Új raktárcsarnok építése MEVA Mammut XT falzsalu és SecuritBasic biztonsági állvány használatával

Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben

A meglévő épület mellett kialakítandó új raktárcsarnok építése körültekintő munkát követelt

Az új raktárcsarnok építése során Svájcban az sem okozott gondot, hogy a szimpla oldali zsaluzatot közvetlenül a szomszédos épület mellett kellett felépíteni. Az egyoldali átkötésű Mammut XT falzsalurendszer itt is kitűnően megállta a helyét.

Adatok és tények

Projekt
Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsee-ben
Építtető
Kiener ud Wittlin AG
Építőipari vállalat
Marti AG, Bern
MEVA rendszerek
Mammut XT falzsalu
Securit Basic biztonsági rendszer
Tervezés és tanácsadás
MEVA Schalungs-Systeme-AG, Seon, Svájc

Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben
Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben

A Bern közelében fekvő Münchenbuchsee településen az építési tartozékokat gyártó Kiener + Wittling AG cég egy közel 2.500 m² alapterületű és majdnem 15 m magas raktárcsarnok építésére adott megbízást a Marti AG-nak. A magas falszakaszok sem jelentettek gondot, hiszen a Mammut XT zsalurendszer nagy teljesítményű, 100 kN/m² frissbeton-nyomás felvevő képességű zsaluelemei könnyedén megbirkóztak velük. Azonban szükség volt néhány speciális óvintézkedésre, mert az új raktárépület falai közvetlenül a szomszédos meglévő csarnok falához illeszkedtek.

A 2019 novemberétől 2020 februárjáig tartó építkezés ideje alatt 700 m²-nyi Mammut XT elemet és SecuritBasic moduláris biztonsági rendszert használtak fel. Az építésvezető, Reto Kiener és csapata a falak építéséhez a szakaszos zsaluzási eljárást választotta. Ennek lényege, hogy a fal egy ütemének betonozását követően kihagynak egy-egy ütemnyi falszakaszt, melyeket utólag vasszerelnek és betonoznak. A szakaszos módszer előnye, hogy a zsaluzási anyagok gazdaságos felhasználásával csökkennek a zsaluzás költségei.

24 szakasz 138 méter hosszúságban

Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben
Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben

12 lépésben egyenként két különálló 5,75 m széles és 14,74 m magas szakaszt betonoztak. A 138 m hosszú szakaszon összesen három, egymáshoz H-alakban csatlakozó falat kellett kétoldalról betonozni, részben a meglévő épület mentén. A szomszédos raktárcsarnok homlokzatának felső része csak mérsékelten teherbíró eternit lapokból áll és csaknem 25 cm-re kinyúlik.

„A meglévő raktárcsarnok és a zsalunk közötti csupán 60-80 cm széles faltávolság kemény kihívás elé állított minket.” – mondja Raphael Klauser, a MEVA munkatársa. „Természetesen nem tudtuk a szimpla oldali zsalut hátulról megtámasztani, hanem úgy a szimpla mint a kontra oldali zsaluzatot egy heveder segítségével elölről kellett az új alaplemezhez rögzítenünk.” Ezt a hevederezést megerősített támasztó hevederekkel végezték el a Mammut XT elemeken.

A nagyfelületű falak betonozását különösképpen megnehezítette az elegendő munkaterület hiánya, így ismét nagyon előnyösnek bizonyult a MEVA által kifejlesztett integrált kombi-átkötés, amellyel lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált az egyoldali átkötés. Használatával közel 20%-kal kevesebb idő szükséges a zsalu felállításához, mint a hasonló konkurens rendszereknél – független intézmény által közölt adat (Építészeti munkaszervezési kézikönyv, Zsaluzómunkák / keretes falzsaluzatok, 2019).

A funkciós bordák stabil támaszt nyújtanak

Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben
Új raktárcsarnok építése Münchenbuchsse-ben

A magasban végzett munkákhoz a SecuritBasic csúszásmentes, recés, alumínium lemezborítása teljes biztonságot garantál. A moduláris rendszer eleget tesz a svájci balesetmegelőzési előírások (SUVA) által megkövetelt szigorú biztonsági követelményeknek. A munkaszint betonozó állványát – mint az összes MEVA-tartozékot – egyszerűen tányéros orsóval rögzítik a Mammut XT elem funkciós bordájához. Az egységeket könnyen és biztonságosan már a talajon összeszerelik, majd ezután a daruval már együtt mozgatják őket. Az építkezés helyszínén, Münchenbuchsee-ben sok feladat hárult a funkciós bordákra: a SecuritBasic biztonsági rendszernek és a merevítő hevedereknek is erős támasztékként szolgáltak.

„Az építési munkák mindvégig biztonságosan és terv szerint zajlottak.” – tájékoztatott Reto Kiener építésvezető. A 12 részes zsaluzás utolsó szakaszait 2020. február elején betonozták. Néhány héttel később, pontosan a kitűzött időpontban átadásra került az új raktárcsarnok.

A hírben szereplő termékek
Mammut XT falzsalu
 
Mammut XT falzsalu

A Mammut XT falzsalurendszer egyesíti a különböző átkötési módszerek előnyeit, és kiküszöböli a korábbi logisztikai és műszaki hátrányokat. Nincs különbség belső és külső zsalu között. 50%-kal kevesebb átkötőelem. Három átkötési mód egy rendszerben. Nincs fel- és leszerelés.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
MEVA munkaállványok KLK 230 kúszóállvány MT 60 tartóállvány rendszer MEP nehézállványzat
 
MEVA állványzatok
8 termék

Munkaállványok, kúszóállványok és MEP nehézállvanyzat

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Munkaállványok, védőállványok
Munkaállványok, védőállványok
Födémzsaluzatok
Födémzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...