Intelligens elemtár a CAIROX Hungary termékpalettájáról

Ki az, aki nem szeretne hatékonyabb lenni, kevesebb időt tölteni a katalógusok lapozgatásával, vagy különböző kiválasztó szoftverek használatával? A CAIROX Hungary abban nyújt segítséget, hogy az adott légtechnikai elem kiválasztása, a terv elkészítése és dokumentálása során akár 60%-nyi időt is megtakaríthassunk egy tervezési munkánál.

Általános tájékoztató a Revit MEP szoftverről és a fejlesztés alatt álló elemtárról

A világ legnagyobb gépészeti tervező szoftvereket gyártó cége, mely jelenleg a piac 70%-át birtokolja az Autodesk. A cég egyik fejlesztése, mely teljesen szakított az eddigi hagyományokkal, a Revit és ennek szakág-specifikus verziói. Elérhetők az építészeti (Architecture), épületgépész-villamos (MEP - Mechanical and Electrical Plumbing) és a szerkezettervező (Structure) elnevezésű verziók is, 2013 óta pedig a szakági verziókat egyben is piacra dobták.

A jelenlegi Revit szoftverek a különböző más tervező szoftverek által készített formátumok nagy részével kompatibilisek (ArchiCAD, Inventor, AutoCAD stb.), hogy a tervezők átállását, valamint az eddigiekben igencsak jellemző kompatibilitási problémákat kiküszöböljék. Az Autodesk tervező szoftverekkel a kapcsolódás intelligens: Inventor-ból a berendezés átadható a Revit MEP-nek, az AutoCAD Civil 3D (építőmérnöki tervezőprogram) terepmodell átvihető a Revit-be, míg a Revit MEP-ből a közmű csatlakozás pontjai és azok terhelése kivihetők.

Az épületgépészek számára érdekes szoftver a Revit MEP Suite, mely teljes egészében szakított a régi CAD-alapú tervezési szokásokkal. Ez nem kimondottan pusztán rajzoló szoftver, hanem inkább egy épület-információ modellező szoftver. Ez azt jelenti, hogy a „megrajzolt” elemek nem csupán parametrikusak, de egymással intelligens kapcsolatban vannak, kommunikálnak egymással a tervezés során. A Revit MEP képes egy építész térmodell alapján (modell nélkül) hőtechnikai és energetikai méretezést, valamint a tervezett rendszerek (légtechnika, fűtés stb.) áramlástechnikai méretezését is elvégezni. Ha csupán ezeket a tényeket vesszük figyelembe, már akkor is sokkal többet nyújt a szoftver, mint egy AutoCAD, vagy más hasonló, jelenleg a piacon fellelhető tervező szoftver.

A megjelenése óta a BIM rendszerek terjedése miatt a megrendelők és beruházók körében egyre kedveltebb, mivel épületfelügyeleti rendszerrel 3D modellként üzemeltethető.(Vannak építtetők, akik csak úgy szerződnek, ha a tervet Revit-ben készítik és a modellt is átadják számukra (Chinoin, Puskás Stadion.)

A szoftver működésével kapcsolatos egyéb részleteket találhatnak az Autodesk honlapján.

Néhány fontos dolog a Revit MEP tudástárából:

