A Weishaupt irodaház gépészeti kialakítása

A hőtechnikai rendszerben minden alkalmazott elem egymással összehangoltan működik

26 évvel azután, hogy a Weishaupt megkezdte működését Magyarországon, a Max Weishaupt GmbH úgy döntött, hogy egy kereskedelmi és oktatási központtal teszi nyomatékossá magyarországi jelenlétét. 

A meghatározott peremfeltételek a következők voltak: 

  • az első kelet-európai leányvállalat épülete illeszkedjen a Weishaupt-épületek sorába
  • érvényesüljenek az energiatakarékosság, energiahatékonyság, környezetvédelem alapelvei
  • minden helyiség a feladatának megfelelően kialakított és szabályzott legyen
A Weishaupt irodaház gépészeti kialakítása
A Weishaupt irodaház gépészeti kialakítása
Fotó: Mónos Gábor

A Weishaupt Hőtechnikai Kft. 2002 augusztusában elfoglalta a háromszintes, egyenként 360 m² alapterületű irodaépületet, és egy 540 m² magasraktárat. A tervezés során intenzív együttműködésben dolgozott az építész és a gépész, megrendelő Weishaupt. A cél a Weishaupt elvárásait kielégítő, feladatát teljesítő épület volt. 
A gépészeti méretezések során az épületen elhelyezhető legnagyobb ablakfelületek figyelembevétele mellett a következő szempontok érvényesülése volt a cél: 

  • széles hő-szabályozhatóság
  • a lehető legkisebb légáramlás

Az épületfelügyeleti rendszerrel támasztott elvárások: 

  • működése során kerülje a hirtelen hőmérséklet-váltást
  • a földgáz és megújuló energiaforrás figyelembevételével az energetikailag leghatékonyabb működés biztosítása

A mintegy 6000 légköbméter fűtését, temperálását két Weishaupt WTC 45 típusú (egyenként 45 kW teljesítményű), kazánházi levegőtől független légellátású kondenzációs kazán biztosítja, melyek kaszkádban való vezérlését (a külső és belső hőmérséklet figyelembevételével) a Neuberger épületfelügyeleti rendszer végzi.

Energiák érkezése az osztóra
Energiák érkezése az osztóra

A kazánköri osztó és a fűtésköri osztó között hidrováltó található. A radiátoros hőleadók és a melegvíztermelés ellátásán kívül, a két kazán, illetve a vezérlés hőt juttat a beszívott külső levegő parancsolt értékre való felmelegítéséhez, valamint a magasraktár (hőlégfúvós) temperálásához. Az irodaterekbe, tárgyalókba, oktatókba mindig friss levegőt juttatnak be, majd a helyiségekből elvezetett használt levegő kilép az épületből. Ennek hőtartalma azonban nem vész el: hővisszanyerővel átadja azt a beszívott levegőnek. 

Az irodaépület és a raktár között egy kis belső kertben helyezték el azt az aknát, melyen keresztül történik a légbeszívás. A nyári időszakban, amikor hűtés szükséges (a hűtőgép az irodaépület tetején található, 7/12°C a hűtési osztó ellátásához), az álmennyezetben elhelyezett hűtöttvizes (16/18°C) spirálokhoz áramlik fel a helyiséglevegő, majd ott lehűlve az álmennyezet légáteresztő elemein keresztül „folyik” vissza a munkaterekbe: komfort alacsony légáramlással. Az épületgépészeti megoldások hatékony és biztonságos működtetése a Neuberger cég (a Weishaupt csoportban az energia-menedzsmentre szakosodott) épületfelügyeleti rendszerének a feladata, melynél az élettartamig szóló alkatrész biztosítása garantált. 
Minden, a hőtechnikai rendszerben alkalmazott elem egymással összehangoltan működik – a felhasználó szempontjából ennek fontosságát, jelentőségét a Weishaupt régóta hangsúlyozza.

