ATC kiválasztó szoftver tervezőknek

Nem csak rajzoló, hanem épület-információ modellező szoftver

A világ legnagyobb tervező szoftvereket gyártó cége, mely jelenleg a piac 70%-át birtokolja az Autodesk. E cég legújabb fejlesztése, mely teljesen szakított az eddigi hagyományokkal a REVIT és ennek szakág-specifikus verziói. Elérhetők az építészeti (Architecture), épületgépész-villamos (MEP - Mechanical and Electrical Plumbing) és a szerkezettervező (Structure) elnevezésű verziók is. 2013-tól a REVIT család egyként is megjelenik, tovább könnyítve a szakági tervezések összehangolhatóságát.
A jelenlegi REVIT szoftverekkel a különböző más tervező szoftverek kompatibilisek (ArchiCAD, Inventor, AutoCAD, stb.), hogy a tervezők átállását, valamint az eddigiekben igencsak jellemző kompatibilitási problémákat kiküszöböljék. Az Autodesk tervező szoftverekkel a kapcsolódás intelligens (Inventor-ból a berendezés átadható a REVIT MEP-nek, az AutoCAD Civil 3D - építőmérnöki tervezőprogram - terepmodell átvihető a REVIT-be, míg a REVIT MEP-ből a közmű csatlakozás pontjai és azok terhelése kivihetők).
Az épületgépészek számára érdekes szoftver a REVIT MEP, mely teljes egészében szakított a régi CAD alapú tervezési szokásokkal. Ez nem kimondottan pusztán rajzoló szoftver, hanem inkább egy épület-információ modellező szoftver. Ez azt jelenti, hogy a "megrajzolt" elemek nem csupán parametrikusak, de egymással intelligens kapcsolatban vannak, kommunikálnak egymással a tervezés során. A REVIT MEP képes egy építész térmodell alapján (modell nélkül) az építmény hőtechnikai és energetikai méretezését, valamint a tervezett rendszerek (légtechnika, fűtés, víz, csatorna, gáz, hűtés) áramlástechnikai méretezését is elvégezni. Ha csupán ezeket a tényeket vesszük figyelembe, már akkor is sokkal többet nyújt a szoftver, mint egy AutoCAD, vagy más hasonló, jelenleg a piacon fellelhető tervező szoftver.
A szoftver működésével kapcsolatos egyéb részleteket találhatnak a HungaroCAD honlapján.

Az Air Trade Centre Hungary Kft. az elsők között mérte fel, hogy a REVIT szoftver még ennél is többre képes. Egy magyar fejlesztésnek (REVITTUNING Intelligens elemtár) köszönhetően soha nem látott lehetőségeket, kényelmet és tervezési sebességet képes biztosítani a REVIT a tervezők számára!

A REVIT MEP szoftverrel és az Air Trade Centre Hungary Kft. REVITTUNING elemtárával ez a következőképp zajlik:
A tervező kolléga megrajzolja a tervezett légcsatorna hálózat nyomvonalát és pl. egy perdületes rács elemet helyez be a projektbe, amely egy VWR-3A típus. A kolléga semmi egyebet nem tesz, mint hogy minden egyes helyiségbe, ahova szükséges, ugyanazt az anemosztátot helyezi el. Tehát minden helyiségbe letette a tervező kolléga az elemet. Ez után az elem tulajdonság panelén keresztül elvégzi a méretezését, egyszerű adatok megadásával. Megadja a szükséges paramétereket (pl. légszállítás, vetőtávolság, kívánt akusztikai szint, stb.), valamint a légtechnikai csatlakozó doboz típusát (felső vagy oldalsó csatlakozással, légmennyiség szabályzó szükséges e vagy sem, perforált, vagy nem a pillangószelep, stb.) és a rácsok automatikusan beállnak a szükséges méretre (természetesen az automatikus méretezést más, a rendszerben lévő elemekkel pl. ventilátorral, annak munkapontjának megadásával is el tudjuk végezni). A méretezés eredménye és az abból következő összes változás (méret, teljesítmény) nem csupán a méretezés elvégzéséhez használt jegyzékben, hanem a modellben is megjelenik.
Amennyiben a REVIT szoftverrel és az ATC REVITTUNING Intelligens elemtárával dolgoznak, "csak" rajzolnak, kitöltik az adatokat és minden a szükséges, és nem a hasra ütéssel megállapított méretében jelenik meg, íródik ki.

Továbbá a tervező néhány gombnyomással elkészíthet belőle:
   - árazatlan anyagkiírást,
   - árazott költségvetést,
   - terheléskigyűjtést,
   - beszabályozási tervet, stb.

