Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?

Hasznos tanácsok felhasználóknak az ACO-tól (2. rész)

Számtalan dolgot érdemes a zuhanyfolyóka beszerzése előtt mérlegelni, mielőtt a végső vásárlási döntést meghozzuk. Biztos, hogy az egyik ilyen témakör az ár lesz, és ezzel párhuzamosan a másik, a minőség. Vajon milyen minőségi és műszaki különbségek okozzák az árak közötti különbséget? Megéri a drágább terméket választani?

A sorozat korábbi írása már elkezdte körbejárni a témát és megnézte, hogy milyen tényezők okozhatnak jelentős árkülönbséget a zuhanyfolyókák között. Még ha első ránézésre úgy is tűnik, hogy nagyon hasonló termékekről van szó, nem biztos, hogy érdemes az olcsóbb felé nyúlni. Ahogy erről már szó esett egy előző cikkben, a vásárlás során megspórolt pár tízezer forint a későbbiekben sokkal nagyobb kiadást eredményezhet. Hiszen a zuhanyfolyóka komolyabb meghibásodása rendszerint csak a fürdőszoba bontásával orvosolható, ami jelentős költséget, felfordulást és idegeskedést okoz.

Ez a cikk egy kicsivel jobban elmélyed a műszaki tartalomban és szinte nagyító alatt vizsgálja meg a zuhanyfolyóka egyes részeit. Közben elmondja azt is, hogy miért jók és hasznosak ezek az elsőre feleslegesnek tűnő részletek.

Szintezőlábak

A beépítés körülményei helyszínről helyszínre változnak. Más padlómagassággal kalkulálhatunk egy régebbi épület felújítása során, mint egy újépítésű házban. Amennyiben a folyóka fix lábbal rendelkezik, akkor az sokkal nehezebbé teszi a magasságállítást. Sőt, az is előfordulhat, hogy az adott környezetbe be sem lehet építeni az adott terméket. A lábak segítségével a magasság bizonyos határokon belül állítható, ami a beépítést végző szakemberek számára nem csak megkönnyíti, hanem fel is gyorsítja a munkát. 

Szigetelőmembrán

A hagyományos zuhanyfolyókákból ismerünk szigetelőgalléros és -gallér nélküli változatot is, amelyek jó esetben rozsdamentes acélból készülnek. Ám újabban feltűnnek olyan folyókák is, amelyeken a gallér felett egy elég nagy kiterjedésű, speciális tapintású szövetet találunk. Ez a szövet a szigetelőmembrán, és ahogy a neve is mutatja, extra szigetelést biztosít. Vele könnyebb a folyókát a folyékony vagy kent szigeteléshez hozzádolgozni. Érdemes megnézni, hogy a kiszemelt folyóka tartalmazza-e ezt a pluszt. 

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Az ACO Comfort zuhanyfolyókán a gallér felett a szigetelőmembránt találjuk.

Szivárgónyílások

Hívják őket másodlagos vízelvezetésnek is. A szivárgónyílások révén lehetővé válik a lapburkolat alatti szivárgó víz fogadása. Ennek köszönhetően az a víz is be tud jutni a folyókába, ami a fugán keresztül vagy a fugázat sérülése miatt leszivárog a vízszigetelésre.

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
A szivárgónyílások révén lehetővé válik a lapburkolat alatti szivárgó víz fogadása.

Földelés

A zuhanyfolyókák kapcsán ez az egyik olyan témakör, amiről valószínűleg a legtöbb felhasználó nem tud. Nem csak az ACO fémből készült folyókáit, hanem még a műanyag testtel és fém ráccsal, kiegészítőkkel rendelkező folyókákat is le kell földelni. Ez ezért fontos, hogy egy esetleges zárlat esetén a folyókához, illetve a fém rácshoz érve ne szenvedjünk halálos kimenetelű áramütést. Az ACO folyókákon előre kialakították a földelés helyét. Vásárlás során erről is bizonyosodjunk meg. 

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Az ACO folyókákon előre kialakították a földelés helyét.

