Schneider Electric motorvezérlő megoldásokkal jobban pörögnek a motorok

Schneider Electric motorvezérlő megoldások

Kevesebb állásidőt és alacsonyabb költségeket biztosítanak a fejlett digitális rendszerek

Jelentős mértékben csökkenő állásidő, a nem tervezett leállások után lényegesen gyorsabb újraindulás, alacsonyabb tervezési költségek – többek között ezekkel az előnyökkel jár, ha egy vállalat átfogó megközelítést alkalmaz a villanymotorok menedzselése során. A Schneider Electric megoldásai a stabil energiaellátástól a rendszerintegráción keresztül a teljes eszköz menedzsmentig biztosítják a hatékonyabb üzemeltetést, amely azon túl, hogy kevesebb kiadást jelent, a fenntarthatósági célok megvalósítását is támogatja. 

Gyárakban, az energiatermelésben és -elosztásban, a bányászatban, a vízkezelésben, vagy éppen a kereskedelmi célú ingatlanokban számtalan villanymotort használnak világszerte. Ezek a berendezések kritikus fontosságú eszközök, ugyanakkor jelentős villamosenergia-fogyasztók: az ipari vállalkozások esetében például a villamosenergia-felhasználás átlagosan 60 százalékát teszik ki. Éppen ezért nagyon komoly előnyökkel járhat egy cég számára, ha átfogó megközelítést választ a villanymotorok alkalmazásának tervezése, azok üzemeltetése, karbantartása és felügyelete során. 

Schneider Electric motorvezérlő megoldások
Schneider Electric motorvezérlő megoldások

Átfogó szemlélet

A Schneider Electric egyedülálló, integrált és holisztikus motormenedzsment-megközelítése több, egymásra épülő tényezőből áll össze. Az ügyfélközpontúság jegyében a vállalat megoldásai – a tervezéstől a megvalósításon át egészen a működtetésig – a megrendelők által használt villanymotorok egyedi igényeihez igazodnak. A holisztikus architektúrának köszönhetően áthidalják az automatizálási és az energiaellátási rendszerek közötti szakadékot, jelentősen növelve ezzel a motorok hatékonyságát. A Schneider Electric által kidolgozott tervezési folyamat segít abban, hogy a felhasználók digitálisan egységesíthessék automatizálási és energetikai rendszereiket a nagyobb energiahatékonyság érdekében. A társaság megoldásai átfogó eszközteljesítmény menedzsmentet kínálnak, növelve ezzel a villanymotorok megbízhatóságát, hatékonyabbá téve a karbantartást és üzemeltetést. 

A Schneider Electric termékeinek és szolgáltatásainak alkalmazásával akár 20 százalékkal is javulhat a villanymotorok rendelkezésre állása, miközben az állásidő 50 százalékkal csökkenhet, a nem tervezett leállásokat követően pedig akár négyszer gyorsabb lehet az újraindulás. Az átfogó megközelítés pedig már a tervezési fázisban is megmutatkozik, akár 30 százalékos költségmegtakarítást eredményezhet a mérnöki költségek kapcsán. 

A villanymotorok menedzselésénél a Schneider Electric egy egyedi, öt fő pillérből álló megközelítést alkalmaz. Ennek részét képezik a szakértői szolgáltatások, a fejlett motorvezérlés, a megfelelő védelem és integráció a villamos hálózatba, a folyamatosan egyenletes energiaminőség biztosítása, valamint az eszközmenedzsment. A villanymotorok teljes bekerülési költségéből a kezdeti beruházás és a karbantartás mintegy 5 százalékot tesz ki, a fennmaradó 95 százalék a működésükhöz szükséges villamos áram költsége. Éppen ezért gazdasági szempontból is kiemelt kérdés, hogy mennyire hatékony ezeknek a berendezéseknek a működése. Az energiamegtakarításhoz vezető úton az első lépés a motorok energiahatékonyságának növelése, viszont ahhoz, hogy tényleg komoly eredményeket érjünk el, célszerű átfogóbban gondolkodni és ezeknek a berendezéseknek a teljes működési környezetében megvalósítani a hatékonyságjavító intézkedéseket. 

Schneider Electric motorvezérlő megoldások
Schneider Electric motorvezérlő megoldások

Egyszerű online tervezés

A Schneider Electric EcoStruxure Motor Control Configurator segít abban, hogy egyszerűen és gyorsan, akár online megtervezhesse komplett motorvezérlő megoldását. A rendszerben alkalmazásspecifikusan beállíthatók a legoptimálisabb motorindítási megoldások. 

A mySchneider felületen keresztül a megadott alapadatok (betáplálási feszültség, motor teljesítménye, szegmens, alkalmazás) alapján referenciaszám szintű javaslatot tesz a konfigurátor a megfelelő Schneider Electric termékekre – például a frekvenciaváltókra – és rögtön felkínálja a szükséges dokumentációk letöltését is. Vagyis néhány kattintással elvégezhet más esetben órákig, vagy akár még tovább tartó folyamatokat.

Könnyű elemzés

A Schneider Electric EcoStruxure Motor Management Design alkalmazása segítségével kényelmesen és gyorsan fel lehet mérni, hogy mely villanymotoroknál kínálkoznak energiamegtakarítási lehetőségek. A webes alkalmazásban a berendezés alapvető paramétereinek és működési mutatóinak megadása után elindítható az értékelési folyamat és a rendszer az energiára, a költségekre és a szennyezésre vonatkozó indikátorokat szolgáltat, amelyek támogatják a szükséges döntések meghozását. A megjelenített adatokból pedig egy gombnyomásra részletes jelentést készíthetünk. 

