proidea.hu online termékinformációs katalógus

A kalocsai Érseki Kollégium felújítása és bővítése


2018. február 07.

A Rákosy Glass Kft. feladata az épületbe kerülő üveg nyílászáró szerkezetek elkészítése és telepítése volt

Építész tervező: Vörös Márta (építész vezető tervező mérnök, közgazdász)

Az Érseki Kollégium műemléképület felújítási és bővítési munkálatai a tavalyi évben fejeződtek be. Az Érseki Kincstár és Érseki Levéltár - "ASTRICEUM" Érseki Múzeum kialakítása során az épületbe kerülő üveg nyílászáró szerkezetek elkészítése és telepítése volt a feladat.

A felújítás során megőrizték a ház eredeti építészeti tagoltságát, minimális eltéréssel a belső terek kapcsolatrendszerében is, így visszaállítva a hely hamisítatlan jellegét és hangulatát. Helyet kapott egy új épületrész is, mely egyszerre idomul finoman a műemléki sajátosságokhoz tömegével és párkányzatával, ugyanakkor alkalmazza a kortárs építészeti megoldásokat és anyagokat. Az új épületszárny áthatást biztosít két udvar között, a homlokzatok üvegfelületeivel, a "szobor-képfal" átlátható bemutatótereivel. Az északi homlokzat nagy üvegfelületei rányitnak a szobor-kertre, a szomszédos Érseki Kastélyra, és annak történeti kertjére. Így a múzeumi látogatás során, az udvarokban és az épületben a történeti séta, a múlt érzetével töretlen maradhat, s a lehető legteljesebb képet adja a látogatónak.

A Rákosy Glass ennek az új épületrésznek a homlokzati üvegezését, belső és külső nyílászáróit, üveg vitrinjeit és liftburkolatát készítette el a tervezőkkel és társkivitelezőkkel együttműködve.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban

A homlokzat függőleges fix függönyfal szerkezettel készült háromrétegű hőszigetelő és reflexiós üvegfelületet létrehozva, mely növeli az épület esztétikai értékét a tükröződő környezet látványával. Az egyedi tokszerkezettel készülő műszaki megoldásokat a Rákosy Glass Kft. tervezte és kivitelezte.

Az udvarban két restaurált szobor is látható fedett pavilon alatt, a Főszékesegyház eredeti két szobra, Szent Péter és Szent Pál. Innen nyílik a kortárs architektúrájú bővítmény főbejárata, üvegezett szélfogóval, áttört üvegfelületekkel, melyek mintegy kiállítóvitrin lehetőséget adnak a változékony, élő, az épp aktuális időszaki kiállítások bevezető tematikus bemutatására.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban

Az épület belső tereiben egyrétegű edzett biztonsági üveg nyílászárók kerültek elhelyezésre, nem csupán a fogadótérben, hanem egyéb funkcionális helyiségekben is (pl. vizesblokkok, liftburkolat).

Az épületbe beépített összes hőszigetelő üvegfelület 330 m², mindenhol rejtett tokszerkezettel. A sarokcsatlakozások strukturális kivitelűek, vagyis nincsen megjelenő tok (pl. a lifttorony sarkain). Az üvegburkolatot nézve nem látszódik a rögzítés sem kívülről, sem belülről, mert a liftburkolat üvegei az üveg vastagságában elrejtett konzolokra támaszkodnak, az üveg élébe a vízszintes oldalak hosszával megegyező méretű teherelosztó rozsdamentes acél profilok kerültek rögzítésre speciális ragasztóval.

Az emeleti kétszárnyú ablakok szárnyai mintegy 200 kg tömegűek, tokszerkezetük szintén az üveg élébe rejtett, 180°-ban nyitható, nagy teherbírású rejtett pántokkal, és motoros mozgatással nyitható kivitelben. Ez külön kihívást és egyedi megoldásokat igényelt.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban

A bővítés során fő cél volt a Kanonokház korhű megjelenésének visszanyerése, de erős szempontot jelentett az új épületrészek megfogalmazásánál, hogy az Érseki Gyűjtemények számára méltó és funkcionálisan is megfelelő elhelyezést biztosítson. A kortárs szellemiséggel tervezett és létrehozott épület szinte teljes mértékben akadálymentesített, széles járdák, folyosók és nyílászárók, illetve lift segíti a közlekedést, így bárki számára elérhető az új épület egésze.

Forrás: Vörös Márta - Építész műleírás - A jelenlegi Érseki Kollégium átalakítása és bővítése kiviteli terve az "ÉRSEKI GYŰJTEMÉNYEK - "THESAURUS ARCHIEPISCOPALIS" Érseki Kincstár - Érseki Levéltár számára - Érseki Kollégium (2014.10.03.)

A Rákosy Glass üvegek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Rákosy Glass Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1103 Budapest, Noszlopy u. 5.
Telefon: +36 1 261 0445
Fax: +36 1 431 0468
E-mail:
Web: www.rakosyuveg.hu
Rákosy Eszter
ügyvezető +36 30 491 3942
   
   
   
A Rákosy Glass Kft. 2007-ben alakult a magyar üvegiparban méltán elismert és 1981 óta működő Rákosy Üvegipari Egyéni Cég nyomdokain. A cég családi vállalkozás, mely három generációra visszanyúlóan foglalkozik üvegmegmunkálással.
Kulcsszavak:  Rákosy  Glass  üveg  üvegek  függönyfal  reflexiós  üveg  homlokzati  üveg  nyílászáró  vitrin  hőszigetelő  üveg  építőipari  üvegek  üvegburkolat  ablak  ajtó  üvegfelület  liftburkolat