Kingspan

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer

A Kingspan PIRALU légcsatorna rendszert építőipari kivitelezésekhez, épületgépészeti (HVAC) alkalmazásokhoz tervezték. Alkalmazható mind új építésnél, mind felújításnál lakóépületekben, kereskedelmi és ipari, valamint közösségi és szabadidős létesítményekben. Ezen felül kiemelten alkalmazható vasmentes alkalmazásokban és olyan egyedi műszaki követelményű projektekben, ahol a szálmentes szigetelés alkalmazása ajánlott.

 • alacsony beépítési méret
 • minimális légveszteség
 • könnyen alakítható

Letöltések

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer - részletes termékismertető

részletes termékismertető

pdf 3.4 MB
Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer
 

Nem találta meg, amit keres?

Dokumentum igénylése

Műszaki adatok

Kingspan PIRALU

anyag

anyag

zártcellás poliizocianát (belső hőszigetelő mag); alumínium (borítás)

bevonat anyaga

bevonat anyaga

80 mikron vastag lakk (belső oldalon);
80; 200 mikron vastag lakk (külső oldalon)

hőmérséklet [°C]

hőmérséklet [°C]

-20…+80 (belső hőmérséklet folyamatos üzemben)

kivitel / típus

kivitel / típus

panel légcsatorna rendszer

légsebesség [m/s]

légsebesség [m/s]

25,4 (max.)

panelvastagság [mm]

panelvastagság [mm]

20; 30; 50

tűzvédelmi osztály

tűzvédelmi osztály

B–s2, d0

üzemi nyomás [Pa]

üzemi nyomás [Pa]

1500 (tervezett max. pozitív, negatív nyomás)

Áttekintés

A légcsatorna hálózat hagyományosan horganyzott acéllemezből készül, melyet beszerelnek, majd egy külön, második műveletként szigetelnek. Ezzel szemben az előszigetelt Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer egy munkafázisban felszerelhető. Ez a rendszer szinte az összes problémát kiküszöböli, ami a horganyzott acél és az ásványi rost alapú panel légcsatornákkal kapcsolatban felmerül, ugyanakkor további előnyöket is kínál a tervező mérnököknek, a légcsatorna gyártóknak, az épületgépész kivitelezőknek, az üzemeltetőknek, az ingatlanfejlesztőknek és az ingatlan tulajdonosoknak.

A Kingspan PIRALU panelből készült légcsatorna rendszer - a hagyományos horganyzott lemez légcsatornával szemben - a légveszteséget a töredékére csökkenti. Ennek köszönhetően ez a korszerű rendszer az alacsony energiafelhasználás, az üzemeltetésből adódó alacsony széndioxid (CO2) kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentésének hármas előnyeit is kínálja. 

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer
Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer

Miből áll a Kingspan PIRALU Rendszer?

A rendszer prémium teljesítményű Kingspan PIRALU paneleket, gyártási módszertant, különböző csatlakozórendszereket és komplett tartozéklistát tartalmaz, melyekkel akár 4 m hosszú előszigetelt elemekből álló négyszög, illetve kör légcsatorna rendszer építhető, megfelelve a hőszigetelési, tűzvédelmi és légtömörségi előírásoknak.

A PIRALU panelek 20, 30 és 50 mm vastag alapkivitelben érhetők el, melyek nem szálas, poliizocianát zártcellás belső hőszigetelő magját egyik (belső) oldalán 80 mikron vastag lakkréteggel védett alumínium borítás, másik (külső) oldalán 80 vagy 200 mikron vastag lakkréteggel védett alumínium borítás vesz körül. Ezen felül többféle csatlakoztató rendszer érhető el, melyek számos lehetőséget biztosítanak az adott projekt vagy kivitelezési feladat követelményeihez, előírásaihoz.

A Kingspan PIRALU panelekből gyártott légcsatorna rendszerek tervezési metódusa megegyezik a hagyományos, horganyzott lemez légcsatorna rendszerek esetében használt méretezési alapelvekkel. 

A Kingspan PIRALU Rendszer súlya 75%-al kevesebb, mint a kőzetgyapottal hőszigetelt horganyzott légcsatornáké. Ennek köszönhetően a Rendszer függeszthető könnyített acél függesztő fülekkel és vékonyabb menetesszárakkal, vagy könnyű drótkötél, pl. Gripple függesztő rendszerekkel. A nagyobb keresztmetszetek pedig a hagyományos horganyzott légcsatorna rögzítési megoldásokkal szerelhetők.

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer
Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer

A Kingspan PIRALU Rendszer jellemzői?

