Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – projektek stratégiai partnere

Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere

Mit jelent a szivacsváros elv? Hogyan tud hozzájárulni a szivacsváros a fenntarthatósághoz?

Az esővízkezelés globális úttörőjeként az ACO azt a célt tűzte ki maga elé, hogy stratégiai partner legyen a jövőbeli Green City, vagy zöld város, illetve szivacsváros projektekben. A zöld felületek, például utcák, tetők vagy homlokzatok ellensúlyozhatják a hőszigetek kialakulását, és egyúttal elősegíthetik a párolgásos hűtést. A szivacsváros koncepció azt jelenti, hogy az esővizet átmenetileg ott tároljuk, ahol az keletkezik. 

A modern nagyvárosokban általában magas a burkolt felületek aránya. Ennek eredményeként esőzések esetén megnövekszik a felszíni vízlefolyás. 

A városi csapadékvíz nagy részét a szennyvízelvezető rendszeren keresztül vezetik el. Ezért heves esőzések során előfordulhat, hogy a lezúduló hatalmas víztömeggel a rendszer nem erre méretezett kapacitása nem tud megbirkózni, így villámárvizek alakulhatnak ki. 

A meleg évszakokban a burkolt felületeknek köszönhetően könnyen létrejöhetnek az úgynevezett városi hőszigetek. Ez nem is csoda, hiszen a leaszfaltozott felszín gyorsan felmelegszik és mivel a korábban leesett csapadékvizet a csatornarendszerben elvezették, így nincs semmi, ami a párolgásával hűthetné a várost. 

Az elv

A városi fák pozitív hatással vannak a mikroklímára, hiszen csökkentik a szél sebességét és árnyékot adnak. Legalább ennyire fontos tény, hogy párologtatásuk révén növelik a levegő páratartalmát, amelynek köszönhetően az érzékelt környezeti hőmérséklet csökken. Éppen ezért a fák létfontosságúak nyár folyamán a helyi túlmelegedés, az úgynevezett városi hősziget-effektus kialakulása ellen. 

Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere
Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere
Copyright by 3:0 Landschaftsarchitektur

A szivacsváros elve egy olyan innovatív rendszer, amely lehetővé teszi a nagykoronás fák egészséges fejlődését a burkolt területeken. Ehhez egy földalatti csapadékvíz-visszatartó teret hoznak létre, így biztosítva a városi fák fennmaradását.

Ha a fák gyökérterülete burkolt felületek (járdák, parkolók, utcák) alatt található, az út alépítményének megfelelő szerkezetűnek kell lennie, amely megfelel mind az útépítés műszaki előírásainak, mind a fák biológiai igényeinek. A csapadékvíz-visszatartó tér kialakításával a csatornarendszer tehermentesül, a fák vízellátása viszont száraz időszakban is megvalósítható.

Tények

A klímaváltozás már itt kopog az ajtón, sőt már inkább az előszobában jár! A forró, száraz nyarak egyre inkább megszokottá válnak a mind melegebb nappalok és éjszakák mellett. A helyileg előforduló heves esőzések gyakrabban terhelik túl a csatornarendszereket és villámárvizeket okoznak. A helyi önkormányzatoknak stratégiákat kell kidolgozniuk az éghajlatváltozás ezen következményeire.

A következő évtizedekre vonatkozó éghajlati előrejelzések a klímaválság erősödését jelzik. Ahhoz, hogy településeink a jövőben élhetőek maradjanak, már a jelenben hatékony intézkedéseket kell hozni. 

Kihívás: a fáknak hely kell

A fák csak körülbelül 30 éves koruk után érik el teljes potenciáljukat az éghajlatváltozás hatásaival szemben, amikor már elég nagy koronával rendelkeznek. A korona mérete azonban közvetlenül összefügg a gyökér térfogatával. A gyakorlatban városokban, településeken sokszor kicsi fákat találunk, amikhez nem megfelelő talaj és szennyezett víz társul. Az ilyen fák néhány év elteltével megrekednek a fejlődésben, fokozott karbantartást igényelnek, sőt gyakran idő előtt elpusztulnak. A fák gyökerei pedig nem egyszer jelentős károkat okoznak az önkormányzati infrastruktúrában (például felpúposodott útfelületek).

Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere
Az ACO a jövőbeli Green City – szivacsváros – stratégiai partnere
Copyright by LWG Veitschöchheim 2016

A városi fák nagy többsége jelenleg csak 20-30 éves kort ér meg, ráadásul aránylag kicsi marad. Még csak a közelébe sem érnek annak a lombkorona-méretnek, amellyel enyhíteni tudnák a klímaválság következményeit. A szivacsváros elve szerint a felszíni favermek kisebbek lehetnek, mert a burkolt felületek alatt víz és levegő áll rendelkezésre a fák számára. Az esővizet a szivacsváros földalatti tározó / szikkasztó terébe vezetik, talajrészecskékkel megkötik, és addig tárolják, amíg a fák el nem párologtatják. A felesleges víz kiszivárog vagy elfolyik. 

Szivacsváros a gyakorlatban

Aspern Seestadt vagy Aspern Tóváros Bécs egy újonnan felépült városrésze, amelyet az éghajlatváltozás és az abból fakadó kihívások figyelembevételével terveztek.

A fent említett célok eléréséhez az ACO számos termékével tud hozzájárulni, melyek a csapadékvíz összegyűjtését, tárolását, szükség szerint tisztítását és a természetbe történő visszajuttatását teszik lehetővé.

Az ACO innovatív csapadékvíz-gazdálkodási megoldásainak – ACO SWM – oldalát itt érheti el.

