MEVA zsaluk speciális bevetésen: egy műemlékfelújítás és egy közlekedésfejlesztési projekt

Műemlék felújítások MEVA zsaluval

A zsaluk műemléki környezetben, speciális körülmények között történő felhasználása nem gyakori eset, előfordulhat azonban számos műemlékkel teli nagyvárosban, akár Magyarországon is. Az alábbi példákban egy közlekedésfejlesztési projekt és egy Bécs központjában a főfalakig visszabontott műemlék épület kerül a fókuszba a speciális zsaluhasználatuk miatt.

Bármilyen építkezésről legyen is szó, szükség lehet annak hatékonyságát és a biztonságot is garantáló modern zsalueszközökre, ami természetesen nem csak műemléki környezetben vagy szűkös belvárosokban fordulhat elő. Ilyen eset volt a stuttgarti U6-os villamosvonal meghosszabbítása is, ahol az új szakasz jelentősége abban állt, hogy segítségével az utasok a város észak-nyugati részéből átszállás nélkül juthatnak el a város déli részén található repülőtérre. A beruházás során az egyik legnagyobb kihívásokkal járó és legkomplexebb feladat volt a függőleges pikkelybordázatú, nem mindennapi méretű és kialakítású szögtámfal felépítése. A falszerkezethez, amelynek fejvége a repülőtér és a vásárterület között található, a MEVA szakértői csapata egyedi 3D-s konstrukciót fejlesztett ki. A bonyolult feladat kivitelezését a MEVA rendszerzsaluzatai közül a támfalak megtámasztásához használt Triplex moduláris rendszer támogatta.

Közlekedésfejlesztés MEVA zsalukkal
Műemlék felújítások MEVA zsaluval

Egy ilyen nagy volumenű, jelentős, infrastrukturális beruházáshoz képest a sűrűn beépített belvárosi területeken és ráadásul műemléki környezetben zajló épületfelújítás ennél is több megoldandó feladattal járhat, ahogy ez Bécs belvárosában is történt. 

Megtámasztott pengefalak

Egy, a főfalakig visszabontott, belvárosi, műemlék épület megmaradt tégla homlokzati falainak, úgynevezett pengefalainak megtámasztása a folyamat kétségkívül igen izgalmas része. Többek között ez volt a feladat Bécs központjában, ahol a Schubrig GmbH a műemlék épület teljes rekonstrukciójával modern lakásokat alakított ki. Elengedhetetlenül szükséges volt a történelmi homlokzat megőrzéséhez a biztonságos megtámasztás, amihez a beruházó a MEVA Triplex moduláris támasztórendszerét választotta.

Műemlék felújítás MEVA zsaluval
Műemlék felújítások MEVA zsaluval
Műemlék felújítás MEVA zsaluval
Műemlék felújítások MEVA zsaluval

Az építkezés alatt a négy, egyenként 3 m magas emelet födémjei és falai a homlokzat mögött, láthatatlanul meredtek a magasba. Feladat volt annak megoldása, hogy a forgalmas és elegáns belvárosban a környék lakói és az ott közlekedők a lehető legkevesebbet érzékeljenek a modern lakások kialakításának folyamatából és eközben a bécsi Bischof-Faber-Platz történelmi utcaképe változatlan maradjon. Természetesen a Triplex támaszok megbízhatóan és helytakarékosan tartották a külső falakat.

A Triplex moduláris támasztórendszert döntően magas falzsaluk felállítására használják, egyoldali felhasználásoknál pedig az STB-támasztóbakokkal együtt kerül a kivitelezésre. A Triplex erősségei közé tartozik a járófelületek, konzolosan kinyúló födémek és lebegő balkonok rugalmas és biztonságos alátámasztása, valamint függőleges és – mint ebben az esetben is – vízszintes támasztásra is jól használhatók.

Műemlék felújítás MEVA zsaluval
Műemlék felújítások MEVA zsaluval

A bécsi műemlék épület külső falai mögé 5, néhol azonban több mint 10 m hosszú Triplex támaszok kerültek. Ezeket a kivitelezők a könnyen kezelhető 50, 100, 200 és 300 cm hosszú alapelemekből, közdarabokból gyorsan szerelték össze. A kívánt hossz beállítását a fejelemben lévő jobb- és balmenetes orsók forgatásával fokozatmentesen végezték. A merevítő hevederekhez rögzített filigrán, de robusztus támaszok biztosították a falazatot, mégis elég hely maradt a téglafal mögötti tér kiépítéséhez.

Műemlék felújítás MEVA zsaluval
Műemlék felújítások MEVA zsaluval

Adatok:
Projekt: Műemléki lakóépület felújítása (Bécs)
Kivitelező: Schubrig GmbH, Krems (A)
Felhasznált MEVA rendszerek: Triplex oldaltámasz 

A hírben szereplő termékek
MEVA támasztóbakok
 
MEVA STB támasztóbakok

A MEVA támasztóbakjai biztonságosan és gazdaságosan oldják meg a teljes betonnyomás felvételét, a fogadószerkezetbe bebetonozott lehorgonyzó-rendszer segítségével. A falzsaluzattal összeszerelt támasztóbakokat - a zsaluzási tervek alapján - a legkülönbözőbb beépítési körülmények között is egyszerű daruval elhelyezni és rögzíteni.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Triplex támasz
 
Triplex támasz

A Triplex diafragmákkal merevített, hármas csővázból álló, a kívánt méretre összeszerelhető oldaltámasz, magas zsaluzatok megtámasztására, beállítására.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Alátámasztó állványok, támaszok
Alátámasztó állványok, támaszok
Födémzsaluzatok
Födémzsaluzatok
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...