Schneider Electric motorvezérlő megoldások
Schneider Electric motorvezérlő megoldások

Piacvezető megoldások

Ha pedig rendelkezésre állnak azok az információk, amelyekkel nem csak a villanymotorok, de a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztéma energiahatékonysága is látványosan javítható, akkor a szükséges fejlesztések megvalósítására a Schneider Electric széles termékpalettája kínál megoldásokat. A tápellátás kapcsán a vállalat jól ismert innovációjára épülő, robusztus Pact sorozat jelenthet jó választást, amely világszínvonalú megszakítókból, kapcsolókból, áram-védőkapcsolókból és olvadóbetétes biztosítókból áll, amelyek minden hagyományos és speciális alkalmazáshoz használhatók. A motorvezérlés és -védelem vonatkozásában a TeSys, az Altivar és az Easergy termékek átfogó megoldást kínálnak a kis- és középfeszültségű motorok és fogyasztók indítására, vezérlésére, védelmére és felügyeletére, lefedve a közvetlen és lágyindítást, valamint a frekvenciaváltóval történő vezérlést.

A panelintegrációhoz a felhasználók telepíthetik és bevezetékezhetik az összes eszközüket a Set sorozatú kapcsolóberendezésbe vagy univerzális rackszekrényekbe egy szoftverrel, amely támogatja a konfigurálást, az árajánlat-készítést és a megrendelés végrehajtását. A rendszerintegráció kapcsán érdemes tudni, hogy a gépekhez, épületekhez, infrastruktúrához vagy folyamatokhoz tervezett EcoStruxure™ rendszerekbe egy rendkívül modern és hatékony eszközalapú szoftverrel csatlakoztatható és integrálható minden szükséges eszköz. Az EcoStruxure platform új, digitális felhőalapú Advisor megoldásai széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak a gépekre, a berendezésekre vagy a teljes folyamatra vonatkozóan, így biztosítva az eszközök mindenkori legnagyobb hatékonyságát és megfelelő állapotukat.

A villanymotorok és a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztéma hatékony tervezésével, működtetésével és irányításával nem csak a költségeik csökkentése, valamint termelékenységük javítása érdekében tehetnek sokat a vállalkozások, de az energiafelhasználás mérséklésének köszönhetően a fenntarthatósági törekvéseiket is támogathatják. 

A Schneider Electric motorvezérlő és -védelmi megoldásairól bővebb információ itt érhető el.

Schneider Electric motorvezérlő megoldások
Schneider Electric motorvezérlő megoldások
A hírben szereplő termékek
Altivar ATS480 lágyindító Altivar Machine 12 egyfázisú frekvenciaváltó Easy Altivar ATV310 frekvenciaváltó Altivar Machine ATV320 frekvenciaváltó
 
Schneider Electric Altivar frekvenciaváltók és lágyindítók
11 termék

Az Altivar frekvenciaváltók és lágyindítók segítségével növelheti villamos motorjainak energiahatékonyságát az indítási áramfelvétel vagy akár a működési fordulatszám optimalizálásával.

11 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
MasterPact MTZ nagyteljesítményű légmegszakítók 630 …. 6300 A EasyPact CVS kisfeszültségű öntöttházas megszakítók és szakaszolókapcsolók, 100–630 A Easypact EZC öntöttházas megszakítók 250 A-ig Compact NS, Compact NSX és Compact NSXm öntöttházas megszakítók
 
Masterpact, Compact, Easypact megszakítók
6 termék

Az Easypact kényelmes megoldásokat biztosít 25–250 A névleges áramerősség-tartományban. A Compact megszakítók 630 illetve 1600 A-ig alkalmazhatók, és lehetővé teszik a kapcsolószekrények egységesítését a gyorsabb beépítés és a kisebb hibalehetőség eléréséhez. A megszakítók egymás mellett is könnyen beépíthetőek, minimális helyigénnyel. A Masterpact NT és Masterpact NW előnye az elosztóberendezések egységesítése, a méretek optimalizálása és a beépítés egyszerűsítése.

6 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
TeSys motorindítók, mágneskapcsolók
 
Schneider Electric TeSys motorindítók, mágneskapcsolók

A TeSys T rövidzárlat védelem és kontaktor kombinációval együtt teljes felügyeletet képes nyújtani egy motornak, a védelmi és vezérlési funkciók mellett. A TeSys D kisméretű kompakt mágneskapcsolók és forgásirány váltók 150 A-ig induktív motorokhoz és 250 A-ig ohmos motorokhoz használhatók. Az új kontaktor innovatív elektronikus vezérlőtekerccsel van felszerelve, amely akár 80%-kal csökkentheti a felhasznált energiát és 50%-kal csökkenti a hődisszipációs veszteségeket a szekrények belsejében, összehasonlítva a hagyományos elektro-mechanikus tekercsekkel.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Gyártóspecifikus épületvillamossági szoftverek
Gyártóspecifikus épületvillamossági szoftverek
Frekvenciaváltók, lágyindítók
Frekvenciaváltók, lágyindítók
Motorvédő kapcsolók, kontaktorok, motorvédő relék
Motorvédő kapcsolók, kontaktorok, motorvédő relék
Szoftverek, plotterek
Szoftverek, plotterek
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...