Patinás kastély, korszerű épületautomatika

A Botaniq Turai Kastély felújítása során az Elektro-Kamleithner Kft. végezte a megtervezett KNX épületautomatikai rendszer szállítását, programozását és az egyedi bronz vezérlők gyártását.

Patinás kastély, korszerű épületautomatika
Patinás kastély, korszerű épületautomatika

A nemzetközi szabványon alapuló KNX rendszer (MSZ EN 500090) rugalmasságának köszönhetően kiválóan alkalmas szállodák, hotelek intelligens vezérlésének kialakítására. A családi házaktól a több tízezer négyzetméteres komplex épületekig (társasházak, lakóparkok, irodaházak, oktatási-, közintézmények, ipari csarnokok, bevásárlóközpontok, repterek, stb.), minden épülettípushoz megfelelő megoldást jelent.

A feladat a Botaniq Turai Kastély teljes világítás- és fűtésvezérlésének kialakítása volt.

A felújítást követően Magyarországon egyedülálló, de Közép-Európában is az egyik legmodernebbnek számító épületvillamossági és gépészeti rendszer került kialakításra, a legkorszerűbb megoldásokkal. Fontos szempont volt a hatékony energiagazdálkodás és a kiemelt vendégélmény ötvözése. Ennek megvalósítására került kialakításra a szobafoglaltság detektálás, PMS hotelszoftver integráció, hűtés/fűtés vezérlés is. A KNX rendszer különlegessége, hogy ezek a funkciók egy komplex, szabványos épületfelügyeleti rendszerben kezelhetőek, egyszerűbb, energiahatékonyabb módon.

A hatékony energia menedzsment és a maximális vendégélmény nem járnak mindig kéz a kézben, mégis ennek a két fontos területnek az ötvözésére sikerült megfelelő megoldásokat találni.

Foglaltság érzékelés

A foglaltság érzékelés a hotel üzemeltetés érdeke, olyan energiamegtakarítás, amely az üzemeltetést támogatja. Sok fejtörést okoz a szállodákban, hogy a bejárati kártyatartókban hagyott szobakártyák miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy tartózkodik-e valaki a szobában. Erre jelentenek megoldást az intelligens foglaltság érzékelők, amelyek jelenlétérzékelők és nyitásérzékelők együttes használatával, valamint egyéb paraméterek figyelembevételével egy speciális algoritmus alapján meghatározzák, hogy üres vagy foglalt a szoba és ez alapján állítják be a világítást és a hőmérsékletet.

Intelligens hűtés- és fűtésvezérlés

Az intelligens hűtés- és fűtésvezérlés a vendégszobákban, lakosztályokban hivatott megoldani az energiahatékonyság kérdését. Többek között az ablaknyitás figyelő rendszerrel, amely stand by, azaz csökkentett üzembe teszi a rendszert, ha a vendég kinyitotta az ablakot, így akadályozva meg a pazarlást. Amikor senki sem tartózkodik a szobában, lakosztályban, akkor szintén a csökkentett üzemmód lép életbe.

Patinás kastély, korszerű épületautomatika
Patinás kastély, korszerű épületautomatika

Évszaknak, időjárásnak megfelelő, illetve vendégszám szerinti automatikus vezérlési beállításokra is van mód, de persze mindig van lehetőség a beavatkozásra, átkalibrálásra. Megoldható például a vendégszám alapján kalkulált szükséges melegvíz mennyiség előállítása.

A közösségi terek és a szobák gépészeti vezérlését automatikusan detektálja a rendszer és kiküszöböli a felmerülő hibákat. Ebben segít, hogy minden körre ikerszivattyúk kerültek, így nem fordulhat elő, hogy akár egy pillanatra is fűtés vagy melegvíz nélkül maradjanak a vendégek. A rendszer távolról is elérhető, így azonnali beavatkozásra is van mód hiba esetén.

Világítási képek

Különböző világítási képeket, szcenáriókat alakítottak ki a vendégélmény fokozásának érdekében, 3-féle dimmelési eljárást kombinálva.

A világításvezérlésnek köszönhetően minden ágytámla mellé került egy olyan kapcsoló, ami a helyiség összes lámpáját lekapcsolja. Így, ha valamelyik lámpa lefekvést követően felkapcsolva maradt, ahhoz sem szükséges felkelnünk. Ezt automatika nélkül, hagyományos villanyszerelési technikával ilyen módon nem lehet kivitelezni.

Egyedi Berker kezelőfelületek

Az épület jellegéből adódó különleges belsőépítészeti design megkövetelte, hogy a szobákban található kezelőfelületek illeszkedjenek a kastély stílusához, de ugyanakkor intelligens vezérlésre legyenek képesek. Kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy a beépített eszközök megjelenésben és anyagban is passzoljanak a belső terekhez, minőségi élményt adva.

Patinás kastély, korszerű épületautomatika
Patinás kastély, korszerű épületautomatika

A választás az Elektro-Kamleihthner Kft. által forgalmazott Berker márka kezelőfelületére esett, mely egyszerre biztosította a patinás megjelenést és a 21. századi technológiát.  A kezelőfelületeket kizárólag a kastély számára gyártották le bronzból, annak érdekében, hogy harmonizáljon a szobák bronz kiegészítőivel és díszítőelemeivel. A Berker manufaktúrában készülő kapcsolók és érzékelők tökéletesen alkalmasak az egyedi igények megvalósítására. A minőségi megjelenésen dolgozó belsőépítészek nagy örömére az egyedi anyagfelhasználásnak szinte nincsenek korlátjai: egyedi megjelenés, egyedi anyagok, egyedi logók. Textil, kő, fa, bőr, vagy akár Swarovski kristály villanykapcsoló keretek is elképzelhetők. Ugyanígy arany, nikkel, sárgaréz, vörösréz vagy palládium ötvözetek használatára is van lehetőség.

A projekt különlegességét az adta, hogy rengeteg funkciót kellett zökkenőmentesen egy rendszerbe illeszteni, melyek összehangolásával egy igazán modern és korszerű épületautomatikai megoldás született.

A hírben szereplő termékek
Berker B.3 kapcsolócsalád
 
Berker B.3 kapcsolócsalád

A B.3 kapcsolócsalád a kontrasztok jegyében jött létre. A széleskörű keretválasztékkal, hófehér és antracit fedlapok és nyomógombok felhasználásával nagyon egyedi kombinációkat hozhatunk létre. A B.3 keretek, amelyek fekete, barna, arany vagy piros eloxált alumíniumból készültek, abszolút innovatívak.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Berker B.IQ keret nélküli KNX nyomógomb
 
Berker B.IQ keret nélküli KNX nyomógomb

A Berker B.IQ egy mikrokapcsolókkal ellátott keret nélküli kezelő, amellyel az intelligens KNX-rendszer vezérelhető. Segítségével kapcsolást, nyomógomb funkciót, fényerőszabályzást, vagy árnyékoló vezérlést tudunk megvalósítani. Termosztáttal, vagy IR-vevővel ellátott változat szintén elérhető a kapcsolócsaládban. Ezenkívül világítási képek tárolása, beállítása és előhívása is megoldható az integrált kezelőszerv segítségével.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Mozgásérzékelők, jelenlét-érzékelők
Mozgásérzékelők, jelenlét-érzékelők
Kamerák, kamera adapterek
Kamerák, kamera adapterek
Épületautomatizálás
Épületautomatizálás
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...