EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév

A 2017-ben elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest

A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja, a harmadik negyedév során rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az év első 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke. Ennek az összegnek a nagyságát jól mutatja, hogy az idei évben az elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest, ugyanis 2016-ban az egész év során mindössze 1405 milliárd forint volt az előbb említett érték. (1.ábra)
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint
1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
A lakásépítés a magasépítés húzó ága
Az év első 9 hónapjában kivitelezési fázisba lépett magasépítési projektek összértéke több, mint 19 százalékkal haladta meg, az előző év azonos időszakában mértet, így megközelítette a 860 milliárd forintot. Ebben a jelentős növekedésben nagy szerepe volt a július és szeptemberi időszak jó eredményeinek.

A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal magasabb értékben kezdtek meg kivitelezési munkákat, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel szemben a magasépítés, lakásépítésen kívüli ágazatai csak körülbelül 8 százalékos bővülést produkáltak 2017 január és szeptember közötti időszaka és 2016 azonos szakasza között.

A mélyépítések szárnyalnak
A megindult mélyépítési munkák az idei évben rekordokat döntögetnek, az év első 9 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba. Összesen közel 709 milliárd forintot tett ki a mélyépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató. A harmadik negyedévben 2016 harmadik három hónapjához képest 4 szeres volt a különbség a megindult mélyépítési kivitelezési munkák összértékében. Meg kell jegyezni, hogy a megkezdett mélyépítési munkák értéke már nem csak az utóbbi két szerény évhez képest mutat jelentős növekedést, de az azt megelőző 2014-es rekordévhez képest is jó eredménynek számít.

A mélyépítés egyes szegmensei közül, a nem út- és vasútépítések esetében került sor a legnagyobb növekedésre 2017 és 2016 első kilenc hónapját összehasonlítva, de a megkezdett útépítésekben is számottevő, 77 százalékos emelkedés volt tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest, amelyben jelentős szerepet töltött be a 3. negyedév kiugró eredménye, aminek hátterében többek között, az M4-es autópálya építésének elindulása áll.

Közép-Magyarország még mindig erős szerepben
Továbbra is jelentősen meghaladja Közép-Magyarország építőipari szerepe a korábbi időszakokban jellemzőt. A megkezdett kivitelezési munkák közel 43 százaléka koncentrálódott ebben a régióban a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapját tekintve pedig 50 százalékos volt ez az arány, míg a 2014-2016 közötti időszakban részesedése csupán 31 százalékos volt a megindult kivitelezések összértékéből. (2.ábra)
A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között
A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között
2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
Végre megkezdődnek az átadások a lakáspiacon
Továbbra is jelentős értékben indulnak lakásépítések Magyarországon, az év első 9 hónapjában 276 milliárd forint összegben kezdtek meg kivitelezési munkákat a társasházat építő beruházók az ibuild.info építési projekt adatbázis szerint, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékos emelkedést jelentett. A 2017-ben megkezdődött munkák összértéke így már most túlszárnyalta a tavalyi egész éves számokat, mikor összesen 230 milliárd forintot érő projektek esetében léptek a beruházások kivitelezési szakaszba. A növekedés intenzitása ugyanakkor némileg csökkent a harmadik negyedévre, 2017 júliusa és szeptembere között 22 százalékkal indult el több projekt építése, mint 2016 azonos időszakában.

