EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016. 2. félév

Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint 2016 2. félévében 58 százalékkal kevesebb projekt építése indult el, mint az előző év azonos időszakában. Hasonlóan az 1. félévhez, a projektek átlagos értéke lényegesen nagyobb, mint egy évvel korábban, de a megkezdett projektek összértéke folyó áron így is 22 százalékkal csökkent. Növekedés - értékben - a lakásépítési projekteknél látható, ahol az Aktivitás-Kezdés mutató 60 százalékkal nőtt. A 169 lakásépítési projekten belül összesen 4 876 új építésű, társasházi lakás építése kezdődött meg. A nem-lakáscélú magasépítési és a mélyépítési részpiac összességében vizsgálva szintén csökkenést mutat. Ezen belül azonban öt szegmens (irodák, kereskedelmi épületek, utak, hidak, egyéb mélyépítés) Aktivitás-Kezdés mutatója értékben pozitív volt 2016 1. és 2. félévében is.

Aktivitás-Kezdés - Megkezdett építések régiónként
Az Aktivitás-Kezdés mutató egyetlen régióban, Közép-Magyarországon nőtt 2016 2. félévében a megelőző év azonos időszakához képest. Az országosan kicsit több mint 470 milliárd forint összértékű projektek 46 százaléka indult el ebben régióban, és ez az egyetlen régió, ahol az Aktivitás-Kezdés 2016 1. és 2. félévében is nőni tudott. Hasonlóan az 1. félévhez, az összes projektet nézve Észak-Magyarországon a legnagyobb a visszaesés. E régió mellett még Nyugat- és Dél-Dunántúl esetében teljesül, hogy egyetlen részpiac sem mutat növekedést. A megkezdett lakásprojektek összértékét tekintve Közép-Magyarország mögött a Debrecen központú Észak-Alföld áll. Ugyanez a sorrend a nem-lakáscélú magasépítés esetén is, a megkezdett mélyépítési munkák összértékét tekintve pedig Dél-Alföld a legnagyobb.
A kutatás
Az EBI Építésaktivitási Jelentés az ibuild.info építési projektadatbázis feldolgozásával készül félévente, magyar és angol nyelven. Az egyedi építési projektek adataiból számított aggregátumok új, naprakész információt hordoznak a magyarországi építési piac aktuális teljesítményéről. A jelentés részletes adatokat tartalmaz a lakásépítésről, valamint a nem-lakáscélú magasépítés kilenc, illetve a mélyépítés nyolc szegmenséről is.
Aktivitás-Kezdés - Megkezdett új építések és felújítások

465 új építés és 550 felújítás kivitelezése kezdődött meg 2016 2. félévében, amelyek várható értéke 360, illetve közel 115 milliárd Ft. Ez értékben 3 százalékos, illetve 52 százalékos csökkenést jelent 2015 2. félévéhez viszonyítva. Az Aktivitás-Kezdés mutató teljes piacon mért csökkenését tehát a felújítási munkák visszaesése nagyon jelentős mértékben magyarázza. 2016 2. félévében a nem-lakáscélú magasépítési projekteken belül az új építések aránya 36 százalék volt darabszám, illetve 73 százalék érték szerint. A mélyépítés hasonló mutatói rendre 50 százalék, illetve 70 százalék. Az új lakásépítések 83 milliárdos értékét 2008 óta csak 2016 1. féléve múlta felül.
A készítők
Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.
Teljesítmény - Építésre fordított összeg
2016-ban mintegy 1 200 milliárd forintot költöttek építésre az adatbázisban szereplő projekteken, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben. 58 %-kal esett vissza a mélyépítés, amelyben minden szegmens Teljesítménye csökkent az elmúlt évben. A magasépítés összességében 14 százalékot növekedett 2016-ban. A magasépítési szegmensek közül a lakás és az ipari épületek, raktárak növekedése a legnagyobb, de az irodaépítési piac is tovább bővült az év folyamán. A jellemzően nem-magán finanszírozású szegmensek csökkenést mutatnak. A legnagyobb, 72 százalékos visszaesést az egészségügy építési beruházásainál tapasztalták az EBI Építésaktivitási Jelentést készítő kutatók. A magasépítés bővülését az új építések jelentős növekedése magyarázza, a felújítási projektekre fordított összeg lényegesen kisebb, mint 2015-ben.
A mutatószámok értelmezése
A teljes építési piac, illetve az egyes szegmensek értékeléséhez két mutatót készítettünk

(1) Aktivitás-Kezdés
Aktivitás-Kezdés alatt azon építési projektek darabszámát és teljes építési értékét értjük (folyó áron), melyek építése az adott időszakban kezdődött. (Azon projekteket, melyek építése az adott időszakban kezdődött, és be is fejeződött, szintén elszámoljuk ennél a mutatónál.)

Példaként, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint az Aktivitás-Kezdés egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban megkezdett irodaépítési munkák teljes bekerülési értéke lesz ekkora.

(2) Teljesítmény
Teljesítmény alatt az adott időszakban építésre fordított összeget értjük (folyó áron). A mutató kialakításához minden projekt esetében átlagos napi építési értéket számolunk, és ezeket szorozzuk meg az adott időszakban a projekt építésére fordított napok számával.

Példaként, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint a Teljesítmény egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban összesen ekkora összeget fordítottak irodaépítésre.

Bővebb módszertani leírás a jelentés végén található.
Az EBI Építésaktivitási Jelentés az ibuild.info regisztrált felhasználói számára díjmentesen elérhető.

Az építés alatti stádiumú projektek köre, illetve a projektekről rendelkezésre álló információk pontossága (leggyakrabban az építés várható befejezése) változhat az aggregálást követően. Ezért a készítők az aktuálist megelőző jelentés táblázatait is frissítik és online publikálják. A korábbi jelentések a legfrissebb jelentés oldaláról érhetők el a legördülő menü segítségével.


(A ProIDEA szerkesztői örömmel jelzik, hogy az ibuild.info építési projektadatbázist a szomszéd helyiségben ülő munkatársaink gondozzák, mivel a két építési információs szolgáltatás üzemeltetője ugyanaz a cég.)

A hírben szereplő termékek

 
EBI Építésaktivitási Jelentés

Egyedi építési projektek adatain alapuló negyedéves elemzések a magyarországi és romániai építési piac aktuális teljesítményéről az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésében.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
2019 első negyedévében 63 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
2018 első hat hónapjában 15%-kal nőtt a megkezdett kivitelezési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
2018 első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
2016-hoz képest 47 százalékkal magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon 2017-ben
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév
A 2017-ben elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 3. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
Az év első felében több mint 953 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, a magasépítés és a mélyépítés egyaránt jól teljesített
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
Az első negyedévben 100 %-kal nőtt a megkezdett építési munkák összértéke, a növekedés a mélyépítésnél a legnagyobb, a magasépítést a lakásépítések lökték meg
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2017. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév
Aggregált adatok az ibuild.info építési projektadatbázisból
EBI Építésaktivitási Jelentés, Magyarország, 2016.  1. félév

Kategóriák

Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...