Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

Hasznos tanácsok felhasználóknak az ACO-tól (1. rész)

Egyre nagyobb választék található zuhanyfolyókákból a szaküzletekben. A választék mellett az árak is széles skálán mozognak. De vajon mi okozza az egyes termékek között olykor jelentős árkülönbséget? Megéri a drágább terméket választani? Az ACO válasza ez utóbbi kérdésre a határozott igen. Jelen cikkben ki is fejtik miért érdemes egy picivel többet beruházni a jó minőségű zuhanyfolyókára. 

Erőteljes trend, hogy felértékelődik a fürdőszoba szerepe a lakásokban. Manapság építkezés, felújítás során nem a sokadik helyiségként tervezzük meg, hanem jóval előrébb kerül a listán. Ily módon a funkcionalitás mellett egyre hangsúlyosabb szerephez jut a dizájn is. A fürdőszoba sokszor túlmutat eredeti funkcióján és nem egyszer a tisztálkodás mellett a feltöltődés, kikapcsolódás helyszínéül szolgál. Ennek megfelelően a berendezése is jóval több, mint a hagyományos zuhany / fürdőkád, mosdókagyló, tükör és kisszekrény kombináció.

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

Az igényes kidolgozású, jó minőségű és tartós szaniterek, burkolatok és bútorok bizony nem olcsók. Ugyanakkor a tervezésnél figyelembe kell venni, hogy ez a helyiség a víz és a pára jelenléte miatt komoly igénybevételnek van kitéve. Pont emiatt már rövid távon sem éri meg az itt található berendezések és szerelvények árán spórolni. Ha a nappaliban tönkremegy a szőnyeg, egyszerűen lecseréljük. Ám a fürdőszobába beépített terméknél ez nem ilyen egyszerű. Itt bizonyos esetekben, mint például a zuhanyfolyóka meghibásodása során, nem tudjuk elkerülni a bontást, amely jelentős költségeket, felfordulást és bosszúságot okozhat. 

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

A fürdőszoba és a zuhanyfolyóka esetében sokszorosan igaz a régi mondás, amely szerint olcsó húsnak híg a leve. Ennél a termékcsoportnál az árban található különbségek mögött minőségbeli különbségek húzódhatnak meg. Előfordulhat ugyan, hogy a vásárlás során sikerül megspórolni pár tízezer forintot. Azonban, ha ezt az összeget a fürdő teljes költségéhez viszonyítjuk, akkor láthatjuk, hogy az azonnali „haszon” minimális az összköltséghez képest és a jó eséllyel már a középtávon jelentkező javítási költségek, az indulásnál megtakarított összeg többszörösét emészthetik fel. Érdemes tehát hosszútávon gondolkodni, a fürdőszoba teljes életciklusának költségeit kalkulálni és a beruházást ennek szellemében megtervezni. A fürdőszobánkat remélhetőleg nem 3-5 éves periódusra tervezzük, ezért fontos, hogy olyan minőségi termékeket válasszunk, amelyek akár 1-2 évtizedig is kiszolgálnak bennünket.

De nézzük is a konkrétumokat, amelyek a zuhanyfolyóka kiválasztása során segítséget jelentenek.

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Érdemes olyan terméket választani, amelyhez széles rácsválaszték áll rendelkezésre, mert ha néhány év elteltével megunjuk a jelenlegi rács látványát, akkor könnyen lecserélhetjük azt az adott gyártó kínálatában található másik változatra.

Alapanyag

Zuhanyfolyóka esetén a legmegbízhatóbb alapanyag a rozsdamentes acél. Talán nem is kell sokáig magyarázni ennek mibenlétét, hiszen a nevében is szerepel. A folyamatosan nyirkosságnak kitett környezetben a rozsdamentes acélból készült rendszer biztosan ellenáll az idő és a víz – átvitt értelemben vett – vasfogának. Ha megfelelően használjuk, rendszeresen, az előírásoknak megfelelően tisztítjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy zuhanyzónk szinte a végtelenségig gond nélkül fog működni. Vajon érdemes kockáztatni egy valamivel olcsóbb, ám gyengébb anyagból, esetleg műanyagból készült folyókatesttel, előrevetítve ezzel az esetleges pár éven belüli meghibásodást és bontást? 

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Kerüljük az olcsóbb, kevésbé tartós anyagból készült rácsokat. Fontos, hogy a rács felületkezelése megfelelő finomságú legyen, ne maradjon rajta balesetveszélyes sorja.

Rácsok és felsőrészek

Felhasználóként a rácsok választéka az egyik legfontosabb tényező lehet a döntésünkben, hiszen beépítés során ez lesz a folyókának az a része, amit nap mint nap látni fogunk. Itt is törekedjünk arra, hogy a látvány mellett a minőséget is szem előtt tartsuk a választás során. Ahogy a folyókatestnél, ebben az esetben is a rozsdamentes acélból vagy a biztonsági üvegből készült felsőrészek biztosítják a hosszútávú elégedettséget. Kerüljük az olcsóbb, kevésbé tartós anyagból készült rácsokat. Fontos, hogy a rács felületkezelése megfelelő finomságú legyen, ne maradjon rajta balesetveszélyes sorja. Illetve a mintázat nagysága szintén ne adhasson okot balesetre, azaz ne fordulhasson elő, hogy a lábujjunk beleakad a mintázatba. Érdemes olyan terméket választani, amelyhez széles rácsválaszték áll rendelkezésre, mert ha néhány év elteltével megunjuk a jelenlegi rács látványát, akkor könnyen lecserélhetjük azt az adott gyártó kínálatában található másik változatra. 