Lassan ugyan, de emelkedik az elkészült lakások száma, 2017 első 9 hónapjában már több társasházi lakás építését fejezték be a beruházók az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok szerint, mint tavaly az egész évben, miután 104 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató az év első három negyedévében. A negyedik negyedévben további jelentős ugrás várható az átadásokban, úgy tűnik, sok, az áfacsökkentést követően elindított projekt mostanra készülhet el, a tervezett átadások összértéke meghaladhatja a 105 milliárd forintot, vagyis az idei év eddigi átadásainak volumene megduplázódhat az év végére. Bár kérdés természetesen, hogy a kivitelezési gondok, hány esetben hiúsítják meg végül a befejezést, a jövő évre tolva az átadást.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
A különböző régiókat összehasonlítva látható, hogy a harmadik negyedévben ismét a Közép-Magyarországon indult torony magasan a legtöbb társasházi lakásépítés. A megkezdett kivitelezési munkák 78 százaléka kapcsolódott a területhez, az év első 9 hónapját jellemző részesedése pedig 73 százalékos volt, miközben 2014-2016-ban csupán a megkezdett társasházi lakásépítések valamivel több, mint 55 százalék koncentrálódott itt.
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon
4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 2. negyedév)
Iroda és raktárépítések
Az irodapiaci számok alapján az már most látszik, hogy a tavalyi csúcsévet nem sikerül megismételni a szektorban, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke jelentősen csökkent. 2016 első 9 hónapjában elindult építések összértéke még meghaladta a 145 milliárd forintot, az idei év azonos időszakában azonban valamivel több mint 107 milliárd forint volt csak az Aktivitás-Kezdés mutató a szektorban, ami kicsivel több mint 26 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor a korábbi évekkel összehasonlítva továbbra is aktívak az irodapiaci fejlesztők, csak az első három negyedévben elkezdődött kivitelezések összértéke messze túlszárnyalja a 2009-2015 közötti időszak éves számait. Az idén indult útjára például az AGORA Budapest vagy a Bartók Udvar építése, illetve a budapesti helyszínek mellett egy jelentős vidéki projekt, Debrecenben a Forest Office Debrecen kivitelezése is kezdetét vette.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
5. ábra Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
A 2015-2016-os év különösen aktívnak mutatkozott az ipari épületek és raktárak megkezdett építéseit illetően, tavaly indult el például a Mercedes üzem II. ütemének építése Kecskeméten, szintén elkezdte a beruházása II. ütemét a Lego Nyíregyházán, valamint folytatódott az Audi gyár bővítése is Győrben, de a sort még sokáig lehetne folytatni. Ez az élénk piaci mozgolódás azonban az idei év elején megtorpanni látszott. Az első félévben elkezdődött építési munkák mindössze kevesebb mint a tavalyi év azonos időszakinak a 70 százalékát tették ki. A harmadik negyedévben azonban már több nagyobb fejlesztés elindulása, mint például A ZF egri üzemének építése, valamint a Bosch logisztikai központ építésének megkezdése Hatvanban jelentősen javított a szektor idei első 9 havi eredményein, így az elmaradás a tavalyi azonos időszakhoz képest már csak csupán 9 százalékos volt.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari épület és raktárépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari épület és raktárépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron
6. ábra Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari épület és raktárépítési projektek összértéke 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
Az irodaépítéseknél és az ipari ingatlan-beruházásoknál jelentős bővülés tapasztalható az átadásokat illetően. Előbbi esetében több, mint 22 százalékkal emelkedett az elkészült beruházások összértéke, de még ennél is nagyobb ugrásra számítunk azonban a jövőben az irodaátadások esetében, a tavalyi és az idei évben elindult projektek jelentős részénél ugyanis 2017 év végi vagy 2018-as átadási dátum szerepel a tervekben. Akkor készülhet el többek között a Mill Park Irodaház, a HillSide Offices, az Advance Tower I. üteme, a GTC White House, vagy a Promenade Gardens. Az ipari és raktár szegmensben szintén nagyon jelentős bővülés volt tapasztalható az átadásokban, több mint 40 százalékos növekedés volt megfigyelhető az év első 3 negyedévében. Elkészült például a ThyssenKrupp autóalkatrész-gyártó üzem I-II. üteme Jászfényszarun, a HELL alumínium italos doboz gyártó üzeme Szikszón illetve a Penny Market Logisztikai Központja Veszprémben.

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes EBI Építésaktivitási Jelentés eléréséhez lépjen be az ibuild.info felhasználói fiókjába. Ha még nincs fiókja, díjmentesen regisztrálhat. A belépést követően megtekintheti a teljes jelentést, ha korábban már megvásárolta, vagy árajánlatot kérhet, ha még nem rendelte meg.

A hírben szereplő termékek

EBI Építésaktivitási Jelentés
 
EBI Építésaktivitási Jelentés

Egyedi építési projektek adatain alapuló negyedéves elemzések a magyarországi és romániai építési piac aktuális teljesítményéről az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésében.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
2019 első negyedévében 63 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
2018 első hat hónapjában 15%-kal nőtt a megkezdett kivitelezési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
2018 első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
2016-hoz képest 47 százalékkal magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon 2017-ben
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
Az év első felében több mint 953 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, a magasépítés és a mélyépítés egyaránt jól teljesített
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
Az első negyedévben 100 %-kal nőtt a megkezdett építési munkák összértéke, a növekedés a mélyépítésnél a legnagyobb, a magasépítést a lakásépítések lökték meg
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév
Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév

Kategóriák

Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...