A kalocsai Érseki Kollégium felújítása és bővítése

A Rákosy Glass Kft. feladata az épületbe kerülő üveg nyílászáró szerkezetek elkészítése és telepítése volt

Építész tervező: Vörös Márta (építész vezető tervező mérnök, közgazdász)

Az Érseki Kollégium műemléképület felújítási és bővítési munkálatai a tavalyi évben fejeződtek be. Az Érseki Kincstár és Érseki Levéltár - "ASTRICEUM" Érseki Múzeum kialakítása során az épületbe kerülő üveg nyílászáró szerkezetek elkészítése és telepítése volt a feladat.

A felújítás során megőrizték a ház eredeti építészeti tagoltságát, minimális eltéréssel a belső terek kapcsolatrendszerében is, így visszaállítva a hely hamisítatlan jellegét és hangulatát. Helyet kapott egy új épületrész is, mely egyszerre idomul finoman a műemléki sajátosságokhoz tömegével és párkányzatával, ugyanakkor alkalmazza a kortárs építészeti megoldásokat és anyagokat. Az új épületszárny áthatást biztosít két udvar között, a homlokzatok üvegfelületeivel, a "szobor-képfal" átlátható bemutatótereivel. Az északi homlokzat nagy üvegfelületei rányitnak a szobor-kertre, a szomszédos Érseki Kastélyra, és annak történeti kertjére. Így a múzeumi látogatás során, az udvarokban és az épületben a történeti séta, a múlt érzetével töretlen maradhat, s a lehető legteljesebb képet adja a látogatónak.

A Rákosy Glass ennek az új épületrésznek a homlokzati üvegezését, belső és külső nyílászáróit, üveg vitrinjeit és liftburkolatát készítette el a tervezőkkel és társkivitelezőkkel együttműködve.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban
Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban


A homlokzat függőleges fix függönyfal szerkezettel készült háromrétegű hőszigetelő és reflexiós üvegfelületet létrehozva, mely növeli az épület esztétikai értékét a tükröződő környezet látványával. Az egyedi tokszerkezettel készülő műszaki megoldásokat a Rákosy Glass Kft. tervezte és kivitelezte.

Az udvarban két restaurált szobor is látható fedett pavilon alatt, a Főszékesegyház eredeti két szobra, Szent Péter és Szent Pál. Innen nyílik a kortárs architektúrájú bővítmény főbejárata, üvegezett szélfogóval, áttört üvegfelületekkel, melyek mintegy kiállítóvitrin lehetőséget adnak a változékony, élő, az épp aktuális időszaki kiállítások bevezető tematikus bemutatására.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban
Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban


Az épület belső tereiben egyrétegű edzett biztonsági üveg nyílászárók kerültek elhelyezésre, nem csupán a fogadótérben, hanem egyéb funkcionális helyiségekben is (pl. vizesblokkok, liftburkolat).

Az épületbe beépített összes hőszigetelő üvegfelület 330 m², mindenhol rejtett tokszerkezettel. A sarokcsatlakozások strukturális kivitelűek, vagyis nincsen megjelenő tok (pl. a lifttorony sarkain). Az üvegburkolatot nézve nem látszódik a rögzítés sem kívülről, sem belülről, mert a liftburkolat üvegei az üveg vastagságában elrejtett konzolokra támaszkodnak, az üveg élébe a vízszintes oldalak hosszával megegyező méretű teherelosztó rozsdamentes acél profilok kerültek rögzítésre speciális ragasztóval.

Az emeleti kétszárnyú ablakok szárnyai mintegy 200 kg tömegűek, tokszerkezetük szintén az üveg élébe rejtett, 180°-ban nyitható, nagy teherbírású rejtett pántokkal, és motoros mozgatással nyitható kivitelben. Ez külön kihívást és egyedi megoldásokat igényelt.

Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban
Rákosy Glass üvegek a kalocsai Érseki Kollégiumban


A bővítés során fő cél volt a Kanonokház korhű megjelenésének visszanyerése, de erős szempontot jelentett az új épületrészek megfogalmazásánál, hogy az Érseki Gyűjtemények számára méltó és funkcionálisan is megfelelő elhelyezést biztosítson. A kortárs szellemiséggel tervezett és létrehozott épület szinte teljes mértékben akadálymentesített, széles járdák, folyosók és nyílászárók, illetve lift segíti a közlekedést, így bárki számára elérhető az új épület egésze.

Forrás: Vörös Márta - Építész műleírás - A jelenlegi Érseki Kollégium átalakítása és bővítése kiviteli terve az "ÉRSEKI GYŰJTEMÉNYEK - "THESAURUS ARCHIEPISCOPALIS" Érseki Kincstár - Érseki Levéltár számára - Érseki Kollégium (2014.10.03.)

A Rákosy Glass üvegek letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Rákosy Glass Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Rákosy Glass edzett üvegek Rákosy Glass hajlított edzett üveg Helio Heating fűtő üveg Rákosy Glass laminált üvegek
 
Rákosy Glass síküvegek, hajlított üvegek
4 termék

Hajlított edzett üvegek, edzett üvegek, laminált üvegek és Helio Heating fűtő üvegek.

4 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Üvegburkolatok
Üvegburkolatok
Dekorációs üvegek, tükrök
Dekorációs üvegek, tükrök
Síküvegek, hajlított üvegek
Síküvegek, hajlított üvegek
Üvegajtók
Üvegajtók
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...