Lakó- és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel

Lakó és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel

A MEVA termékei nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a szerkezetkész épület határidőre elkészüljön

A dómváros kapuja

A dómvárosként emlegetett Ulmban ott, ahol valaha Albert Einstein, a relativitáselmélet megalkotója született, ma a Sedelhöfe lakó- és üzletközpont nyújtózkodik az ég felé. A pályaudvar közelében nemhogy „viszonylag” gördülékenyen, hanem sürgetett tempóban készült el a szerkezetkész épületkomplexum.

Ulm polgárai egyáltalán nem túloznak, amikor a Sedelhöfe építményeiről, mint az új “attraktív kapuról” beszélnek. A fizikai Nobel-díjas Einstein szülőházának helyén 350 milliós összberuházással szembetűnő projekt épült: Az épület a 112 lakással, a 18.000 m² kiskereskedelmi és gasztronómia területtel, a 7.500 m² irodával , valamint a háromszintű mélygarázzsal új arculatot ad a város forgalmi csomópontjának.

Lakó- és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel
Lakó és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel

A szerkezetkész komplexum határidőre ­elkészült
166.000 m³ épülettörmeléket és talajt távolítottak el a „város nyitott szívéből”, ahogy a médiában nevezték a majd 10.000 m² nagyságú építési területet. Az összesen 66.000 m² fal- és 80.000 m² födémfelülethez, 51.000 m³ helyszínen előállított betont, valamint 9.000 t betonacélt használtak fel. A szűkre szabott időkeret betartása érdekében a szerkezetkész építményhez olyan rendszereket kellett alkalmazni, amelyek biztonságosak, sok területen alkalmazhatóak és egyszerűen kezelhetők.

A KoHa Bauausführungen und Immobilien GmbH a 45 milliós szerkezetkész épületet 2018. májustól 2020. februárig építette.

A berlini vállalat a MEVA-rendszerek széles választéka mellett döntött: 500 m² Mammut XT-t, 2.350 m² Mammut 350-et, 5.500 m² MevaDec-et és 22.000 folyóméter H20-as fatartót, továbbá MT 60-as tartóállványt használtak az építkezésen.

A MEVA termékei nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a szerkezetkész épület határidőre elkészüljön.

Lakó- és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel
Lakó és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel
A Mammut XT-nek elég 20 centiméter

A Sedelhöfe építésénél a helyhiány nagy kihívást ­jelentett az építőipari cégnek, mert az építési terület csupán két százaléka állt rendelkezésre az elemek „raktározására”. A sikeresen alkalmazott Mammut XT falzsalurendszer ezen a csaknem 100 százalékban beépített területen fontos ­szerepet játszott. Például a pincefalak dúcolására helyenként csak 20 centiméter munkaterület állt rendelkezésre. A 100 kN/m²-es frissbetonnyomás-felvételére képes Mammut XT itt teljes mértékben megmutathatta mire képes. Ennek egyik tényezője a gyors és egyszerű zsaluzás az egyoldali átkötéssel és azonos záró és kezdő zsaluelemekkel.

A MEVA integrált kombi-átkötése egyszerű kezelhetőségével kiemelkedik a versenytársai közül, ezenkívül nincs szükség különálló elemekre és ezzel megtakarítható a szerelési idő is. A Dywidag belsőmenetes hüvelyekkel rendelkező intelligens funkciós bordákra a MEVA tányéros orsókkal szűk helyen is egyszerűen felszerelhető az összes tartozék, mint pl. konzolok, támasztórudak és merevítő hevederek. Rengeteg időt takarítottak meg a gyorsan, egy kézmozdulattal átállítható három átkötési módnak köszönhetően, ami leegyszerűsítette a logisztikát is. Ez jelentősen megkönnyítette a határidők betartását.