Weishaupt energiatárolós kondenzációs rendszer
Weishaupt energiatárolós kondenzációs rendszer

A WTC kazánok kiemelkedően alacsony NOx-kibocsátásúak, minden ismert előírás határértékénél jóval alacsonyabb jellemzővel. Magyarországon egyedüliként rendelkeznek a Környezetbarát Termék Védjeggyel. Megújuló energiaforrásként, a Nap energiájának hasznosítására 82%-os hatásfokú síkkollektorokat telepítettek a melegvíz-előállítás költségeinek csökkentésére. A Környezetbarát Termék Védjegyű kollektorok szintén a Weishaupt környezettudatos energetikájának eszközei.    
Az épületben elméleti és gyakorlati oktatótermek vannak. A délelőtti elméletet követően, gázégők, olajégők szerelési, beállítási, karbantartási tevékenységeit gyakorolhatják a hallgatók egy 240 kW teljesítményű próbalángcsövön, melynek hője a kazánházban található osztóra jut. A teremben minden biztonságtechnikai berendezés (gázérzékelő, vészszellőző) felszerelésre került. Magyarországon több mint 7000 Weishaupt berendezés működik, sokuk már két-három évtizede. Az ezeket karbantartó, javító szakemberek rendszeres képzésére mindig nagy hangsúlyt fektet a cég. 

Weishaupt split hőszivattyú oktatófal
Weishaupt split hőszivattyú oktatófal

Az irodaház gépészeti helységének kialakítása olyan, hogy minden beépített egységnek (osztó, szivattyú, csatorna, szabályzó, bivalens melegvíztároló, kazán stb.) a karbantartása, hozzáférhetősége biztosított. A Weishaupt készülékeknél ez tervezési szempont: egy karbantartást a lehető legrövidebb idő alatt kell tudni elvégezni, legyen az égő vagy kazán. Nincs szükség szétszerelésre, a kifordíthatóság, a nagyméretű karbantartó-nyílások épp ezért kerültek kialakításra.
A kivitelezés során választott anyagok, szigetelések mind az alacsony energiaszükségletet szolgálják, a beépített szabályzók, szivattyúk mind magas hatékonyságú távvezérelt elemek. 
Az eltelt közel 18 év alatt nem volt számottevő meghibásodás, nem volt szolgáltatás-kiesés. A rendszer felépítését tekintve ma is bármely többcélú épületben a korszerű technika megvalósításaként telepíthető, ajánlható.

A hírben szereplő termékek
Weishaupt WTS-F2 síkkollektor tetőre építhető rendszer Weishaupt WTS-F1 napkollektorok tetőbe építhető rendszer Weishaupt WTS-F2 síkkollektor lapostetőre szerelhető rendszer
 
Weishaupt WTS szolárrendszer
3 termék

A Weishaupt napkollektorok a kondenzációs rendszerek és hőszivattyúk ideális kiegészítője. Robusztus kialakításúak, lépésálló felületűek és időjárásállók. Mind melegvíz-készítéshez, mind fűtésrásegítésként hőellátás támogatására kiválóan alkalmasak. Alkalmazásával megtakarítható a melegvízkészítésre fordított éves tüzelőanyagfogyasztás akár 60, fűtésrásegítésnél az éves fűtési tüzelőanyagfelhasználás akár 30%-a.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Weishaupt Thermo Condens WTC-GW 25 K-35P (3 – 25 kW) kondenzációs gázkazán, fali Weishaupt Thermo Condens WTC-GW B Weishaupt Thermo Condens WTC-GW/GB integrált ivóvízmelegítővel Weishaupt Thermo Condens WTC-GB gázkazán installációs lábazattal
 
Weishaupt gáz kondenzációs rendszerek
10 termék

A Weishaupt gáz kondenzációs rendszerek széles teljesítménytartományban állnak rendelkezésre. Alkalmasak családi házak, többlakásos társasházak, iskolák, kórházak vagy akár ipari épületek fűtésére is. Mindegyik rendszer hatékony és takarékos, különösen szolárrendszerrel kombinálva.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Weishaupt melegvíztárolók egy- és kétlakásos családi házakhoz Weishaupt melegvíztárolók épületkomplexumokhoz Weishaupt kombinált tárolótartályok Weishaupt energiatárolók
 
Weishaupt vízmelegítők
4 termék

A hatékony és környezetkímélő fűtési rendszer iránti igénnyel többnyire párosul a megbízható és kényelmes használatimelegvíz-készítés kívánalma is. A Weishaupt ezért a fűtési rendszereihez illeszkedő, szinte minden szituációra alkalmas vízmelegítőket és energiatárolókat is kínál.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Weishaupt Thermo Condens WTC-GW
 
Weishaupt Thermo Condens WTC-GW (45, 60 kW) kondenzációs gázkazán, fali

Családi házak és társasházak, kereskedelmi és ipari építmények fűtésére szolgáló energiaközpont, mely sokoldalú alkalmazhatóságával és nagyon csendes üzemével tűnik ki.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Napkollektorok
Napkollektorok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...