Továbbá a tervező számára gombnyomásra elérhető:
   - neten keresztül a termék adatlapja, műszaki katalógusa,
   - neten keresztül villamos kapcsolási vázlat az elektromos bekötésekhez,
   - gyártói adatok, kontaktszemély, telefonszám és egyéb elérhetőségek,
   - neten keresztül a fejlesztői weblap, ahol az elem használatáról segítséget kaphat a tervező,
   - termékek cikkszámai, termékárak, a beszerelés normaórái.

Ez nagy segítség mind a tervezés, mind a dokumentálás folyamatában. Az atapasztalat, hogy egy átlagos tervező kolléga megközelítőleg 20 különböző szoftvert használ a tervezéshez (hőtechnikai, áramlástechnikai, költségvetés készítő, rács kiválasztó, ventilátor kiválasztó, szelepkiválasztó, hőcserélő kiválasztó, szivattyú kiválasztó, stb.), mindezt gyártónként.
A REVIT és a REVITTUNING használatával erre nincs szükség többé. Egy szoftveren belül a rajzolását, hő- és áramlástechnikai méretezését, a berendezések, készülékek kiválasztását, méretezését, az elemek méretezését, a beszabályozást, a költségvetési kiírásokat el tudja a tervező készíteni.
Eddig a tervező "felépítette" az épületet egy hőtechnikai szoftverben, majd ezt követően megrajzolta, szerencsésebb esetben megkapta az alaprajzot. Ezt követően kialakította a gépészeti hálózatot, majd újra felépítette a hálózatot jobb esetben egy hálózat méretezésére alkalmas szoftverben, hogy munkapontokat, nyomásveszteségeket, vetőtávolságokat tudjon számolni. Valljuk meg, ez utóbbiakat csak ritkán, esetleg nagyobb rendszerek esetén végzik el a kollégák. Nem azért, mert a tervező nem tudja, vagy nem akarja megcsinálni, hanem mert a jelenlegi piac nem fizeti meg ezt az időigényes tevékenységet, nem említve egy légtechnikai rendszer beszabályozási tervét (légszállítást megadnak, de zsaluállást nem).
Azt mondhatjuk, hogy az AutoCAD világában épületet és hálózatot is legalább kétszer kell "felépítenünk", a REVIT-ben nincs szükség kétszer, vagy többször kialakítani a hálózatot, vagy épületet.
Elkészítettek egy apró tesztprojektet, egy "hagyományos" módszerrel és REVIT-tel. A tapasztalat az volt, hogy egy komplett hidraulikailag és hőtechnikailag is méretezett dokumentált rendszer elkészítéséhez közel 70%-kal kevesebb idő elegendő a REVIT-tel, háromszor olyan gyorsan lehet dolgozni mint a "hagyományos" szoftverekkel
Egy újabb, a megrendelők által a tervezőkre rótt igény, hogy a tervek lehetőleg 3D-ben és valósághűen készüljenek. A megrendelők előszeretettel kérik, hogy még a projektek tervezését megelőzően látványos bemutatót kapjanak. Az elemtárral elérhetővé vált, hogy gépészeti rendszereket látványos képekkel lehessen a megrendelők felé prezentálni. Az alábbi képeken a valóságban nem létező elemeket láthatnak:

A fejlesztés kezdete óta több ötlet is megvalósult és meg fog valósulni, hogy tovább könnyítsék a tervezők munkáját:
  • Az elemek tartalmaznak gyártói elérhetőségeket (kontaktszemély, telefonszám, e-mail cím, stb.).
  • Az elemek tartalmaznak web hivatkozást, mellyel a gyártó honlapján elérhető műszaki katalógust tudják a tervezők közvetlenül a projektből elérni.
  • A villamos bekötéssel rendelkező berendezések esetében szintén az elemből elérhetők a villamos kapcsolási rajzok.
  • Légtechnikához készülőben van az MSZ CR1752 szabvány modulja, mellyel a térmodell alapján kiszámítódnak a szükséges légmennyiségek.
  • Fűtési rendszerekhez a hidraulikai számítások kiegészítése, valamint padlófűtési csőkiosztási modul készítése, mellyel a szoftver képessé válik szegély és tartózkodási zónák kombinált kiosztására és rajzolására gombnyomásra.
  • Légtechnikában zajtechnikai modul, mellyel egy kattintással a szükséges hangcsillapító a csővezetékbe épül.
A kiválasztó szoftverről szóló részletes leírást itt letöltheti.

Ha az ATC kiválasztó szoftverrel kapcsolatban további információt szeretne kérni a SIG Air Handling Hungary Kft. munkatársától, használja az Információkérés gombot.
Kategóriák
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Légtisztítók, páramentesítők kishelyiségekbe
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Folyadékhűtők, hidraulikus modulok
Fan-coil berendezések
Fan-coil berendezések
Építőelemes légkezelők
Építőelemes légkezelők
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...