Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal

Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal

Biztonságos vízelvezetés a tiszta jövőért

Egyre inkább fokozódnak a heves esőzések. Ugyanakkor a víz az egyik legértékesebb természeti kincsünk. Hogyan védekezhetünk az árvizek ellen és egyúttal hogyan óvhatjuk meg magunk és a jövő számára a vizet?

Legyen szó aszályos időszakokról vagy heves esőzésekről – az időjárás egyre inkább a szélsőségek között ingadozik. Ezzel párhuzamosan nő a globális áruszállítás intenzitása, amivel egyre több szennyezőanyag kerül a levegőbe és a talajba. Ez így együtt veszélyes kombináció a jövő számára. Hogyan védekezhetünk tehát a víz ellen – és fordítva? Milyen vízelvezetési megoldásokkal érjük el annak megóvását? 

Miért nem elég a vízelvezetés önmagában?

Az előbb még minden száraz volt, a következő pillanatban azonban felhőszakadás során heves eső zúdul a nagy teherbírású, áruszállítási területre. Persze a víznek minél előbb távoznia is kell innen. Azonban a vízelvezetést úgy kell megoldani, hogy az ne terhelje túl a közcsatornát és ne tartalmazzon veszélyes szennyező anyagokat. Változatos kihívások, amelyek megoldásához számos technológia integrálása szükséges. Az ACO pontosan erre a feladatra fejlesztette ki a rendszerláncot, az SWM (Surface Water Management, Csapadékvíz-kezelés) filozófia alappillérét. Ebben a folyamatban minden ACO termék biztosítja a víz útját azzal a céllal, hogy az tisztán és gazdaságosan kerüljön vissza a természetes körforgásba. Az ACO holisztikusan kialakított vízelvezetési megoldásokat kínál már ma a jövő környezeti kihívásaira.

Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal

Hogyan illeszkedik a rendszerlánc a különböző projektekbe?

Az ACO rendszerlánc olyan sokrétű és egyedi, mint az építőiparban megjelenő projektek igényei. Azaz a rendszerlánc nem egy konkrét megoldást takar, hanem annak építőelemeinek köszönhetően személyre szabható. A lánc egyik nagy előnye, hogy minden komponense összhangban áll a többi elemmel. Másik előny, hogy a kivitelező mindent egy kézből, egy forrásból szerezhet be, ezzel biztosítva a lánc során megvalósuló összhangot és minőséget.  

Hogyan működik az ACO rendszerlánc?

Collect – Clean – Hold – Release, azaz Összegyűjtés – Tisztítás – Tárolás – Visszajuttatás. Az ACO rendszerlánca ezt a négy kulcspontot használja a víz felelős és gazdaságos kezelése során. 

Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal

1. Összegyűjtés
Az eső rendszeresen esik. Vajon hová tűnik a sok csapadék? Itt lép működésbe az ACO rendszerlánc első eleme: az összes felszíni víz gyorsan és biztonságosan áramlik a nagy igénybevételnek kitett területekről a csatornarendszerbe. Ezzel elkerülhető az áradás, illetve a villámárvizek, és megmaradnak a szabad közlekedési útvonalak.
 
Termékek:

2. Tisztítás

A csapadékot ugyan elterelték a forgalmi területről, de a vízzel együtt olyan veszélyes szennyező anyagok is távoztak, mint az olaj, finom por és vegyszerek. Hogyan lesz újra tiszta a víz? Itt lép működésbe a rendszerlánc második eleme, például különböző leválasztók, amelyek a beléjük kerülő felszíni vízből kiszűrik a szennyező anyagokat. A víz kezelése integrált fizikai, kémiai vagy biológiai folyamatokkal történik oly módon, hogy utána a kommunális szennyvízhálózatba kerülhessen.

Termékek:

3. Tárolás

A csapadékvizet összegyűjtötték és megtisztították ugyan, ám a közcsatorna a hatalmas vízmennyiséget nem tudja egyből fogadni. Hogyan akadályozzuk meg, hogy túltelítődjön? Vagy másképp fogalmazva: hogyan tudjuk átmenetileg tárolni és visszatartani az esővizet? Az ACO rendszerlánc harmadik lépcsőjében tárolótartályok, esővízvisszatartó medencék és fojtószelepek találhatók. Ezek biztosítják, hogy a víz a vízelvezető rendszerben maradjon, illetve szabályozott módon haladjon tovább. A védelem és biztonság így garantált még olyan szélsőséges körülmények között is, mint például a heves esőzések, árvizek vagy kritikus folyadékok kezelése.

Termékek:

4. Visszajuttatás

A tiszta víz készen áll, hogy visszatérjen a körforgásba – de hogyan működik ez? A rendszerlánc negyedik lépcsője adja meg a választ: szivattyútelepek, átemelő állomások és csőrendszerek segítségével az összegyűjtött, tisztított és szabályozott víz a közműhálózatba vagy a természetes körforgásba kerül vissza. Így életünk egyik legfontosabb erőforrása megmarad.