 • Könnyű: a súlya közel 75%-kal könnyebb, mint a kőzetgyapottal szigetelt horganyzott lemez légcsatornéké, így ideális választás olyan felújítási projektekben, ahol a meglévő épületszerkezet teherhordó képessége korlátozott az új épületgépészeti rendszerekhez.
 • Gyors Kivitelezés: az akár 4 m hosszú, könnyű légcsatorna elemek egy munkafázisban felszerelhetők, így nem szükséges a szigetelést külön munkafázisban elvégezni, mellyel csökken a projekt légcsatorna elemeinek szerelési időszükséglete.
 • Helytakarékos: alkalmazásával átlagosan 150-200 mm gépészeti tér spórolható meg, mivel a légcsatorna szigetelés elhelyezéséhez szükséges hely elhagyható. A légcsatorna egészen a mennyezethez, a falhoz vagy a padlóhoz rögzíthető.
  Gazdaságos: kevesebb munka és anyagdíj, ideértve a rögzítési és az épület elsődleges tartószerkezeti elemeit is - átlagosan 15 %-kal alacsonyabb költség.
 • Minimális Légveszteség: a hagyományos horganyzott lemez légcsatornához képest nagyságrenddel kevesebb légveszteséget biztosít, és akár D légtömörségi érték az EN 1507: 2006 szabvány szerint, vagy C légtömörségi érték az EN 13403: 2003 szabvány szerint.
 • Alacsonyabb energiafelhasználás és üzemeltetési költség: a légcsatorna rendkívül alacsony légvesztesége jelentős elektromos energia megtakarítást eredményezhet az alacsonyabb fűtési és hűtési igény előállítása, valamint a ventilátorok kisebb energiafelhasználásának köszönhetően.
 • Tűzvédelmi besorolás: a Kingspan PIRALU panelek kétoldali alumínium kasírozással az Európai Tűzvédelmi Besorolási Rendszer szerint Euroclass B–s2, d0 tűzvédelmi minősítéssel rendelkeznek.
 • Könnyen módosítható: a légcsatorna elemek kialakítása akár a projekt helyszínén is könnyen módosítható, igazítható az előre nem látott tervezői változtatások vagy egyéb, váratlan helyszíni adottságok miatt.
 • Gazdaságosság a teljes élettartam alatt: 30 év alatt akár 25 %-os megtakarítás is elérhető a hagyományos ásványgyapot hőszigeteléssel ellátott horganyzott lemez légcsatornával szemben.
 • Alacsony anyagveszteség: a számítógép vezérelt elővágási és gyártási folyamatok során jelentősen csökkenthető az anyagveszteség a kézi szabáshoz képest.
 • Vékony szigetelés: az alacsony hővezetési tényezővel (k–érték / λ– érték) rendelkező Kingspan PIRALU panelek a leghatékonyabb hőszigetelési értékkel rendelkező és egyben a legvékonyabb hőszigetelő anyag, melyet általában előszigetelt légcsatorna elemek gyártására használnak.
 • A szálmentes, merev hőszigetelő mag: kizárja annak a lehetőségét, hogy a légáramlatba szálas anyag kerüljön a légcsatornán keresztül, mivel a levegő sehol nem érintkezik közvetlenül a hőszigetelő anyaggal.
 • A legszigorúbb szabványok szerint gyártva: a panelek gyártása az EN ISO 9001: 2008 és az EN ISO 14001:2004 minősített gyártási folyamatok szerint történik.
 • Alacsony környezeti hatás: akár 65 %-kal kevesebb, mint a kőzetgyapottal vagy más szigetelőanyaggal szigetelt horganyzott lemez légcsatornák esetében.
 • Kevesebb üzemi CO2 kibocsátás: a légcsatorna alacsony légveszteségének és az abból adódó alacsonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően.
 • Zero ózonlebontó és alacsony Globális Felmelegedési Potenciál: a panelek hőszigetelő magja CFC és HCFC mentes.

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer
Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer

Alkalmazási lehetőségek

A Kingspan PIRALU légcsatorna rendszert építőipari kivitelezésekhez, épületgépészeti (HVAC) alkalmazásokhoz tervezték. Alkalmas mind újépítésre, mind felújításra lakóépületekben, kereskedelmi és ipari létesítményekben, közösségi és szabadidős létesítményekben. Ezeken felül kiemelten alkalmazható vasmentes alkalmazásokban, és egyedi műszaki követelményű projektekben, ahol a szálmentes szigetelés, alkalmazása ajánlott, mint például:

 • élelmiszeripar, ital- és gyógyszeripar,
 • tiszta terek és monitorozott higiéniai helyiségek,
 • nagy páratartalmú helyiségek,
 • uszodák,
 • kórházak,
 • kommunikációs központok steril helyiségei és adatközpontok szerverhelyiségei.
Ajánlott kategóriák
Légcsatornák, szellőzőcsövek
Légcsatornák, szellőzőcsövek
Légtechnikai mérő és szabályozó szerkezetek
Légtechnikai mérő és szabályozó szerkezetek
Légtechnikai szabályozó és vezérlő automatika
Légtechnikai szabályozó és vezérlő automatika
Légbevezető, befúvó és légelvezető elemek
Légbevezető, befúvó és légelvezető elemek
Tűzvédelmi és füstmentesítő elemek
Tűzvédelmi és füstmentesítő elemek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...