EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész

Bizonytalanság a lakásépítésben, jelentős növekedés az irodaépület szegmensben, változatlanul magas aktivitás az ipari ingatlanoknál

Sok a bizonytalanság a lakáspiacon
Az utóbbi időben számos bejelentés született a kedvezményes lakásáfa sorsával kapcsolatban. A legújabb hírek szerint a lakásfejlesztők jelentős haladékot kaptak, és a 2018. november 1-én jogerős építési engedéllyel rendelkező, és 2023 végéig eladott lakások esetében alkalmazható marad az 5 százalékos áfakulcs. Ami további könnyítést jelent a korábbi bejelentéshez képest, mely szerint a 2019. év végéig szerkezetkész állapotban lévő beruházások esetében maradt volna érvényes a kedvezményes áfakulcs. Mindez azt is jelentheti, hogy a korábban időhiány miatt leállított projektek fejlesztői elgondolkodhatnak a beruházás újraindításán, valamint szintén felértékelődhetnek az építési engedéllyel is rendelkező építési telkek.

Szintén az előbbiek következménye, hogy csökkent a veszélye, hogy már meghirdetett projektek törlésre kerüljenek, vagy a megkezdett munkálatok ellenére a projektek félbeszakadjanak a korábbi szűk határidő miatt. Nagy kérdés természetesen, hogy a megadott november 1-i határidőig pontosan mennyi projekt rendelkezett már érvényes építési engedéllyel, összességében azonban továbbra is arra számítunk, hogy a 2017-es rekordot követően csökkenhet az újonnan elindított beruházások összértéke 2019-2020-ban. Szintén érdekes helyzetet teremt, hogy 2023-ig még lehetnek a piacon 5 százalékos áfával értékesített - így elméletileg sokkal olcsóbb - projektek, míg másoknál már 27 százalékot kell majd fizetni. Az árak között azonban vélhetően nem lesz az ennek kapcsán indokolt több mint 20 százalékos különbség.

2018 első 9 hónapjában 226 milliárd forint értékben indult meg társasházi lakásprojektek kivitelezése, míg 2017 azonos időszakában az összegük 336 milliárd forintot tett ki. A visszaesés tehát már az idei évben érzékelhető volt, ugyanakkor még mindig magasabb volt a kivitelezési fázisba lépő beruházások értéke, mint 2016-ban január és szeptember között. 2018-ban az egymást követő negyedévekben folyamatos mérséklődés volt megfigyelhető az Aktivitás-Kezdés mutató szintjében, az első negyedév 89, és a második negyedév 84 milliárd forintos összege után a harmadik negyedévben már csak 52 milliárd forint összegben kezdődtek meg építési munkák a szektorban, ami 2016 első három hónapja óta a legalacsonyabb értéket jelentette.

Az Aktivitás-Befejezés mutató azonban a vártnak megfelelően növekedett a társasházi lakásberuházások esetében. 2018 első 9 hónapjában 140 milliárd forint összegben fejeződtek be társasházi lakásépítési beruházások, míg a tavalyi év azonos időszakában összegük csak 106 milliárd forintot tett ki, így a növekedés 33 százalékos volt. (3.ábra)

Az újonnan elindult lakásépítések esetében Közép-Magyarország vezető szerepe nem igazán változott. A kivitelezési munkák több, mint 60 százaléka itt indult el, ami hasonló arány, mint a 2014-2017-es időszakot jellemző. (4.ábra)

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron

3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév)

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon

4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév)


Nagyobb sebességre kapcsoltak az irodaépítések
Az elmúlt években nem csak a lakásfejlesztők voltak aktívak, de a magasépítések esetében az iroda-beruházások is pörögtek. Bár 2017-ben a 2016-os rekordot követően némi visszaesés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, 2018 ismét jelentős bővülést hozott. Az év első 9 hónapjában a kivitelezési fázisba lépő beruházások értéke meghaladta a tavalyi egész évit, 2017 azonos időszakához képest pedig a növekedés 43 százalékos volt. 2018 január és szeptember között összesen 178 milliárd forint értékben indultak meg építési munkák a szektorban, melyből a harmadik negyedév 80 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés mutatója az eddigi egyik legmagasabb összeget jelentette.

2018-ban kezdődött meg több jelentős beruházás kivitelezése, köztük például az OTP M12 irodaház, a Váci Greens E és F épület illetve a Millenium Gardens építése, melyeknél az utóbbi években alig akadt nagyobb bekerülési összegű projekt. Az irodaépítések esetében a negyedik negyedévben is magas lehet az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, októberben vette kezdetét ugyanis a MOL Campus építése, amely az elmúlt évek legnagyobb irodafejlesztési projektje.

