proidea.hu online termékinformációs katalógus

A MEVA Zsalurendszerek megoldásait alkalmazzák a Kecskeméten épülő Mercedes Karosszéria festéküzem építésénél


2019. január 15.

46 méteres kémény, biztonságosan kúszózsaluval

A Kecskeméten épülő Mercedes Karosszéria festéküzem megfelelő szellőzéséhez és befűtéséhez a tervezés alapján egy 25 méteres és egy 46 méteres kéményre van szükség. A munkához a Kész Építő Zrt. és a szerkezetépítést végző Interkonstrukt Kft. munkatársai a MEVA Zsalurendszerek megoldásait választották és használják. A két kémény és a monolit pillérek látszóbeton minőségben készülnek.
A kecskeméti Mercedes Karosszéria festéküzem építkezése a MEVA Mammut zsalurendszereivel
Egy ilyen, méreteit és célját tekintve jelentős beruházást különböző szempontok szerint lehet bemutatni, elemezni, hiszen feltehetőleg számos érdekes, akár egyedi műszaki megoldást is igényelhet a megvalósítás. Az épület egyes elemeinek méretei miatt tekintsük át most azt, hogyan lehet a hatalmas beton építményeket gyorsan, biztonságosan és mindezek mellett költséghatékonyan, akár látszóbeton minőségben kivitelezni.
A kecskeméti Mercedes Karosszéria festéküzem építkezése a MEVA Mammut zsalurendszereivel
Ipari zsalu, hatalmas építményekhez

A kürtő magassági értelemben 5,5 méter magas Mammut 350 falzsalurendszerből összeállított készlettel épül, amely 100 kN/m² teherbírású zsaluzat. A MEVA által fejlesztett Mammut zsaluzat, úttörője az ipari létesítményeknél használt moduláris keretes zsaluzatoknak. A Mammut 350 az a zsalurendszer, amely a MEVA első ipari zsaluzatának továbbfejlesztéseként, 2003 óta az iparág vitathatatlanul legnagyobb frissbetonnyomás felvételére képes eszköze. Az alkus műanyag zsaluhéjnak és a szimmetrikus átkötési helyeknek köszönhetően a Mammut 350 látványbeton szerkezetek készítésére is ideális. A falzsalu teherbírása illetve műszaki megoldásai jelen projekt esetében is jól vizsgáztak.

„A kéménykürtő belső magjának zsaluzásához használt kizsaluzó sarkok jelentősen könnyítették a ki- illetve bezsaluzási feladatokat. Különös jelentőséget nyert mindez a nagy magasságban végzett szerkezetépítés során.” tanúsítja mindezt Radics Ádám, a szerkezetépítő Interkonstrukt Kft. adott projektért felelős építésvezetője.
A kecskeméti Mercedes Karosszéria festéküzem építkezése a MEVA Mammut zsalurendszereivel
Biztonságos munkavégzés kúszókonzollal

A tervek alapján magassági értelemben 5 méter magas kúszási egységekben épül a szerkezet, a helyszínen előszerelt KLK 230 kúszókonzolokkal, amelyek 230 centiméter széles munkaszintet és gazdaságos, biztonságos megoldást kínálnak hasonló építési helyzetekben.

„Az előkészítés időszakában készített, majd jóváhagyatott tervek, illetve technológiai utasítás alapján megépített kúszóállványzat a munkavégzés során, ebben a nagy magasságban is biztosítja a biztonságos munkavégzést.” – mondta Kiss Gábor, a fővállalkozó KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vasbeton szerkezetépítő létesítményfelelőse.

A munkavégzés könnyítését szolgálja továbbá a munkaállványra integrált zsaluzsámoly, mely segítségével könnyedén rögzíthető a ráépítendő falzsaluzat.

A KLK230 kúszóállvány rendelkezik egy magassági értelemben vett 23 cm állíthatóságú orsóval is, mely lehetővé teszi a falzsaluzatnak a már elkészült vasbeton szerkezethez történő pontos illesztését. A ki- illetve bezsaluzási folyamatot az állványra szerelhető zsaluzókocsi könnyíti meg, ugyanis ebben az esetben a zsalut és az állványt együtt lehet daruval áthelyezni.

A KLK 230 egyaránt alkalmazható, mint munkaállvány, zsaluzó állvány, billenthető kúszózsalu, illetve gátzsalu.
A kecskeméti Mercedes Karosszéria festéküzem építkezése a MEVA Mammut zsalurendszereivel
A kéményen kívül a MEVA Zsalurendszerek megoldásaival készülnek még a füstvezető alagutak, a 7,58 méter magas 80 cm x 80 cm keresztmetszetű monolit betonpillérek Mammut STE zsaluzattal, a merevítő magok, a lépcsőházi falak és a födémek monolit, illetve kéregpaneles szerkezetei.

Az építkezésen használt MEVA termékek letölthető ismertetőiért kattintson a hír alatti termékképekre. Amennyiben további információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni a MEVA Zsalurendszerek Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: H-1047 Budapest, Labdarúgó u. 19.
Telefon: +36 1 272 2222
Fax: +36 1 369 5885
E-mail:
Web: www.meva.net
Lachmann Botond
cégvezető/főmérnök +36 30 940 0880
   
   
   
A MEVA Zsalurendszerek Zrt-t a németországi MEVA Schalungssysteme GmbH. leányvállalataként 1993-ban jegyezték be. Már több, mint 10 éve forgalmazza az anyacég fal-, födém- és pillérzsaluzatait, állványait. A cég szolgáltatásai közé tartozik az értékesítésen és bérbeadáson túl a szaktanácsadás, a helyszíni betanítás, és a MEVACAD számítógépes programmal előállított zsaluzási terv készítése.
Kulcsszavak:  MEVA  Zsalurendszerek  Kecskemét  Mercedes  Karosszéria  festéküzem  zsalu  zsaluzat  kémény  kéményzsalu  födémzsaluzat  pillérzsaluzat  KLK  230  kúszóállvány  Mammut  350  falzsalu