EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév

2019 első negyedévében 63 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke

Elfogy a lendület az építőiparban?
Úgy tűnik, az elmúlt két rekordév után az építőipar kicsit alacsonyabb sebességre kapcsol – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2019 első három hónapjában körülbelül 327 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami jelentősen kevesebb, mint az elmúlt évek egyes negyedéveit jellemző számok. Utoljára 2016 harmadik negyedévében volt ennél alacsonyabb a megkezdett építési munkák összértéke. Az idei január és március közötti időszakban az Aktivitás-Kezdés 63 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és közel 43 százalékkal a 2017-es év azonos hónapjaihoz képest. (1.ábra)

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint


1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)


Jelentős visszaesés a magasépítésekben
Az építőiparon belül jelentősen kevesebb beruházás indult el a magasépítési szegmensben 2019 első hónapjaiban, a megkezdett kivitelezések összértéke utoljára 2016 első negyedévében volt ennél alacsonyabb. A magasépítések közé tartozó, kivitelezési fázisba lépő fejlesztések összértéke 204 milliárd forint körül alakult. A magasépítéseken belül látványos volt a lakásépítések lendületvesztése, ahol az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint 36,6 milliárd forint értékben indultak meg társasházi projektek munkái 2019 első három hónapjában, miközben a tavalyi év ugyanezen időszakában közel 100 milliárdra rúgott az értékük, de a mostaninál még 2016 első negyedévében is ennél jóval magasabb szinten állt az Aktivitás-Kezdés mutató, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

A nem lakáscélú magasépítések esetében az elmúlt két év rekorddöntéseit követően szintén csökkent a lendület, bár kevésbé drasztikusan, mint a lakáspiaci szegmensben. Az idei év első negyedévében 167 milliárd forintnyi kivitelezési munka indult el a szektorban, kezdetét vette például az Office Garden IV. ütemének építése, a Flex Films Europa gyártócsarnokának beruházása Rétságon, a zalaegerszegi városi uszoda projekt, de építési fázisba lépett az UTE Jég- és Curling csarnokának kivitelezése is, illetve Szentendrén a Szabadtéri néprajzi Múzeum Erdélyi tájegység projektje.

Gyengélkedő út- és vasútépítési építési számok
A mélyépítési Aktvitás-Kezdés mutató már a tavalyi év második felében némi visszaesést mutatott, ami az idei év első három hónapjában is folytatódott. Mindössze körülbelül 123 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a szektorban, ami alacsonyabb értéket jelentett a tavalyi év mind a négy negyedévénél. Az év második három hónapja azonban várhatóan már magasabb építési Aktivitás-Kezdést hozhat az eddigi ismert számok alapján az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint, többek között például kezdetét vette a M30 gyorsforgalmi út építése.

A nem út- és vasútépítések közé tartozó mélyépítési szegmensben 88 milliárd forintot tett ki az építési fázisba lépő projektek összértéke. A mélyépítés visszaeső számaiban elsősorban a korábbi negyedéveknél jóval alacsonyabb értékben megkezdett út- és vasútépítések játszották a főszerepet. Az idei év első negyedévében valamivel kevesebb, mint 35 milliárd forint értékben indultak el ilyen építési munkák, ami 2016 óta a legalacsonyabb negyedéves Aktivitás-Kezdés mutatót jelentette. Ennek ellenére azért kezdődtek meg nagy projektek a szektorban, például a BMW új üzemének előkészítéseként a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztés 1. és 2. üteme, vagy az Érd-Alsó és Érd vasútállomást összekötő vasúti pályaszakasz kivitelezése. De épp az út- és vasútépítések esetében várható jelentős bővülés a második negyedévben a már bejelentett projektek alapján.

Kelet-Magyarország az élre tör?
Közép-Magyarország az elmúlt években élenjárt a megkezdett építőipari kivitelezési munkák értékéből való részesedésben. Az idei év első három hónapjában azonban a fejlesztések jelentős része a Keleti régiókra koncentrált. Az építési fázisba lépő projektek értékének közel fele érintette az ország keleti területeit, szemben a 2013-2018 közötti időszakban jellemző harmadnyi részesedéssel. Ebben nagy szerepet játszhatott több nagyobb projekt, mint a korábban már említett BMW-hez köthető infrastruktúra beruházás. (2.ábra)

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között
A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között


2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)


Kérdő és felkiáltójelek a lakáspiacon
A tavalyi év vége óta tudjuk, hogy a kedvezményes lakásáfakulcs nem kerül meghosszabbításra, de annyi könnyítést kapnak a szereplők, hogy a 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkező projektek lakásait még a kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal lehet értékesíteni 2023 végéig. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy akik nem szerezték meg a jogerős építési engedélyt a fenti időpontig, már csak 27 százalékos áfakulccsal adhatják el az otthonaikat. A megemelkedő áfa miatt ugyanakkor ezek az új projektek kevésbé lehetnek versenyképesek a még 5 százalék mellett értékesíthető projektekkel szemben, mivel a fejlesztők számára ugyanazon költségszintek mellett, csak egy lényegesen magasabb értékesítési ár mellett érheti meg a beruházásokat elindítani. Összességében tehát jelentős visszaesésre lehet számítani a lakásépítésekben.

