EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 2. negyedév

Három negyedév korrekció után kis javulás az Aktivitás-Kezdésben

Az elmúlt negyedévekben folyamatos visszaesés volt tapasztalható az újonnan elinduló építőipari kivitelezési munkák értékében, 2019 második negyedévében ugyanakkor némi javulást mutatott a szektor – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből - az Aktivitás-Kezdés mutató meghaladta az előző három negyedévet jellemző szintet. A második negyedév jobb számai ellenére az első félévben összességében jóval kevesebb értékben léptek építési fázisba építőipari projektek; összegük 1000 milliárd forint körül alakult, amelynél kisebb Aktivitás-Kezdést csak 2016-ban produkált utoljára a szektor. (1.ábra)

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint


1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)


Gyengélkedő magasépítések
Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, egy hajszálnyival ugyan, de nőtt a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés 2019 második három hónapjában az első negyedévhez képest, ez azonban valóban csak egy alig észrevehető javulást jelentett; a szektor továbbra is jelentősen a korábbi évek szintje alatt teljesített az elindított új kivitelezési munkák értékét nézve. A féléves szám – így nem meglepő módon – nagyon elmaradt a korábbi években jellemzőtől, összességében a ibuild.info projektinformációs adatbázis alapján kevesebb, mint 600 milliárd forint értékben kezdődtek meg építések január és június között, amely alacsony összegre 2016 óta nem volt példa.

A magasépítések esetében tapasztalható, elmúlt évekhez képesti visszaesés egyaránt érinti a társasházi lakásépítéseket és a nem-lakáscélú magasépítéseket is, utóbbiak esetében ugyanakkor mérsékeltebb lendületvesztés volt megfigyelhető. Bár a rekordnak számító 2018-as év mind a két félévét alulmúlta az elinduló munkák értéke 2019 első 6 hónapjában, 2017 azonos időszakához képest azonban már jelentősen más a kép; ráadásul szintén pozitív fejlemény, hogy az idei év második három hónapjában magasabb volt az Aktivitás-Kezdés, mint az első 3 hónapban. 2019 áprilisa és júniusa között 231 milliárd forint értékben kezdődtek meg nem lakáscélú magasépítési kivitelezési munkák. Elindult például az SK Innovation akkumulátorgyár építése Komáromban, illetve a Doosan rézfólia gyár kivitelezése Környén, a Tatabánya Ipari Parkban. De ezek mellett kezdetét vette a fővárosban a Pillar irodaház és a BudaPart City irodaház építése is, illetve több sporthoz kapcsolódó beruházás is elindult, mint az új soproni uszoda építése, a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelés Centrum II. üteme Szombathelyen, illetve a Bozsik Stadion beruházás Budapesten.

Erősebb negyedévet produkált a mélyépítés
Az elmúlt negyedévek gyengébb mélyépítési Aktivitás-Kezdés rátája jelentős javulást mutatott 2019 második negyedévében, ennek köszönhetően a szektorban az első félévben 46 százalékkal magasabb értékben indultak meg kivitelezési munkák, mint a tavalyi második 6 hónap során. Összesen 420 milliárd forint értékben léptek építési fázisba projektek, melyből a második negyedév közel 290 milliárd forintot tett ki, vagyis beigazolódott az első negyedéves jelentésünkben megfogalmazott várakozás, a jelentősen élénkebb projekt kezdésre vonatkozóan az április-júniusi időszakban a ibuild.info adatbázis információ alapján.

A mélyépítési projekteken belül a javulás az út- és vasútépítésekhez volt köthető – mellyel az elemzésünkben később részletesen is foglalkozunk -, míg a nem út- és vasútépítések esetében kisebb összegben kezdődött meg projektkivitelezés a második negyedévben, mint az első negyedév során; összességében az első félévben 174 milliárd forint értékben indultak meg építési munkák ez utóbbi szektorban.

A legnagyobb mélyépítési projektek között elsősorban út- és vasútberuházások vannak, mint az M30-as gyorsforgalmi út Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasza, vagy a 48. számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszának beruházása, de a nem út- és vasútépítések között elkezdődött a Tisza-Túr szükségtározó kiépítése is 2019 második negyedévében.