Vízelvezető kapacitás

Felhasználóként talán a legfontosabb szempont a vízelvezető kapacitás. Mert ugye nem akar senki tócsában állni a zuhanyzóban? Ha nem, akkor bizony meg kell vizsgálni a kiválasztott folyóka vízelvezető kapacitását, amit a gyártók a műszaki adatok között megadnak. A jobb minőségű folyókák képesek a legnagyobb, esőztető zuhanyfejek vízhozamával is megbirkózni. 

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
A jobb minőségű folyókák képesek a legnagyobb, esőztető zuhanyfejek vízhozamával is megbirkózni.

Szifon karbantartása, tisztítása

A zuhanyfolyóka lelke a szifon. Amennyiben itt bármi probléma adódik, csökken a vízelvezető kapacitás. Ám nemcsak ezért, hanem higiéniai okokból is célszerű rendszeresen tisztítani, karbantartani a folyókát. Éppen ezért fontos, hogy a folyókában található bűzzár egyszerűen eltávolítható legyen és így probléma esetén könnyen hozzáférjünk a csőrendszerhez. Szintén lényeges szempont, hogy a saját kényelmünket szem előtt tartva, olyan folyókát válasszunk, aminek szétszedéséhez nem szükséges speciális szerszám. 

Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Olyan folyókát válasszunk, aminek szétszedéséhez nem szükséges speciális szerszám.

Hangszigetelés

Meglepő lehet, ám a zuhanyfolyókák esetében is kardinális kérdés a hangszigetelés. Az otthonunkra a nyugalom szigeteként tekintünk, és társasházak esetén nem szeretjük a szomszédból átszűrődő zajokat hallgatni. A hangszigetelést azonban úgy kell megoldani, hogy a vízelvezetés tervezési és kivitelezési oldalán se legyen szükség épület-akusztikai szakismeretre. Magyarán a lehető legegyszerűbb megoldást biztosító folyókát kell keresni. 

Bűzzárak: nedves / száraz

Akár egy külön cikk is szentelhető a bűzzárak kérdésének, annyira sokrétű ez a téma. Egy dolog azonban biztos: mindannyian szeretnénk elkerülni a csatornából a zuhanyfolyókán keresztül visszaáramló szagokat. A bűzzár ezt hivatott megoldani. Az egyszerűbb folyókák száraz bűzzárában a vízfolyam egy vagy két golyót mozgat, amelyek nyugalmi állapotban elzárják a lefolyót. A szerkezet egyszerűsége adja ugyanakkor a bizonytalanságát is: könnyen elkoszolódhat, ami a hatékonyságot rontja. A vizes bűzzár megbízhatóbb megoldást jelent, hiszen itt a víz állítja meg a kellemetlen szagokat. Az ACO esetében a vizes bűzzár két részből áll, ami a könnyebb tisztíthatóságot szolgálja. Sőt, az ACO száraz bűzzárat is forgalmaz, amely a vizes bűzzár után helyezhető be a csőcsonkba. Ennek abban az esetben lehet igazán jelentősége, ha sokáig használaton kívül van a zuhanyzó. Például a nyaralóban, ahova télen nem járunk le, nyáron visszatérve sem fogad minket kellemetlen meglepetés. 

A hírben szereplő termékek
ACO Comfort zuhanyfolyóka ACO Comfort Nero zuhanyfolyóka ACO Exclusive plusz zuhanyfolyóka ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka
 
ACO fürdőszobai vízelvezetők
9 termék

Az ACO rozsdamentes zuhanyfolyókák, padlóösszefolyók nem csak új építésű,hanem felújított fürdőszobákban is beépíthetőek. A különböző standard méretekből szinte minden esetben kiválasztható a szükséges elem. Alacsony födémszerkezet esetére alacsony beépítési magasságú terméket lehet alkalmazni.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Hasznos tanácsok felhasználóknak az ACO-tól (1. rész)
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Kategóriák
Fürdőszobai kiegészítők
Fürdőszobai kiegészítők
Mosdók, bidék, WC-k, piszoárok
Mosdók, bidék, WC-k, piszoárok
Zuhanytálcák, zuhanyok, zuhanykabinok
Zuhanytálcák, zuhanyok, zuhanykabinok
Kádak, kádparavánok
Kádak, kádparavánok
Fürdőszobai és konyhai csaptelepek
Fürdőszobai és konyhai csaptelepek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...