A várakozásokat a piac is igazolni látszik, az idei év első negyedévében korábban említett kevesebb, mint 37 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés több mint 62 százalékkal alacsonyabb értéket jelentett, mint az előző év azonos időszakát jellemző összeg, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6 százalékos visszaesést mutatott. Bár vannak olyan fejlesztők, akik a magasabb áfaszint ellenére is belevágnak projektjeik elindításába, összességében az idei év további részében is jelentős lendületvesztésre számítunk a társasági lakásépítések esetében.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg. A szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg. A szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések.


3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg. A szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév;)


Az Aktivitás-Befejezés mutató esetében azonban éppen ellenkező folyamatok figyelhetőek meg, az idei év további csúcsdöntést hozhat a befejezett társasházi lakásépítések értékében. Bár az áfaszabályokat érintő könnyítések miatt a fejlesztőknek kevésbé kell sietniük a befejezéssel, összességében egyre több projekt készülhet el a korábbi években elindított beruházások közül. Az idei év első negyedévében 53 milliárd forint értékben fejeződtek be társasházi építkezések hazánkban az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint, de az év további részében ennél lényegesen nagyobb összegű lehet az átadott társasházi otthonok értéke. Ugyanakkor az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint, a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt több projekt esetében csúszásokra kell készülni, ami a korábbi időszak magas Aktivitás-Kezdéséből adódó teljesítményt és befejezést hosszabb időszakra fogja széthúzni.

Az elmúlt években folyamatosan növekedést mutatott a Teljesítmény, azaz a társasházi lakásépítésekre fordított összegek nagysága, 2018-ban összesen több mint 400 milliárd forintot költöttek el a folyó építkezésekre a beruházók, az idei év első negyedévében azonban hosszú idő óta először csökkent a társasházi lakásprojektekre fordított pénzösszeg. 2019 január és március között 113,5 milliárd forintot tett ki az értékük, szemben a tavalyi utolsó negyedév 118 milliárd forintos szintjével. A beruházások kifutásával pedig további visszaesésre lehet számítani a szektor teljesítményét illetően.

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon


4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)

A legnagyobb visszaesés a Közép-Magyarország régiót érintette a társasházi lakásépítéseket illetően, ahol mindössze az építési fázisba lépő beruházások értékének 45 százaléka koncentrálódott 2019 első negyedévében a korábbi több mint 60 százalékos részesedéssel szemben. Ugyanakkor a nyugat-magyarországi fejlesztések szerepe nőtt, a terület részesedése a társasházi lakásfejlesztések értékéből 43 százalékot ért el, ami közelíti a főváros környékének eredményét. Kelet-Magyarország továbbra sem erős az előző két területhez képest jelentős lemaradást mutatva, mindössze 12 százalékos részesedésével. (4.ábra)
Az áfaváltozások ellenére az idei év első negyedévében is indultak azért jelentős lakásfejlesztések hazánkban, ezek közé tartozott például a Greenside B-C ütemének elindulása Budapest XIII. kerületében, de szintén itt vette kezdetét a Metropolitan Garden kivitelezése is.

Az biztosnak tűnik, hogy a nem olyan kedvező piaci környezetben a fejlesztők kevésbé mernek majd projektet indítani a jövőben, így vélhetően a következő években kevesebb lakás épülhet hazánkban, az áfakulcs emelkedése pedig a mostaninál lényegesen magasabb értékesítési árakat indukálhat. Kérdés persze, hogy mennyire lesz fizetőképes kereslet a jelentősen magasabb árú lakásokra.Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes EBI Építésaktivitási Jelentés eléréséhez lépjen be az ibuild.info felhasználói fiókjába. Ha még nincs fiókja, díjmentesen regisztrálhat. A belépést követően megtekintheti a teljes jelentést, ha korábban már megvásárolta, vagy árajánlatot kérhet, ha még nem rendelte meg.

A hírben szereplő termékek

EBI Építésaktivitási Jelentés
 
EBI Építésaktivitási Jelentés

Egyedi építési projektek adatain alapuló negyedéves elemzések a magyarországi és romániai építési piac aktuális teljesítményéről az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésében.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 3. negyedév)
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
2019 első kilenc hónapjában közel negyedével csökkent a megkezdett kivitelezések összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
Három negyedév korrekció után kis javulás az Aktivitás-Kezdésben
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
2018 második félévében 21 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke 2017 azonos időszakához képest
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
Jelentősen alacsonyabb Aktivitás-Kezdés az építési beruházásoknál, elmaradhat az idei rekord
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
Bizonytalanság a lakásépítésben, jelentős növekedés az irodaépület szegmensben, változatlanul magas aktivitás az ipari ingatlanoknál
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
2018 első hat hónapjában 15%-kal nőtt a megkezdett kivitelezési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
2018 első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
2016-hoz képest 47 százalékkal magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon 2017-ben
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév
A 2017-ben elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
Az év első felében több mint 953 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, a magasépítés és a mélyépítés egyaránt jól teljesített
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
Az első negyedévben 100 %-kal nőtt a megkezdett építési munkák összértéke, a növekedés a mélyépítésnél a legnagyobb, a magasépítést a lakásépítések lökték meg
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév
Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév

Kategóriák

Elemzések a magyar építési piacról
Elemzések a magyar építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...