Termékek:

Röviden: Az ACO rendszerlánc a jövő éghajlati igényeihez, változásaihoz és kihívásaihoz készült. Kölcsönhatásában lehetővé teszi a víz ökológiailag és gazdaságilag ésszerű további felhasználását, és ezzel jelentős mértékben hozzájárul a holnap világának működéséhez.

Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
A hírben szereplő termékek
Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer
 
ACO Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer

ACO Stormbrixx egy elemes szikkasztó rendszer műanyagból, amely egyaránt alkalmazható esővíztároló blokként és esővízszikkasztó blokként is. A rendszer alapelemei intelligens módon kötésben csatlakoznak egymásba, ezáltal egy nagy szerkezeti szilárdságú integrált rendszert hozva létre. A szivárgóblokk alkalmazható közvetlenül a csapadék keletkezési helyén, de távolabb elhelyezett kialakításban is. A szikkasztó rendszer segítségével a víz ellenőrzött módon, fokozatosan juttatható vissza a talajba. Ezzel a módszerrel mind a környezet impulzusszerű terhelése elkerülhető, mind pedig települési csatornahálózat tehermentesítése megoldható. Az ACO Stormbrixx szikkasztó rendszer segítségével az esővíz az ingatlan területén marad, ezáltal komoly költségek is megtakaríthatók, ugyanakkor a rendszer jelentősen hozzájárul a víz természetes körforgásához. Az SD rendszer standard, míg a HD rendszer nehéz terhelés esetén alkalmazható.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
ACO Stormclean TF technikai szűrő
 
ACO Stormclean TF technikai szűrő

Az ACO technikai szűrők csapadékvizek tisztítására szolgálnak. A csapadékvizek szennyezettek lehetnek ásványi olajjal, nehézfémekkel (réz, cink és ólom) vagy akár foszforral is, melyek elsősorban járművekből, valamint egyéb ipari folyamatokból kerülhetnek a csapadékvízbe. A szűrő eltávolítja a csapadékvízből az ásványolajokat és nehézfémeket. Az ACO Stormclean TF nagyon reaktív szűrőanyagot használ ezeknek az anyagoknak a kiszűrésére és megkötésére, valamint különösen hatékony a 63 mikronnál kisebb részecskeméretű lebegőanyagok kiszűrésében. A TSS-eket a szűrőanyag megköti, így megvédi a felszín alatti vizeket a szennyeződéstől.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
ACO DRAIN Monoblock PD és RD folyókák
 
ACO DRAIN Monoblock PD és RD folyókák

Az ACO DRAIN Monoblock, ráccsal egybeöntött, biztonságos, jó hidraulikai tulajdonságú folyókarendszer, mely a klasszikus rácsos folyókáktól alapvetően eltér. Alkalmazása savaknak, lúgoknak kitett területeken, benzinkutaknál valamint autópályákon és nagyforgalmú utakon akár keresztirányú vízelvezésre is javasolt. A fagynak, sónak, vegyszereknek ellenálló folyókák a legmagasabb biztonságot és stabilitást garantálják a közutakon egészen D400-as terhelésig.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
ACO Q-Brake Vortex örvény áramlásszabályozó
 
ACO Q-Brake Vortex örvény áramlásszabályozó

ACO Q-Brake Vortex egy vízszintes örvényáramlásos áramlásszabályozó, amely feladata, hogy korlátozza a csapadék áramlását 1-100 liter között másodpercenként. Az ACO Q-Brake Vortex kialakítása a folyadék-mechanikai egyik alapelvén alapul, amely lehetővé teszi az áramlás szabályozását mozgó alkatrészek nélkül. ACO Q-Brake Vortex az előre meghatározott és kialakított vízoszlop magasság figyelembevételével működik. A növekvő vízoszlop hatására eleinte gravitációsan kifolyik a víz, míg egy bizonyos vízoszlop elérése után a nyomás hatására kialakul az örvényáramlás, amely már kontrollálható. Ezáltal garantáltan elkerülhetőek az áradások illetve a közműhálózat túlterhelése. Minden projekt esetében az ACO Q-Brake Vortex elemek egyedileg kerülnek méretezésre és legyártásra 304-es típusú rozsdamentes acélból.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
Oleopator-C és Oleopass-C földbe telepíthető olajleválasztók vasbetonból
 
Oleopator-C és Oleopass-C földbe telepíthető olajleválasztók vasbetonból

Oleopator-C-FST vasbeton műtárgyak integrált iszaptérrel 300-5000 l méretig, valamint Oleopator-C-NST iszaptér nélküli vasbeton műtárgyak. A leválasztók beépített mintavételi csatlakozó egységgel, a tisztításhoz külön kiemelhető koaleszcensz betéttel rendelkeznek, és teljes összhangban vannak az MSZ EN 858 harmonizált szabvánnyal. Oleopass-C-FST NS 6 - NS 30 záportúlfolyós leválasztó integrált iszaptérrel nagy felületek vízelvezetésének olajleválasztásához. A műtárgy tartályon belüli bypass vezetékkel és beépített mintavételi egységgel rendelkezik.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
ACO DRAIN® Multiline Seal in folyókák
 