Kelet-Magyarország továbbra is az élen
A második negyedévben indult kivitelezési munkák közül továbbra is sok koncentrálódott az ország keleti felén, így összességében az első félévben a friss építkezések közel fele a keleti régiókban indult el, mely meglehetősen magas arányt jelent a korábbi évek 33 százalékos részesedéséhez képest, állapították meg az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői. Közép-Magyarország továbbra is alacsonyabb mértékben részesül a megkezdett építőipari kivitelezési munkákból, mint 2014-2018 között, ami ugyancsak igaz a nyugati országrészre is, amelynek aránya ráadásul tovább zsugorodott az első negyedévet követően a második három hónap során. Kelet-Magyarország jelentősebb szerepe nem meglepő, hiszen a mélyépítési projektek közül több jelentős összegű is ezt a területet érintette. (2.ábra)

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között
A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között


2.ábra. A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)


Kevesebb a beruházás a lakáspiacon
Az előző jelentésünkben már beszámoltunk róla, hogy az új társasházi projektek esetében jelentős lendület vesztés volt megfigyelhető az idei év első negyedévében a korábbi időszakokhoz képest. A második három hónapban ugyan ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, összességében azonban ez az összeg is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól, utoljára 2016 egyes negyedéveiben volt megfigyelhető ennél kisebb összegben új építkezések elindítása. Az Aktivitás-Kezdés összesen az első félévben így 127 milliárd forintot tett ki, mely 40 százalékos csökkenést jelentett 2018 mind a két félévéhez képest, az EBI Építésaktivitási Jelentés alapján.

Az eredmény nem meglepő, hiszen egy 2019-ben elindított beruházás befejezésére az idei évben már vélhetően nincs lehetőség, és sok projekt nem is rendelkezett még 2018. november 1-e előtt végleges építési engedéllyel, vagyis már csak 27 százalékos áfakulcs mellett lehet majd értékesíteni az ezekben található lakásokat. Ezen jóval magasabb árszint mellett azonban kérdéses, hogy lehet-e vevőt találni, hiszen a fejlesztők vélhetően nem tudják lenyelni az áfakulcs növekedésével járó többletterhek jelentős részét, vagyis sokan inkább a fiókban hagyhatják a terveiket.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a beruházók egy része a 27 százalékos áfakulcs ellenére is elindította egy-egy projektjének kivitelezését, és megpróbálnak az építkezéssel minél magasabb készültségi állapotba eljutni, a vásárlókat pedig az idei évben minél magasabb előleg összegek befizetésére ösztönözni. Ez utóbbi megoldásra azonban, ahogy haladunk előre az időben, egyre kisebb lehetőség kínálkozik, így az év második felében még alacsonyabb összegű építés-indításra lehet készülni.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron.


3.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)


A legnagyobb értékben továbbra is a Közép-Magyarország régióban kezdődtek meg lakásépítési kivitelezési munkák, a terület részesedése elmaradt azonban a korábbi éveket jellemző szinttől. A második helyen a nyugati régiók álltak, ahol a korábbi évekhez képest relatíve több társasházi építkezés indult. (4.ábra)

Az Aktivitás-Befejezés mutató emelkedését már régóta várjuk a lakásszektorban, és bár jelentősen magasabb szintet ért el 2018 második félévében, jelentős ugrásra nem került sor, és a hirtelen növekedés az átadott projektek értékében az idei első félévben is elmaradt. A befejezett beruházások összértéke 2019 első felében ráadásul némileg alacsonyabb is volt, mint 2018 július és december között. A jelenség hátterében több tényező húzódhat meg, egyrészt a sokat emlegetett munkaerőhiány miatt csúsznak az építkezések, másrészt ezeket a projekteket 2023-ig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni, így nem is kell annyira sietni a befejezésükkel. Az idei év első 6 hónapjában 124 milliárd forint értékben készültek el társasházi lakásépítési munkák.

A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon
A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon


4.ábra. A megkezdett társasházi lakásépítési projektek értékének megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)
Jelentős mennyiségben indultak útépítések
Az EBI Építésaktivitási Jelentésből kiderül, hogy az elmúlt negyedévekben meglehetősen kevés út- és vasútépítési projekt lépett kivitelezési fázisba, az idei második három hónapban azonban érezhetően élénkült a szektor. Több mint 200 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák, mely 2017 harmadik és 2018 első és második negyedéve után az utóbbi évek negyedik legmagasabb összegét jelentette. A második negyedév magas Aktivitás-Kezdése azonban nem tudta ellensúlyozni az első negyedév gyengébb számait, így összességében az első félév nem bizonyult olyan kiemelkedőnek.

