Új dimenzió a zsalutervezésben

Új dimenzió a zsalutervezésben - Zsilip

Hasznos segítséget kapnak a kivitelezéshez a MEVA zsalukat használó kivitelezők

A XXI. század, melyet a digitális ember korának is nevezhetünk, számos ipari ágazatot átformált. Ez alól az építőipar, sőt azon belül a zsalurendszerek tervezésének folyamata sem kivétel.

A MEVA Zsalurendszerek Zrt. tervezési szolgáltatásában váltott a már jól ismert 2 dimenziósról a 3 dimenziós tervezésre. A háromdimenziós modell alapú tervezés lehetőséget ad arra, hogy a vasbeton szerkezetek BIM (Building Information Modelling) alapú terveit az idővel, mint újabb dimenzióval kiegészítve, a virtuális kivitelezés folyamatába a zsalutervezés is bekerülhessen.

Alagút BIM modellje
Új dimenzió a zsalutervezésben - Alagút II. ütem

Ezen új szemléletmód segítségével nem csak pontos és látványos tervek készülhetnek, hanem a virtuálisan modellezhető kivitelezés révén a részletekre figyelve már a tervezés fázisában felderíthetőek olyan apró hibák, melyeket ebben a fázisban elhárítva, jelentős időmegtakarítás érhető el a későbbi valós kivitelezési folyamatban.

Hídpilon BIM modell
Új dimenzió a zsalutervezésben - Hídpilon I. ütem

A 3D modellezés segítségével a jelenkor absztrakt építészeti alakzatai, továbbá akár a hagyományostól eltérő íves felületek zsaluzatának tervezése és megvalósítása is lehetséges úgy, hogy az adott 3D zsaluzati modell egy képernyőn megjeleníthető, sőt róla tetszőleges irányú (vízszintes, függőleges, de akár ferde síkú) metszetek generálhatóak.

Az ilyen mélységű adatszolgáltatás lehetősége jelentős segítséget nyújt a zsaluzati előszerelő műhelyeknek (ezek a különleges formájú, egyedi zsaluzatok ugyanis többnyire műhelykörülmények között készülnek).

Mederpillér BIM modell
Új dimenzió a zsalutervezésben - Mederpillér I. ütem

Gyorsuló világunkban azonban ezen részletek hangsúlyossá válása mellett a tervezési idő nem, vagy csak kis mértékben növekedhetett. Ezt a célt szolgálták a 3D tervező programba integrált programozási egységek, melyek a zsaluzat kiosztásának egy részét automatizáltan teszik lehetővé . Egyszerűbb épületek zsaluzatának tervezése az automatikus kiosztás lehetőségének köszönhetően csekély idő alatt elkészíthető. Köszönhető ez annak is, hogy a zsaluzati tartozékokat, mint például zsalukapocs, tányéros anya, tányéros orsó, stb. a tervező program automatikusan hozzárendeli úgy a modellhez, mint a készülő anyagjegyzékhez. Ezzel a segítséggel összeségében a tervezési idő lényegesen csökken, sőt, sok esetben akár a 2D tervezéshez képest is gyorsabbá válik a folyamat.

Segítség a pontos kivitelezéshez

A kivitelezésben dolgozó mérnökök számára nagy segítség, hogy ezek a 3 dimenziós modellek egy okostelefon vagy táblagép segítségével tetszőleges helyen online is elérhetőek.

Ez teszi lehetővé, hogy a felhasználó a megfelelő részletekről saját igényei szerint pontosabb információt nyerjen, illetve egészében láthassa, hogyan is fog felépülni az adott zsaluzat. A digitális technika arra is lehetőséget nyújt, hogy tetszőleges pontból akár 360°-os panorámafelvétel is készülhessen, mely bemutatja az összeállított zsaluzatot. A tervezési egyeztetések utáni módosítások nagyon gyorsan átvezethetőek a modellbe, és ezek természetesen azonnal megjelennek a mértékadó elemjegyzékekben is. Az ütemezések is elkülönítve jól bemutathatóak akár azoknál az összetett geometriáknál is, melyek esetén a 2D-s tervezés csak több metszettel is csak sejteti a zsaluzási koncepciót.

Templom koporsó BIM modell
Új dimenzió a zsalutervezésben - Templom koporsó

Az új technológia immáron a gyakorlatban is elérhető a MEVA zsaluzatokat alkalmazók számára, mellyel a kivitelezés gyorsítása mellett a zsalukészletek csökkentése is elérhető, tekintettel arra, hogy a legkisebb részletek is jól láthatóak már a tervezési időszakban.

A hírben szereplő termékek
MevaFlex fatartós födémzsalu MevaDec födémzsalu MEVA gerenda oldaltámasz
 
MEVA födémzsaluzat
3 termék

A födémzsalu rendszerek sokoldalúak és minden alaprajz esetén alkalmazhatóak.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MT 60 tartóállvány rendszer MEP nehézállványzat MEVA munkaállványok StarTec Securit falzsalura szerelhető biztonsági állvány
 
MEVA állványzatok
8 termék

Munkaállványok, kúszóállványok és MEP nehézállvanyzat

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
EcoAs falzsalu AluFix falzsalu AluStar falzsalu StarTec  falzsalu
 
MEVA falzsaluzat
8 termék

A különböző falzsalu rendszerek egymással jól kombinálhatóak, magas- és mélyépítésben egyaránt alkalmazhatóak.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
EcoAs pillérzsalu Radius íves zsalu CaroFalt pillérzsalu Circo kör pillérzsalu
 
MEVA pillérzsaluzat
5 termék

A pillérzsaluk alumíniumból vagy acélból készülnek, szélkerék elrendezésben és csuklós kapcsolattal illeszkednek egymáshoz.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MEVA alkus zsaluhéj
 
MEVA alkus zsaluhéj

A MEVA találmánya a 2000 óta alkalmazott, 100 %-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható műanyag alkus zsaluhéj. Legyen szó csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriáról, az előre meghajlítható, formázható „alkus” műanyag zsaluhéjjal ez egyszerűen és gyorsan elkészülhet. Ökológiai szempontból is kedvező, bármilyen formára, térgeometriai alakzatra alakítható, regenerálása után számtalanszor felhasználható, környezetkímélő zsalutechnológia.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
MEVA FormSet rendszerfüggetlen tartozékok
 
MEVA FormSet rendszerfüggetlen tartozékok

A MEVA rendszerfüggetlen kiegészítő termékei okos megoldásokat nyújtanak úgy a falvéglezárás, rögzítés és átkötések, mint az újra beépíthető falkizárások esetére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
MEVA MAC kúszózsaluzat MEVA MGC vezetett kúszórendszer
 
MEVA kúszózsaluzat
2 termék

Magas épületek zsaluzására alkalmas kúszórendszerek.

2 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Födémzsaluzatok
Födémzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...