A hírben szereplő termékek
ACO DRAIN Monoblock PD és RD folyókák
 
ACO DRAIN Monoblock PD és RD folyókák

Az ACO DRAIN Monoblock, ráccsal egybeöntött, biztonságos, jó hidraulikai tulajdonságú folyókarendszer, mely a klasszikus rácsos folyókáktól alapvetően eltér. Alkalmazása savaknak, lúgoknak kitett területeken, benzinkutaknál valamint autópályákon és nagyforgalmú utakon akár keresztirányú vízelvezésre is javasolt. A fagynak, sónak, vegyszereknek ellenálló folyókák a legmagasabb biztonságot és stabilitást garantálják a közutakon egészen D400-as terhelésig.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kerbdrain 305/480 szegélyfolyókák
 
Kerbdrain 305/480 szegélyfolyókák

Egy új elem a kültéri vízelvezető rendszerek közt, mely egyesíti magában a szegélykő és folyóka előnyeit. Alkalmazható buszöblök, út- és járdaszegélyek, körforgalmak kialakításakor, ahol a hatékony víztelenítés alapkövetelmény. Kiváló hidraulikai tulajdonságokkal rendelkezik, nem zavarja a meglévő közműveket, drénaszfaltnál is alkalmazható.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
ACO Qmax tározócsöves vízelvezető rendszer
 
ACO Qmax tározócsöves vízelvezető rendszer

Polietilén anyagú, tojásszelvény kialakítású résfolyóka, szabályozható kifolyással, nagy átfolyási keresztmetszettel és tározó térfogattal, mely alkalmas hirtelen jött, nagy intenzitású csapadékvizek rövid idejű tárolására. Nem igényel külön csatornahálózat kiépítést. Hagyományos vasbeton tisztítóaknához csatlakoztatható, egyszerűen és gyorsan szerelhető. Az aszfalt, térkő és beton burkolattal is összeépíthető vízelvezető rendszer az MSZ EN szerinti A15, B125, C250, D400 terhelési osztályra egyaránt kapható. A Qmax Neo 300, a Qmax család legújabb tagja, a gyártási és szállítási folyamat tekintetében különbözik a klasszikus Qmax család elemeitől.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
ACO DRAIN PowerDrain folyókák nehéz terhelésre
 
ACO DRAIN PowerDrain folyókák nehéz terhelésre

A PowerDrain folyókák SK folyókacsalád továbbfejlesztésének eredménye, az SK-hoz hasonlóan szintén F900 kN terhelési osztályig alkalmazhatóak. A "V" keresztszelvénynek köszönhetően kisebb szélességi mérettel akár nagyobb vízelvezetési kapacitás érhető el, mivel a folyókában jelentősen gyorsabb vízáramlási sebesség alakul ki mint a klasszikus "U" szelvényűekben, és ez garantálja a nagy felületek megfelelő víztelenítését. A folyóka kevesebb tisztítást igényel, mivel a hordalék a gyors vízáramlás miatt nem, vagy kevésbé ülepedik le.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer
 
ACO Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer

ACO Stormbrixx egy elemes szikkasztó rendszer műanyagból, amely egyaránt alkalmazható esővíztároló blokként és esővízszikkasztó blokként is. A rendszer alapelemei intelligens módon kötésben csatlakoznak egymásba, ezáltal egy nagy szerkezeti szilárdságú integrált rendszert hozva létre. A szivárgóblokk alkalmazható közvetlenül a csapadék keletkezési helyén, de távolabb elhelyezett kialakításban is. A szikkasztó rendszer segítségével a víz ellenőrzött módon, fokozatosan juttatható vissza a talajba. Ezzel a módszerrel mind a környezet impulzusszerű terhelése elkerülhető, mind pedig települési csatornahálózat tehermentesítése megoldható. Az ACO Stormbrixx szikkasztó rendszer segítségével az esővíz az ingatlan területén marad, ezáltal komoly költségek is megtakaríthatók, ugyanakkor a rendszer jelentősen hozzájárul a víz természetes körforgásához. Az SD rendszer standard, míg a HD rendszer nehéz terhelés esetén alkalmazható.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
ACO DRAIN® Multiline Seal in folyókák
 
ACO DRAIN Multiline Seal in rácsos folyókák gumitömítéssel

Az ACO DRAIN® Multiline Seal in egy EPDM tömítéssel ellátott folyókatest A-E terhelési osztályra, beépített, 0,5%-os fenékeséses (1-10-ig) kivitelben. A tömítettségnek köszönhetően nem juthat szennyező anyag a talajszerkezetbe, valamint a beton teherhordó réteg nem tud átnedvesedni az illesztéseknél és a téli időben, így fagykár nem gyengítheti a folyóka alapját.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
ACO Stormclean TF technikai szűrő
 
ACO Stormclean TF technikai szűrő

Az ACO technikai szűrők csapadékvizek tisztítására szolgálnak. A csapadékvizek szennyezettek lehetnek ásványi olajjal, nehézfémekkel (réz, cink és ólom) vagy akár foszforral is, melyek elsősorban járművekből, valamint egyéb ipari folyamatokból kerülhetnek a csapadékvízbe. A szűrő eltávolítja a csapadékvízből az ásványolajokat és nehézfémeket. Az ACO Stormclean TF nagyon reaktív szűrőanyagot használ ezeknek az anyagoknak a kiszűrésére és megkötésére, valamint különösen hatékony a 63 mikronnál kisebb részecskeméretű lebegőanyagok kiszűrésében. A TSS-eket a szűrőanyag megköti, így megvédi a felszín alatti vizeket a szennyeződéstől.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Biztonságos vízelvezetés a tiszta jövőért
Innovatív esővízkezelés az ACO rendszerlánccal
Kategóriák
Felszíni vízelvezető
Felszíni vízelvezető
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Csapadékvízszűrők, benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...