Intelligens elemtár a CAIROX Hungary termékpalettájáról

Ki az, aki nem szeretne hatékonyabb lenni, kevesebb időt tölteni a katalógusok lapozgatásával, vagy különböző kiválasztó szoftverek használatával? A CAIROX Hungary abban nyújt segítséget, hogy az adott légtechnikai elem kiválasztása, a terv elkészítése és dokumentálása során akár 60%-nyi időt is megtakaríthassunk egy tervezési munkánál.

Általános tájékoztató a Revit MEP szoftverről és a fejlesztés alatt álló elemtárról

A világ legnagyobb gépészeti tervező szoftvereket gyártó cége, mely jelenleg a piac 70%-át birtokolja az Autodesk. A cég egyik fejlesztése, mely teljesen szakított az eddigi hagyományokkal, a Revit és ennek szakág-specifikus verziói. Elérhetők az építészeti (Architecture), épületgépész-villamos (MEP - Mechanical and Electrical Plumbing) és a szerkezettervező (Structure) elnevezésű verziók is, 2013 óta pedig a szakági verziókat egyben is piacra dobták.

A jelenlegi Revit szoftverek a különböző más tervező szoftverek által készített formátumok nagy részével kompatibilisek (ArchiCAD, Inventor, AutoCAD stb.), hogy a tervezők átállását, valamint az eddigiekben igencsak jellemző kompatibilitási problémákat kiküszöböljék. Az Autodesk tervező szoftverekkel a kapcsolódás intelligens: Inventor-ból a berendezés átadható a Revit MEP-nek, az AutoCAD Civil 3D (építőmérnöki tervezőprogram) terepmodell átvihető a Revit-be, míg a Revit MEP-ből a közmű csatlakozás pontjai és azok terhelése kivihetők.

Az épületgépészek számára érdekes szoftver a Revit MEP Suite, mely teljes egészében szakított a régi CAD-alapú tervezési szokásokkal. Ez nem kimondottan pusztán rajzoló szoftver, hanem inkább egy épület-információ modellező szoftver. Ez azt jelenti, hogy a „megrajzolt” elemek nem csupán parametrikusak, de egymással intelligens kapcsolatban vannak, kommunikálnak egymással a tervezés során. A Revit MEP képes egy építész térmodell alapján (modell nélkül) hőtechnikai és energetikai méretezést, valamint a tervezett rendszerek (légtechnika, fűtés stb.) áramlástechnikai méretezését is elvégezni. Ha csupán ezeket a tényeket vesszük figyelembe, már akkor is sokkal többet nyújt a szoftver, mint egy AutoCAD, vagy más hasonló, jelenleg a piacon fellelhető tervező szoftver.

A megjelenése óta a BIM rendszerek terjedése miatt a megrendelők és beruházók körében egyre kedveltebb, mivel épületfelügyeleti rendszerrel 3D modellként üzemeltethető.(Vannak építtetők, akik csak úgy szerződnek, ha a tervet Revit-ben készítik és a modellt is átadják számukra (Chinoin, Puskás Stadion.)

A szoftver működésével kapcsolatos egyéb részleteket találhatnak az Autodesk honlapján.

Néhány fontos dolog a Revit MEP tudástárából:

