkánk. És mindenképpen hozzá kell tennem, hogy reményeim szerint nem az utolsó.

Milyen tapasztalatokat szerzett?
Mi alapvetően tervező iroda vagyunk. Ez a Lindabbal való együttműködésünket tekintve a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tervezés első pillanatától közösen dolgoztunk, és így készítettük el a kivitelezési dokumentációt. Ebben a munkafázisban közvetlen tapasztalatokat szerezhettem a Lindab szakembereinek munkamódszereiről, illetve azokról a nagyon szofisztikált rendszerekről, amelyeket a folyamatos innovációk során kialakítanak és rendíthetetlenül fejlesztenek. Ezeket az teszi hatékonnyá, hogy bár bizonyos szisztémák pl. a csomóponti kialakítások nagyon pontosan definiáltak, az épülő csarnok mégis olyan egyedi, hogy a legkülönbözőbb funkcióknak is eleget tud tenni.
A fentiek mellett azt is fontos leszögeznem, hogy azért a tervezési munkáért, amit a Lindab mérnökei biztosítottak, külön díjazást nem számoltak fel. Azt hiszem, hogy ez a mozzanat az ún. hozzáadott érték kiváló példája.
Beszéljünk most magáról a császlói magtárról! Milyen adatok, műszaki megoldások jellemzik a csarnokot?
A császlói magtár egy 30x60 méteres, azaz nagy csarnok. 5 méteres váll- és 10 méteres gerincmagassággal. A gabona által kifejtett jelentős oldalirányú nyomás megtartását 4 méter magas előregyártott, vasbeton támfal építésével oldottuk meg, így függetleníteni tudtuk a térfedést. Az acél szerkezetnek csak a saját súlyát kell tartania, azaz a tárolt gabona nem terheli. Mivel a csarnok tartó pillérei a vasbeton támfalon kívül helyezkednek el, a rajtuk lévő burkolat és a támfal között nyertünk egy olyan légrést, amelyen keresztül a friss levegő a belső légtérbe áramolhat. A madarak bejutását madárháló alkalmazásával oldottuk meg.

Magtárról lévén szó, feltételezhető, hogy az épület ún. hideg csarnok.
Így van. Ilyen esetekben nem kell szigetelést alkalmaznunk. Az oldalfalakat a Lindab LVP20-as trapézlemezével burkoltuk 4 méteren az ereszmagasságig. A tetőre pedig LTP45-ös lemezek kerültek. Ezek speciális bevonattal ellátott, tűzihorganyzott anyagok, amelyek igen ellenállóak a rozsdával, illetve a komolyabb természeti hatásokkal (pl. jégverés) szemben. A Lindab több évtizedes garanciát vállal ezekre.
A belső térben keletkező párakicsapódást tehát a tetőn vízcseppekké alakuló pára visszacsöpögését a Lindab által kifejlesztett filces borítással (antikondenzációs lemez) akadályoztuk meg. Ha az átszellőztetés jól működik, akkor ez az anyag magába szívja a párát, ezért a terményt nem károsíthatja a visszahulló víz.

Hogyan alakult a kapcsolatuk a kivitelezőkkel?
Az alvállalkozónak felkért kivitelezőkkel már hosszú idő óta dolgozunk együtt. Nekik van gyakorlatuk a könnyűszerkezetes technológiák terén is. A munkát azonban nagyban megkönnyítette, hogy a Lindab a tervdokumentáció alapján az előregyártottság igen magas fokát tudja produkálni. Ennek a haszna a gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy a helyszínen az anyagokat már nem kell vágni, hajlítani, megmunkálni, hiszen azok a tökéletes formában, méretezésben és - nem utolsó sorban - nagyon pontos jelölésekkel érkeznek a biatorbágyi gyárból. Éppen ezért a helyszínen már csak össze kell szerelni. Ennek az ún. szárazszereléses eljárásnak köszönhetően igen gyorsan végezni lehet a munkával. Mi ezzel a nagy csarnokkal négy hét alatt lettünk kész. A gyorsaság - kiváltképp a szezonalitásra alapuló mezőgazdaságban - nagyon fontos szemponttá tud válni.

Milyen eredménnyel zárult a Lindabbal való kooperációjuk, milyen lett a csarnok?
Nem csupán műszakilag, de esztétikai szempontok szerint is kifogástalan csarnok épült. Olyan objektum, amely a beépített anyagok minősége és a szerelés magas színvonala miatt hosszú időn át jól teljesíti a funkcióját kis fenntartási költségek mellett, és sem a beruházónak sem a kivitelezőnek nem kell, hogy garanciális problémák miatt fájjon a feje.

A Lindab acél könnyűszerkezetes csarnokokról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  lindab  csarnokrendszer  könnyűszerkezetes  magtár  terménytároló  mezőgazdasági  csarnok  acél