  • Szakágankénti csoportmunka lehetősége, mely során a szakági tervező kollégáknak lehetőségük nyílik úgy dolgozni, hogy a mentések alkalmával a másik szakági tervező által elvégzett munka azonnal láthatóvá válik a számára, így minimálisra csökkentve az esetleges ütközéseket a tervezett területen.
  • Megrendelők által sokszor igényelt tervváltozatok készítése anélkül, hogy különböző fájlokat generálnánk elképesztő és legfőképp néhány hónap elteltével átláthatatlan állományok, könyvtárak létrehozása nélkül. A tervváltozatokban az elemek, rendszer részek bármikor átemelhetőek másik tervváltozatba, amit az eddigiekben Ctrl+C – Ctrl+V parancsokkal próbáltak a kollégák megoldani.
  • A modellben létrehozott elemek mindegyike vizsgálható ütközés tekintetében. Akár födémhez, akár egy áthidalóhoz figyeltethető, hogy ütközik-e bármilyen vezeték, vagy légcsatorna, vagy akár kábeltálca, így a kiadott tervek sokkal precízebbek, ezzel csökkentve a tervezői művezetés igényét.
  • A tervezett rendszerekről közvetlen anyagkigyűjtés készíthető, mely a rendszer módosulása esetén a változásokat automatikusan követi.
  • A dokumentálások során egy-egy elem (berendezés, szerelvény, cső stb.) paramétereiből címkék segítségével azonnal feliratozható a dokumentáció. Lehetőség van projekt szintű paraméterek alkalmazására, mely megkönnyíti a tervlapok generálását, megszabadítva a kollégákat rengeteg, eddig manuálisan, vagy másolásokkal kitöltött feliratoktól.
  • Bármilyen „sablon” létrehozható a tervező cég igényeihez és szokásaihoz igazodva.

Jól látható, hogy a Revit MEP mérföldekkel előzi meg a jelenlegi tervezőszoftver piacot.

És ez csak a kezdet. Jelenleg a Revittuning által, a CAIROX Hungary részére fejlesztett elemtár és a hozzá kapcsolódó kiegészítések soha nem látott lehetőségeket és kényelmet biztosítanak a tervezők számára. 

Képzeljenek el egy olyan tervező szoftvert, amiben a beillesztett rendszerelemek le is méretezik, ki is választják magukat a szükséges terhelésekhez. Képzeljék el, hogy a „rajzolgatás” közben létrejövő rendszerekben „kiszámolódnak” a mértékadó körök, kiszámolódnak a hangcsillapítási igények, meghatározódnak a szabályzó szerelvények előbeállítási, beszabályozási értékei. Tehát mire a tervező a „rajzolgatással” elkészül, addigra elemkigyűjtést, terhelésszámítást, hő- és áramlástechnikai méretezést, beszabályozási tervet, árazott- és/vagy árazatlan költségvetést is tud dokumentálni. Ezen felül a modellből közvetlen linken keresztül éri el a gyártói weboldalát a terméknek, az elemekben közvetlen kontaktot talál a gyártóhoz (kontakt személy, telefonszám, e-mail cím stb.), cikkszámot, villamos bekötéseknél netes villamos kapcsolási vázlatokat ér el, stb.

A tapasztalat az, hogy egy átlagos tervező kolléga megközelítőleg 20 különböző szoftvert használ a tervezéshez (hőtechnikai, áramlástechnikai, költségvetés-készítő, rács-kiválasztó, hőcserélő-kiválasztó, ventilátor, szivattyú-kiválasztó, stb.). Mindezt gyártónként, külön egy Lindab vagy Cairox légtechnikai csőre, idomra, rácsra vagy ventilátorra, TA vagy Danfoss szelepre, stb.

Egy szoftveren belül a rajzolást, hő- és áramlástechnikai méretezést, a berendezés kiválasztást, méretezést, a szelepek méretezését, a beszabályozást, a költségvetési kiírásokat el tudja a kolléga készíteni.

Az elemtár kifejlesztésekor végeztek egy apró tesztprojektet, melyben "hagyományos" módszerrel és Revit MEP-pel kellett ugyanazt a tervezést és dokumentálást végezni. A végeredmény, hogy egy komplett hidraulikailag és hőtechnikailag is méretezett dokumentált rendszer elkészítéséhez 40% idő elegendő a Revit és a Revittuning elemtár együttes használatával a hagyományos, pl. AutoCAD rendszerhez képest!

Az elemtárat tervezők használják a mindennapokban immáron hatodik éve, s az ő visszajelzésük alapján a fent említett időmegtérülés valós.

Kérdés és további információ igénylés esetén a CAIROX Hungary Kft. munkatársai állnak rendelkezésükre.

Kategóriák
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Klímaszabályozók, klímavezérlők
Klímaszabályozók, klímavezérlők
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Fan-coil berendezések
Fan-coil berendezések
Roof-top klímák
Roof-top klímák
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...