ACO DRAIN Multiline Seal in rácsos folyókák gumitömítéssel

Az ACO DRAIN® Multiline Seal in egy EPDM tömítéssel ellátott folyókatest A-E terhelési osztályra, beépített, 0,5%-os fenékeséses (1-10-ig) kivitelben. A tömítettségnek köszönhetően nem juthat szennyező anyag a talajszerkezetbe, valamint a beton teherhordó réteg nem tud átnedvesedni az illesztéseknél és a téli időben, így fagykár nem gyengítheti a folyóka alapját.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
ACO Qmax tározócsöves vízelvezető rendszer
 
ACO Qmax tározócsöves vízelvezető rendszer

Polietilén anyagú, tojásszelvény kialakítású résfolyóka, szabályozható kifolyással, nagy átfolyási keresztmetszettel és tározó térfogattal, mely alkalmas hirtelen jött, nagy intenzitású csapadékvizek rövid idejű tárolására. Nem igényel külön csatornahálózat kiépítést. Hagyományos vasbeton tisztítóaknához csatlakoztatható, egyszerűen és gyorsan szerelhető. Az aszfalt, térkő és beton burkolattal is összeépíthető vízelvezető rendszer az MSZ EN szerinti A15, B125, C250, D400 terhelési osztályra egyaránt kapható. A Qmax Neo 300, a Qmax család legújabb tagja, a gyártási és szállítási folyamat tekintetében különbözik a klasszikus Qmax család elemeitől.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kerbdrain 305/480 szegélyfolyókák
 
Kerbdrain 305/480 szegélyfolyókák

Egy új elem a kültéri vízelvezető rendszerek közt, mely egyesíti magában a szegélykő és folyóka előnyeit. Alkalmazható buszöblök, út- és járdaszegélyek, körforgalmak kialakításakor, ahol a hatékony víztelenítés alapkövetelmény. Kiváló hidraulikai tulajdonságokkal rendelkezik, nem zavarja a meglévő közműveket, drénaszfaltnál is alkalmazható.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Oleopator-P és Oleopass-P földbe telepíthető műanyag olajleválasztók
 
Oleopator-P és Oleopass-P földbe telepíthető műanyag olajleválasztók

Az Oleopator-P olajleválasztó család berendezései épületeken kívül, a földbe süllyesztve kerülnek beépítésre. Feladatuk az ipari folyamatok során könnyűolajjal szennyezett technológiai vizek, vagy a parkolók, logisztikai központok, üzemanyag kutak burkolt felületein összegyűlő, esetleg ásványi olajszármazékokkal szennyezett csapadékvizeinek megtisztítása, a környező területek olajszennyezés elleni védelme.
A bypass ággal ellátott Oleopass P olajleválasztók kifejezetten ott alkalmazhatók, ahol nagy, burkolt felületekről származó vizek megtisztítása szükséges, ahol viszonylag kisebb mennyiségű, nem folyamatosan termelődő szennyeződések várhatóak, de időnként a leválasztón keresztül nagy vízhozamok átvezetését meg kell oldani.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
ACO DRAIN PowerDrain folyókák nehéz terhelésre
 
ACO DRAIN PowerDrain folyókák nehéz terhelésre

A PowerDrain folyókák SK folyókacsalád továbbfejlesztésének eredménye, az SK-hoz hasonlóan szintén F900 kN terhelési osztályig alkalmazhatóak. A "V" keresztszelvénynek köszönhetően kisebb szélességi mérettel akár nagyobb vízelvezetési kapacitás érhető el, mivel a folyókában jelentősen gyorsabb vízáramlási sebesség alakul ki mint a klasszikus "U" szelvényűekben, és ez garantálja a nagy felületek megfelelő víztelenítését. A folyóka kevesebb tisztítást igényel, mivel a hordalék a gyors vízáramlás miatt nem, vagy kevésbé ülepedik le.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Oleopator G, Oleopator G-H és Oleopass G földbe telepíthető olajleválasztók üvegszál erősített műanyagból (GRP)
 
Oleopator G, Oleopator G-H és Oleopass G földbe telepíthető olajleválasztók üvegszál erősített műanyagból (GRP)

Oleopator G és Oleopator G-H, üvegszál erősített műanyagból készült tartállyal, koaleszcensz szűrővel, PEHD belső elemekkel, beépített mintavételi egységgel. A koaleszcensz egység kiemelhető és egyszerűen tisztítható. Oleopass G, záportúlfolyós olajleválasztó üvegszál erősített műanyagból készült tartállyal, integrált iszaptérrel, koaleszcensz szűrővel, PEHD belső elemekkel, beépített mintavételi egységgel, nagy felületek csapadékvizének leválasztására.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere
Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – projektek stratégiai partnere
Mit jelent a szivacsváros elv? Hogyan tud hozzájárulni a szivacsváros a fenntarthatósághoz?
Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – projektek stratégiai partnere
Kategóriák
Felszíni vízelvezető
Felszíni vízelvezető
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Szerelvények és idomok közművezetékeknek
Szerelvények és idomok közművezetékeknek
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...