  • Szakágankénti csoportmunka lehetősége, mely során a szakági tervező kollégáknak lehetőségük nyílik úgy dolgozni, hogy a mentések alkalmával a másik szakági tervező által elvégzett munka azonnal láthatóvá válik a számára, így minimálisra csökkentve az esetleges ütközéseket a tervezett területen.
  • Megrendelők által sokszor igényelt tervváltozatok készítése anélkül, hogy különböző fájlokat generálnánk elképesztő és legfőképp néhány hónap elteltével átláthatatlan állományok, könyvtárak létrehozása nélkül. A tervváltozatokban az elemek, rendszer részek bármikor átemelhetőek másik tervváltozatba, amit az eddigiekben Ctrl+C – Ctrl+V parancsokkal próbáltak a kollégák megoldani.
  • A modellben létrehozott elemek mindegyike vizsgálható ütközés tekintetében. Akár födémhez, akár egy áthidalóhoz figyeltethető, hogy ütközik-e bármilyen vezeték, vagy légcsatorna, vagy akár kábeltálca, így a kiadott tervek sokkal precízebbek, ezzel csökkentve a tervezői művezetés igényét.
  • A tervezett rendszerekről közvetlen anyagkigyűjtés készíthető, mely a rendszer módosulása esetén a változásokat automatikusan követi.
  • A dokumentálások során egy-egy elem (berendezés, szerelvény, cső stb.) paramétereiből címkék segítségével azonnal feliratozható a dokumentáció. Lehetőség van projekt szintű paraméterek alkalmazására, mely megkönnyíti a tervlapok generálását, megszabadítva a kollégákat rengeteg, eddig manuálisan, vagy másolásokkal kitöltött feliratoktól.
  • Bármilyen „sablon” létrehozható a tervező cég igényeihez és szokásaihoz igazodva.

Jól látható, hogy a Revit MEP mérföldekkel előzi meg a jelenlegi tervezőszoftver piacot.

És ez csak a kezdet. Jelenleg a Revittuning által, a CAIROX Hungary részére fejlesztett elemtár és a hozzá kapcsolódó kiegészítések soha nem látott lehetőségeket és kényelmet biztosítanak a tervezők számára. 

Képzeljenek el egy olyan tervező szoftvert, amiben a beillesztett rendszerelemek le is méretezik, ki is választják magukat a szükséges terhelésekhez. Képzeljék el, hogy a „rajzolgatás” közben létrejövő rendszerekben „kiszámolódnak” a mértékadó körök, kiszámolódnak a hangcsillapítási igények, meghatározódnak a szabályzó szerelvények előbeállítási, beszabályozási értékei. Tehát mire a tervező a „rajzolgatással” elkészül, addigra elemkigyűjtést, terhelésszámítást, hő- és áramlástechnikai méretezést, beszabályozási tervet, árazott- és/vagy árazatlan költségvetést is tud dokumentálni. Ezen felül a modellből közvetlen linken keresztül éri el a gyártói weboldalát a terméknek, az elemekben közvetlen kontaktot talál a gyártóhoz (kontakt személy, telefonszám, e-mail cím stb.), cikkszámot, villamos bekötéseknél netes villamos kapcsolási vázlatokat ér el, stb.

A tapasztalat az, hogy egy átlagos tervező kolléga megközelítőleg 20 különböző szoftvert használ a tervezéshez (hőtechnikai, áramlástechnikai, költségvetés-készítő, rács-kiválasztó, hőcserélő-kiválasztó, ventilátor, szivattyú-kiválasztó, stb.). Mindezt gyártónként, külön egy Lindab vagy Cairox légtechnikai csőre, idomra, rácsra vagy ventilátorra, TA vagy Danfoss szelepre, stb.

Egy szoftveren belül a rajzolást, hő- és áramlástechnikai méretezést, a berendezés kiválasztást, méretezést, a szelepek méretezését, a beszabályozást, a költségvetési kiírásokat el tudja a kolléga készíteni.

Az elemtár kifejlesztésekor végeztek egy apró tesztprojektet, melyben "hagyományos" módszerrel és Revit MEP-pel kellett ugyanazt a tervezést és dokumentálást végezni. A végeredmény, hogy egy komplett hidraulikailag és hőtechnikailag is méretezett dokumentált rendszer elkészítéséhez 40% idő elegendő a Revit és a Revittuning elemtár együttes használatával a hagyományos, pl. AutoCAD rendszerhez képest!

Az elemtárat tervezők használják a mindennapokban immáron hatodik éve, s az ő visszajelzésük alapján a fent említett időmegtérülés valós.

Kérdés és további információ igénylés esetén a CAIROX Hungary Kft. munkatársai állnak rendelkezésükre.

