TechCON épületgépészeti tervezői szoftver hőtechnikai méretezésre és fűtési rendszerek tervezésére

A tervezői jogosultsággal rendelkező érdeklődők részt vehetnek a Honeywell 2016. évi oktatás sorozatán

Napjainkban az építtetők gyakran módosítják elképzeléseiket, gyakran változik az előre megálmodott építészeti koncepció. Ezzel párhuzamosan a gépészeti tervek is gyakran kerülnek átalakításra, sokszor nem csak részleteiben, de teljes egészében módosítani szükséges a korábban megtervezett és méretezett rendszert.

Rengeteg időt és energiát emészt fel a tervek módosítása, újbóli ellenőrzése. Az építészeti tervek változása nem egyszer a teljes gépészeti rendszer újragondolását eredményezi. Ehhez nyújt hatékony segítséget a Honeywell épületgépészeti tervező szoftvere. A TechCON Honeywell CAD egy grafikus tervezőszoftver, amely 2D és 3D rajzfelületen történő hőtechnikai méretezésre és fűtési rendszerek tervezésére szolgál.

A TechCON Honeywell CAD lehetővé teszi a tervezés alapjául szolgáló projekt fájlok „háttérképként” történő beolvasását más CAD rendszerekből, emellett BMP fájlok beolvasásával lehetőség nyílik régi tervek, vagy akár méretarányos kézi rajzok felhasználására például régi épületek és rendszerek korszerűsítésének tervezési feladataihoz.

A TechCON Honeywell CAD a hőszükséglet számítások alapján, a tervező által megadott peremfeltételek mentén méretezi a kazánt, a szelepeket és az osztókat. A szivattyú munkapontjához illeszti a csővezeték méreteket. A kiválasztott berendezések és szerelvények 3D elemként közvetlenül a projektbe helyezhetők. A katalógus tartalmazza a számításhoz és termékkiíráshoz szükséges összes információt.
 • 3D hőszükséglet számítás
 • 2D/3D épületgépészeti tervezés
 • Csővezeték csatlakozások ellenőrzése
 • Bővíthető adatbázis
 • Hidraulikai beszabályozás
 • Függőleges csőterv
 • Anyagkigyűjtés, árkalkuláció
Hőszükséglet számítás

Más hőszükséglet számító programokkal összehasonlítva, a TechCON Honeywell CAD nagymértékben leegyszerűsíti és felgyorsítja a hőszükséglet számítás folyamatát.

Az épületelemek 3 dimenziós megrajzolásával egyszerűen, gyorsan és jól áttekinthetően elvégezhető a hőszükséglet számításának feladata.
 • Falak megadása egy kattintással
 • Helyiségek, épületszintek teljes vagy részleges másolása
 • Padlóból mennyezet egyszerű definiálása
 • Épületelemek és szerkezetek egyszerű kiválasztása katalógusból, azok utólagos módosítása
 • Bővíthető és személyre szabható adattár
 • EN 12831 szerinti méretezés
 • Tetősík automatikus illesztése tetőterek esetén
Radiátoros fűtés

A fűtési rendszer hőleadóinak méretezése történhet a szoftver által számított hőszükségletek alapján, vagy más adatszolgáltatásból származó paramétereknek megfelelően. A szoftver használható csak beszabályozási terv elkészítésére is; minden hőleadót, csőméretet és szerelvényt fixálva a szoftver a szelepek előbeállítási értékeit határozza meg. A hőleadókat szerelvényekkel láthatjuk el, amelyek az egyforma típusú radiátorokba másolhatóak. Ezek a szerelvény összeállítások saját beállításokként menthetőek, majd későbbi projekteknél újra behívhatóak a programba. A radiátorok a felszálló vezetékekre egy egyszerű parancs használatával automatikusan ráköthetőek.
 • Radiátorok automatikus megadása a számított hőigény alapján, automatikus ablak alá helyezéssel is
 • Radiátorok beszabályozása radiátor termosztatikus szelepen és/vagy visszatérő csavarzaton
 • Hagyományos és kompakt radiátorok, törülközőszárítók, padlókonvektorok, fancoilok
 • Tetszőlegesen bővíthető adatbázis
 • Radiátorok automatikus csatlakoztatása a csővezeték rendszerre, felszálló vezetékre
Padlófűtés

A helyiség hőszükséglete és a megadott fűtési körök alapján a program kiszámolja a csőtávolságokat, az egyes körök teljesítményét és az osztón lévő szelepek fojtását. Az egyes zónáknál különböző padló hőmérsékletek, szerkezetek és hőfoklépcsők is megadhatók. A program az adott helyiségen áthaladó csatlakozó-, illetve bekötő vezetékek teljesítményét is figyelembe veszi, a tervezőnek csak az áthaladó csövek helyét kell megadnia.
 • A padlófűtési fűtőfelület meghatározásakor a program a hőigény csökkentésével figyelembe veszi a sugárzó fűtés által biztosított jobb hőérzetet
 • Peremzóna és dilatáció egyszerű kezelése, zónákra bontás lehetősége
 • Valós csőnyomvonal meghatározás
 • Osztók, csőméretek gyors módosításának lehetősége
 • Automatikus beszabályozás
Hidraulikai beszabályozás

A hidraulikai beszabályozás egyetlen kattintással elvégezhető. A számítás eredményeként a TechCON Honeywell CAD elkészíti a teljes rendszer hidraulikai beszabályozási tervét, a szelepek méreteivel és előbeállításaival együtt.

A számítási folyamatban lehetőség van a cső- és szelepméretek rögzítésére, ezáltal meglévő rendszerek méretezésénél a program a beszabályozó szelepek előbeállítási értékeinek módosításával alakítja ki a hidraulikai egyensúlyt. Ha azonban a programnak lehetőséget adunk arra, hogy megváltoztassa a csővezetékek és szelepek méreteit, akkor a szivattyú teljesítményének figyelembevételével csökkenti a dimenziókat, és ehhez illeszti a beszabályozó szelepek előbeállítási értékeit. A TechCON Honeywell CAD statikus és dinamikus beszabályozó szelepekkel szerelt rendszerek tervezésére egyaránt alkalmas.
Rendszeres szoftver oktatás

Amennyiben érdeklődik a TechCon Honeywell CAD szoftver után, most lehetősége van részt venni a 2016. évi oktatássorozaton.
Az oktatás helyszíne:
1139 Budapest, Petneházy u. 2-4. Center Point Irodaház.


Az oktatássorozat két egymásra épülő modulból áll. A gyakorlati oktatás során mindenki a saját számítógépére telepített programmal fog dolgozni. Az oktatáson való részvétel egyetlen feltétele az érvényes tervezői jogosultág megléte.

Az oktatások pontos időpontjáról értesíteni fogják a jelentkezőket.
A folyamatosan frissülő TechCON Honeywell CAD szoftverről és a 2016. évi tervezői oktatássorozatról bővebb információt kérhet a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársától az Információkérés gomb használatával.
Kategóriák
Gyártóspecifikus épületgépészeti szoftverek
Gyártóspecifikus épületgépészeti szoftverek
Általános épületgépészeti és épületvillamossági szoftverek
Általános épületgépészeti és épületvillamossági szoftverek
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...