Jelentős különbség mutatkozott ugyanakkor az út- és a vasútépítések között az Aktivitás-Kezdés esetében; a bővülés elsősorban a frissen elkezdődött útépítések körében volt megfigyelhető, míg az elindult vasútépítési kivitelezési számok továbbra is nagyon szerényen alakultak. Különösen igaz volt ez az év második negyedévében, amikor több mint 200 milliárd forintot tett ki az elindított építések összértéke az út jellegű beruházások esetében, míg vasútépítések csak kevesebb, mint 2 milliárd forint értékben kezdődtek meg. Az út- és vasútépítések esetében a kivitelezések jelentős része a keleti régiókban indult, a terület részesedése az Aktivitás-Kezdésből 86 százalékot tett ki, míg a nyugati régióké mindössze 5 százalékos volt. A magas részesedés nem is meglepő, hiszen a keleti területet érinti például a korábban már említett M30-as és 48. számú út beruházás. Út- és vasútépítesekből meglehetősen kevés fejeződött be az idei év első félévben, összegük mindössze kevesebb, mint 47 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedévben azonban az Aktivitás-Befejezésben lényeges növekedésre lehet számítani több nagy projekt elkészülésének köszönhetően, mint a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti vonalszakasz villamosítása, a 21. főút Tar-Mátraverebély közötti szakaszának négynyomúsítása, az M4-es autópálya II. üteme Berettyóújfalu és Nagykereki között, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, illetve az R67 jelű, Mernyeszentmiklóst és Somogybabodot összekötő gyorsút.

5.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett út- és vasútépítések összértéke, vagyis az út- és vasútépítési aktivitás 2008 és 2019 Q2 között folyóáron
5.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett út- és vasútépítések összértéke, vagyis az út- és vasútépítési aktivitás 2008 és 2019 Q2 között folyóáron


5.ábra. Az adott időszakban elkezdett és a befejezett út- és vasútépítések összértéke, vagyis az út- és vasútépítési aktivitás 2008 és 2019 Q2 között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019 2. negyedév)

Mi az EBI vizualizáció?

EBI vizualizáció
EBI vizualizáció


A vizualizációval a három mutatószámunkat, (1) Aktivitás-Kezdés, (2) Teljesítmény, (3) Aktivitás-Befejezés, összefüggéseiben mutatjuk meg. Az Aktivitás-Kezdés, hasonlóan az építési engedélyhez, un. előidejű mutatószám, azaz rövidtávú előrejelző képessége van. Az Aktivitás-Kezdés alakulása meghatározza, hogyan fog a Teljesítmény és az Aktivitás-Befejezés alakulni. Az építési piac minden szegmensére látható, hogy milyen értékben indultak el kivitelezési munkák, hogy ez milyen Teljesítményt és milyen befejezési értéket eredményez. A legördülő menük segítségével több részpiac, illetve több szegmens egyszerre is vizsgálható.

Teljes vizualizáció (2018 4. negyedév) | Segéd a vizualizációhoz

A legfrissebb vizualizációhoz (2019 2. negyedév) kérjen hozzáférést az ebi@ibuild.info címen.Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes EBI Építésaktivitási Jelentés eléréséhez lépjen be az ibuild.info felhasználói fiókjába. Ha még nincs fiókja, díjmentesen regisztrálhat. A belépést követően megtekintheti a teljes jelentést, ha korábban már megvásárolta, vagy árajánlatot kérhet, ha még nem rendelte meg.
A hírben szereplő termékek
EBI Építésaktivitási Jelentés
 
EBI Építésaktivitási Jelentés

Egyedi építési projektek adatain alapuló negyedéves elemzések a magyarországi és romániai építési piac aktuális teljesítményéről az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésében.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
1.ábra. Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 3. negyedév)
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
2019 első kilenc hónapjában közel negyedével csökkent a megkezdett kivitelezések összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
2019 első negyedévében 63 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2019. 1. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
2018 második félévében 21 százalékkal csökkent a megkezdett építési munkák összértéke 2017 azonos időszakához képest
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 4. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
Jelentősen alacsonyabb Aktivitás-Kezdés az építési beruházásoknál, elmaradhat az idei rekord
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 1. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
Bizonytalanság a lakásépítésben, jelentős növekedés az irodaépület szegmensben, változatlanul magas aktivitás az ipari ingatlanoknál
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 3. negyedév - 2. rész
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
2018 első hat hónapjában 15%-kal nőtt a megkezdett kivitelezési munkák összértéke
EBI Építésaktivitási Jelentés, 2018. 2. negyedév
Kategóriák
Elemzések a magyar építési piacról
Elemzések a magyar építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...