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Lényeges, hogy a doboz tartalmazzon minden olyan eszközt, szerszámot, amire a szereléshez szükségünk lesz.

Előszerelés, doboz tartalma

Egy kicsit technikai jellegű dolog, ám mégis lényeges kérdés a folyóka előszerelése. Válasszunk olyan terméket, amely a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást stb. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhetjük, hogy a házilagos összeszerelést követően, a működés során meghibásodás lépjen fel. Minden egyes utólagos illesztés hibaforrásként működhet a későbbiekben. A folyókatesten lévő elnagyolt illesztések a továbbiakban sok kellemetlenséget okozhatnak, és visszabontásra adhatnak okot. Lényeges, hogy a doboz tartalmazzon minden olyan eszközt, szerszámot, amire a szereléshez szükségünk lesz. Ilyen például az állítóláb, a rácskiemelő kampó, a szerelés során alkalmazható védőfedél, amely a törmeléktől óvja a folyókát, védőfólia. Ezek mind költségnövelő tényezők, ám a vásárlói elégedettséget szolgálják. 

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

Gyártó cég

Mivel tartós fogyasztási cikkről beszélünk, ezért érdemes egy kicsit a gyártó cégnek is utánanézni. Mióta létezik a vállalat? Mióta gyárt zuhanyfolyókákat? Milyen egyéb rozsdamentes acél termékekkel foglalkozik? Mellékesnek tűnő téma, de egyáltalán nem az. Gondoljunk csak bele: egy, a vízelvezetésben tradicionálisnak számító – az ACO első vízelvezető rendszereit több mint fél évszázada fejlesztette ki – régóta működő vállalat jóval nagyobb tudást és tapasztalatot tudhat magáénak, melyeket a termékfejlesztések során folyamatosan fel is használ, szemben egy, a piacra az adott termékcsoporttal frissen belépő „kezdővel”.

Ne feledjük, mint minden műszaki tartalmú termék esetében, a zuhanyfolyókáknál is komoly kutatás-fejlesztésre van szükség, szigorú technológiai előírások szerint készülnek a termékek. Szigorú teszteknek vetik alá a folyókákat, melyek komoly előnyt jelentenek a végfelhasználónak. Még ha ez a vásárlás pillanatában nem is feltétlenül tudatosul azonnal, a beépítés és a napi használat során pozitív hozadékként köszön majd vissza. A várható felhasználási élettartamot figyelembe véve korántsem elhanyagolható szempont, hogy egy gyártó milyen fejlesztéseket követően és milyen teszteredmények alapján deklarálja a zuhanyfolyóka vízelvezetési kapacitását vagy akár annak vízszigetelő képességét. Jó példa lehet ezen tényezők jelentőségére a nagy teljesítményű, esőztető zuhanyfejek teljesítményével történő megbirkózás anélkül, hogy rendszeresen pocsolyában állnánk vagy a fürdőszobában különböző, rejtélyes beázások tűnnének fel.

Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?
Mire figyeljünk oda a zuhanyfolyóka kiválasztása során?

A fentiek átgondolása, az utánjárás bizony nem kevés feladatot jelent. Viszont cserébe, ha jól döntünk és megfelelő minőségű terméket választunk, akkor sokáig élvezhetjük a gondtalan zuhanyzások és a tartósan esztétikus zuhanyzó adta örömöket.

Összegezve: mint az esetek döntő többségében ezen a területen is bebizonyosodik, hogy a magas minőség önmagában is egyfajta garanciát jelent a hosszútávú megbízhatóságra. Ezért jó befektetés!

A hírben szereplő termékek
ACO Comfort zuhanyfolyóka ACO Comfort Nero zuhanyfolyóka ACO Exclusive plusz zuhanyfolyóka ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka
 
ACO fürdőszobai vízelvezetők
9 termék

Az ACO rozsdamentes zuhanyfolyókák, padlóösszefolyók nem csak új építésű,hanem felújított fürdőszobákban is beépíthetőek. A különböző standard méretekből szinte minden esetben kiválasztható a szükséges elem. Alacsony födémszerkezet esetére alacsony beépítési magasságú terméket lehet alkalmazni.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Hasznos tanácsok felhasználóknak az ACO-tól (2. rész)
Mivel tud többet egy drágább zuhanyfolyóka?
Kategóriák
Fürdőszobai kiegészítők
Fürdőszobai kiegészítők
Mosdók, bidék, WC-k, piszoárok
Mosdók, bidék, WC-k, piszoárok
Zuhanytálcák, zuhanyok, zuhanykabinok
Zuhanytálcák, zuhanyok, zuhanykabinok
Kádak, kádparavánok
Kádak, kádparavánok
Fürdőszobai és konyhai csaptelepek
Fürdőszobai és konyhai csaptelepek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...