Szintén jellemző, hogy a korábban elindított beruházások közül egyre több készül el, az idei év első három negyedévében 2,5 szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest a befejezett irodaprojektek összértéke, összesen 140 milliárd forintos összegben került sor irodaátadásokra. Befejeződött például a Telekom Székház építése a Könyves Kálmán körúton, illetve szintén átadták a Mill Park Irodaházat. De nem csak a fővárosban került sor átadásokra, szeptemberben Debrecenben elkészült a Forest Office projekt is. Az idei évben pedig az átadások tovább folytatódhatnak, várhatóan véget ér a Karmelita épületegyüttes megújulása, illetve a HillSide Offices építése is.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaház építési projektek összértéke, vagyis az irodaépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaház építési projektek összértéke, vagyis az irodaépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron

5.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaház építési projektek összértéke, vagyis az irodaépítési aktivitás 2008 és 2018 között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév)


Az ipari ingatlanok és raktárak fejlesztői is belehúztak
A lakásépítők mellett nem csak az irodaépítők bizonyultak aktívnak az elmúlt években hazánkban, hanem, a az ipari ingatlan és raktárépítések is nagyobb sebességre kapcsoltak. Ugyanakkor a lendület némileg talán csökkenni látszott 2018 első 9 hónapja alapján, legalábbis a megkezdett kivitelezési munkák értéke körülbelül 9 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2017 azonos időszakában. Az év első három negyedévében 208 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkálatok a szektorban, melyből a harmadik negyedév Aktivitás-Kezdése 55 milliárd forint volt.

2018-ban indult legnagyobb ipari ingatlan és raktárépítési projektek között van a Mercedes-Benz K2 OF lakkozó üzemének építése Kecskeméten, a Samsung lítiumos akkumulátorgyárának bővítése Göd-Felsőgödön, valamint szintén készül a REHAU-Automotive autóalkatrész gyártóüzeme Újhartyánban, és az SK Innovation akkumulátorgyárának I. üteme Komáromban. De nem csak üzemi épületek kivitelezése kezdődött meg idén, több telephely és logisztikai beruházás is kivitelezési fázisba lépett, ezek közé tartozik például a PEPCO Logisztikai Központjának építése Gyálon.

Az elmúlt 3 év rekordját döntheti meg a befejezett beruházások összértéke a szektorban, melynek összege az év január és szeptember közötti időszakában 228 milliárd forintot tett ki, ami magasabb mint a teljes 2015-ös és 2017-es évet jellemző, és mindössze 2,7 százalékkal marad el a teljes 2016-os év Aktivitás-Befejezés értékétől. Az idei évi legnagyobb értékű befejezett ipari ingatlan és raktárberuházások között van az Apollo Tyres gumiabroncs-gyártó üzeme Gyöngyöshalászon, a Goodman Üllő Airport Logisztikai Központja, a Mercedes 020 karosszéria üzeme Kecskeméten és a Bosch regionális központja Hatvanban.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari ingatlan és raktár építési projektek összértéke 2008 és 2018 között folyóáron
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari ingatlan és raktár építési projektek összértéke 2008 és 2018 között folyóáron

6.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari ingatlan és raktár építési projektek összértéke 2008 és 2018 között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév)


A cikk első részét a kapcsolódó hírre kattintva olvashatja.Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes EBI Építésaktivitási Jelentés eléréséhez lépjen be az ibuild.info felhasználói fiókjába. Ha még nincs fiókja, díjmentesen regisztrálhat. A belépést követően megtekintheti a teljes jelentést, ha korábban már megvásárolta, vagy árajánlatot kérhet, ha még nem rendelte meg.

A hírben szereplő termékek

EBI Építésaktivitási Jelentés
 
EBI Építésaktivitási Jelentés

Egyedi építési projektek adatain alapuló negyedéves elemzések a magyarországi és romániai építési piac aktuális teljesítményéről az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésében.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 3. negyedév)
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
2019 első kilenc hónapjában közel negyedével csökkent a megkezdett kivitelezések összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
Három negyedév korrekció után kis javulás az Aktivitás-Kezdésben
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
2019 első negyedévében 63 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
Jelentősen alacsonyabb Aktivitás-Kezdés az építési beruházásoknál, elmaradhat az idei rekord
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész

Kategóriák

Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...