Lakó-és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel
Lakó és üzletközpont építése Ulm-ban MEVA zsaluelemekkel
Egyszerűbb munkanapok az építkezésen

A földfelszín alatti négy alsó szint és a részben bonyolult födémszerkezetek megépítését mesteri módon oldották meg a MEVA fal- és födémzsalu rendszerrel. A Mammut XT és a Mammut 350-es elemek teljes kompatibilitása megkönnyítette a mindennapi munkát az építkezésen. Az STB 450-es és STB 300-as támasztóbakok kompakt és moduláris kialakításának köszönhetően egyszerű volt a szállítás és a felépítés, továbbá az egyoldali munkáknál is elegendő helyet biztosítottak. A lényegében 2,45 m-es mélységű és nagy teherbírási biztonságot nyújtó STB 450-es támasztóbak támasztja az akár 13,50 m magas falakat is, mely megbízhatóan vezeti le a zsaluzatra nehezedő frissbetonnyomást az alapozásba.

80.000 m²-es födém két rendszerrel

A hatékony, ergonomikus és könnyen tisztítható MevaDec födémzsalu rendszer, valamint a gazdaságos MevaFlex zsalu költséghatékony együttesnek bizonyultak a Sedelhöfe 80.000 m² helyszínen előállított betonfödémének elkészítésénél. A biztonságos “növekedést” a moduláris MT 60-as tartóállvány biztosította 18,66 m-es magasságig. Száranként akár 60 kN terhelést is elbír, csupán három kerettípussal és egyenként maximum 15 kg súllyal állítva vagy akár fekvő állapotban is összeszerelhető.

Jörg Zinnow, a KoHa Bauausführungen und Immobilien GmbH projektvezetője elégedett a szerkezetkész épület felépítésének menetével: “Igazán szakszerű támogatást kaptunk a MEVA-tól és a zsalurendszerekkel biztonságosan tudtuk tartani az határidőt.”

A hírben szereplő termékek

Mammut XT falzsalu
 
Mammut XT falzsalu

A Mammut XT falzsalurendszer egyesíti a különböző átkötési módszerek előnyeit, és kiküszöböli a korábbi logisztikai és műszaki hátrányokat. Nincs különbség belső és külső zsalu között. 50%-kal kevesebb átkötőelem. Három átkötési mód egy rendszerben. Nincs fel- és leszerelés.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MT 60 tartóállvány rendszer
 
MT 60 tartóállvány rendszer

Egyszerűen és gyorsan felépíthető a talajon, és rugalmasan használható különböző magasságú födémekhez és egyéb támasztási feladatoknál.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Mammut 350 falzsalu
 
Mammut 350 falzsalu

A Mammut 350 magas falakra kifejlesztett zsalu, amely új generációja a Mammut falzsalurendszernek. A zsaluzat a 3,5 m-es típusmagasságával, új alkatrészeivel és fejlesztéseivel egy teljesen új dimenziót nyit a falzsalu-rendszerek területén. Kiválóan alkalmas mindazon területen, ahol különös hangsúlyt kapnak a látható betonfelületek. Mammut 350-es nagy teljesítményű rendszer 100kN/m² (DIN18218 szerint) frissbeton-nyomás felvételére alkalmas. Felülete könnyen tisztítható, az alkus műanyag zsaluhéjnak és a keretek KTL bevonatának köszönhetően.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MevaDec födémzsalu
 
MevaDec födémzsalu

A MevaDec födémzsalu rendszer minden alaprajz esetén alkalmazható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MEVA támasztóbakok
 
MEVA STB támasztóbakok

A MEVA támasztóbakjai biztonságosan és gazdaságosan oldják meg a teljes betonnyomás felvételét, a fogadószerkezetbe bebetonozott lehorgonyzó-rendszer segítségével. A falzsaluzattal összeszerelt támasztóbakokat - a zsaluzási tervek alapján - a legkülönbözőbb beépítési körülmények között is egyszerű daruval elhelyezni és rögzíteni.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Alátámasztó állványok, támaszok
Alátámasztó állványok, támaszok
Födémzsaluzatok
Födémzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...