A hírben szereplő termékek
CTC CombiAir levegő-víz hőszivattyú CAIROX légkondicionálók, VRV-k CTC EcoAir levegő-víz hőszivattyú AmberAir Compact CX kompakt légkezelők
 
CAIROX légkezelők, légfüggönyök, folyadékhűtők, hőszivattyúk
18 termék

VRV-k, klímák, légkezelők, uszodai páramentesítő légkezelők, folyadékhűtők, hőszivattyúk, fan-coilok, termoventilátorok, párásítók, páramentesítők, fűtő-, és hűtőkaloriferek, légfüggönyök, Belimo motorok.

18 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
CAIROX cső- és csatorna ventilátorok CAIROX szigeteltházas ventilátorok CAIROX tetőventilátorok CAIROX centrifugális ventilátorok
 
CAIROX ventilátorok és hővisszanyerők
11 termék

Cső-, és csatornaventilátorok, szigeteltházas ventilátorok, tetőventilátorok, centrifugális ventilátorok, axiálventilátorok, füstgázelszívó ventilátorok, háztartási ventilátorok, hővisszanyerő berendezések, lakásszellőztetők, fordulatszám szabályzók.

11 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX szerelési segédanyagok CAIROX szerelősínek és tartozékaik CAIROX tömítőanyagok CAIROX légcsatorna hálózat kiegészítők
 
CAIROX légcsatorna szerelési anyagok
4 termék

Rögzítőelemek, szerelősínek, tömítőanyagok, légcsatorna hálózat kiegészítők.

4 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX nagykonyhai elszívóernyők
 
CAIROX nagykonyhai elszívóernyők

Nagykonyhai elszívóernyők ventilátor nélkül.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX szabályozózsaluk CAIROX állandó légmennyiség szabályzók Iris típusú légmennyiség szabályzók CAIROX légmennyiség szabályzók mozgatóegységekkel
 
CAIROX légtechnikai szabályozó elemek
5 termék

Szabályzó zsaluk, állandó és változó tömegáramú légmennyiség szabályzók, Iris szabályzók, légminőség légmennyiség szabályzók.

5 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX spirálkorcolt csövek és idomok CAIROX flexibilis légcsatornák CAIROX hangcsillapítók
 
CAIROX légcsatornák és idomok, flexibilis csövek
3 termék

Spirálkorcolt csövek és idomok, flexibilis légcsatornák, hangcsillapítók, szerelési segédanyagok és kiegészítők.

3 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX tűz- és füstcsappantyúk CAIROX tűzvédelmi légszelepek CAIROX tűzvédelmi gallérok CAIROX füstgázvezérlő csappantyúk
 
CAIROX tűz- és füstvédelmi eszközök
4 termék

Tűz- és füstcsappantyúk, tűzvédelmi légszelepek, tűzvédelmi gallérok.

4 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX légcsatorna szűrők CAIROX szűrőanyagok CAIROX HEPA szűrőmennyezetek
 
CAIROX légcsatorna szűrők és szűrőanyagok
3 termék

Légcsatorna szűrők, szűrőházak, szűrőanyagok.

3 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX szigetelőanyagok tekercsben CAIROX szigetelési segédanyagok
 
CAIROX szigetelőanyagok és szigetelési segédanyagok
2 termék

Tekercses szigetelőanyagok, csőhéj szigetelések, öntapadó tüskék és szalagok szigeteléshez.

2 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
CAIROX fali- és padlórácsok CAIROX rácsok horganyzott acél légcsatornához CAIROX ajtó- és átszellőző rácsok CAIROX mennyezeti befúvók és rácsok
 
CAIROX szellőzőrácsok és anemosztátok
12 termék

Fali- és padlórácsok, ajtó- és átszellőző rácsok, rácsok horganyzott acél légcsatornához, mennyezeti befúvók és rácsok, sterilszűrős dobozok és rácsok beépített szűrővel, légszelepek és légbeeresztők, kültéri esővédő rácsok és zsaluk, gravitációs zsaluk és visszacsapó csappantyúk, tetőátvezetések, rácsok háztartási szellőzéshez, textil légcsatornák, elárasztásos befúvók.

12 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Nagykonyhai elszívók és elszívóernyők
Nagykonyhai elszívók és elszívóernyők
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Klímaszabályozók, klímavezérlők
Klímaszabályozók, klímavezérlők
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Fan-coil berendezések
Fan-coil berendezések
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...